O afacere de milioane: google
Un computer, doi studenți, o idee strălucită: rețeta ideală pentru o reușită de succes.
Așa a început să funcționeze bine cunoscutul motor de căutare „Google”, cu doar patru angajați, care lucrau într-un birou improvizat dintr-un garaj din California. Inițiatorii proiectului au fost doi studenți de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin, aveau pe atunci 24 respectiv 23 de ani. În primul an de funcționare Google avea în medie 10.000 de solicitări pe zi, astăzi numărul fiind de peste 200 de milioane de solicitări zilnice.
Despre Google
În acest moment, motorul de căutare are variante în 35 de limbi (inclusiv română), oferind totodată utilizatorilor săi și o bogată resursă de știri, hărți, carte de telefon pentru abonații americani, tehnologie de căutare pentru telefoanele mobile, iar mai nou poate compara prețurile produselor achiziționate online. Google a fost răsplătit pentru performanțele lui prin 55 de premii oferite de site-uri și reviste de specialitate. Veniturile companiei în 2003 au fost de peste 200 de milioane de dolari, scoțînd din cursă celelalte companii precum Altavista, Excite, Yahoo, Lycos, care nu au reușit atât de bine precum Google, în afacerea bazată pe căutarea pe Internet.
• La nivel mondial, pentru Google lucrează peste 800 de angajați. Aceștia sunt denumiți nostim Googlers, iar cartierul general al companiei poartă denumirea de Googleplex, atmosfera de aici pare a fi una de la o fabrică de jucării. Dacă este adevărat ce am citit, fiecare angajat beneficiază de un procent din acțiuni, de asigurare medicală gratuită, cinci mese pe săptămînă și gustări nelimitate, au o sală de gimnastică, terenuri de hochei, pistă de ciclism, celor talentați din companie le stă la dispoziție un pian. Cît de copilăroasă ar fi atmosfera de la Googleplex, acolo chiar se lucrează, una dintre ideile de baza este că „mai bine repede decît încet”. În ceea ce privește proveniența angajaților, ei bine, nu vă așteptați la cine știe ce programatori înnăscuți, printre ei numărîndu-se un neurochirurg, care luicrează ca manager de operațiuni, sau un inginer software, fost om de știință în domeniul aparatelor de zbor spațiale.
• Indexul de pagini web al lui Google este cel mai mare din lume, cuprinzînd peste 3 miliarde de pagini web. Dacă ar fi listate la imprimantă, s-ar strînge o gramadă de hîrtii a cărei înălțime ar depăși 170 km. În aceasta imensă colecție de date, Google caută și găsește rezultate în mai puțin de jumătate de secundă. Vizitatorii motorului de căutare provin de pe tot cuprinsul globului, chiar din zone îndepărtate precum Antarctica sau Ghana.
Ultima noutate: „Froogle”
De curînd, Google a lansat noul serviciu gratuit Froogle, care permite utilizatorilor să compare prețurile produselor pe care le cumpără online de la magazinele virtuale. Froogle îl puteți găsi la adresa: http://froogle.google.com.
Noul „As din mîneca” lui Google
Google lansează serviciul de poștă electronică Gmail, care are un spațiu de 1GB/pentru fiecare cont, concurând astfel cu succes pe Yahoo și MSN. Google promite utilizatorilor noului serviciu de mesagerie electronică că nu vor mai fii nevoiți să șteargă e-mail-urile mai vechi datorită spațiului, aceștia vor putea stoca pînă la 500.000 de mesaje, asigurînd totodată scanarea și verificarea mesajelor de tip spam. Dacă doriți mai multe detalii despre Gmail puteți accesa adresa http://gmail.google.com.
(Iulian VILIMAN)
Lasă un răspuns