• fostul președinte al FPP II Moldova a avalizat credite neperformante de circa 25 de milioane de dolari • SIF Moldova, urmașul FPP II, pierde proces după proces și este nevoit să achite aproape șapte milioane de dolari • numai anul trecut, SIF a achitat către AVAB 2,25 de milioane de dolari
Cei peste 8,8 milioane de acționari la Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova plătesc datoriile lăsate în urmă de Corneliu Iacobov, fostul președinte al FPP II Moldova, tranformat ulterior în SIF Moldova. Profitul de peste 11 milioane de dolari obținut de SIF și, prin dividende, de acționari, ar fi putut fi mai mare cu 2,25 milioane de dolari, dacă societatea de investiții nu ar fi fost nevoită să achite acești bani către Agenția de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). Deși au trecut mai mult de trei ani de cînd a plecat de la conducerea societății, SIF resimte puternic și acum gestul lui Corneliu Iacobov de a garanta cu bilete la ordin emise de FPP II Moldova împrumuturi luate de la defuncta Bancorex de diverși colegi de partid și clienți politici. Multe dintre firmele „ajutate” în acest fel nu și-au achitat datoriile contractate la Bancorex și, unele, mai puține, la Bankcoop, iar după falimentul băncii, creanțele au fost preluate de AVAB, care s-a îndreptat împotriva garantului, respectiv SIF. După îndelungi procese, instanța a decis ca SIF Moldova să plătească aproape 7 milioane de dolari, adică exact contravaloarea biletelor avalizate cu mare larghețe de președintele Iacobov, ai cărui prieteni au uitat să ramburseze împrumuturile obținute cu girul FPP II Moldova și a semnăturii sale.
Conform raportului de activitate pe 2003 al SIF Moldova, societatea are 23 de litigii în justiție, avînd ca obiect executarea biletelor la ordin, iar în toate procesele SIF are calitatea de pîrît. Dintre acestea, în 18 cazuri, litigiul încă se mai judecă sau este în faza de soluționare. În alte patru dosare, SIF a pierdut, deci a fost nevoit să plătească. Societatea a cîștigat doar un proces legat de avalizări. Valoarea totală implicată în litigii se situează undeva în jurul sumei de 25 de milioane de dolari, adică, dacă pierde procesele, societatea trebuie să achite toți acești bani către AVAB (sau AVAS, după cum sună noul nume al instituției). Alexandru Matei, actualul președinte al SIF Moldova, ne-a informat că anul trecut, SIF Moldova a încheiat un protocol cu AVAB, în urma cărora societatea a achitat patru bilete la ordin, în valoare de 2,25 de milioane de dolari, iar AVAB a ridicat toate popririle pe care le pusese pe conturile SIF. „Am plătit și ne-am îndreptat în Justiție împotriva firmelor care au emis biletele la ordin. Este vorba despre Genexim Bacău, Textila Năsăud și CB Investiții București”, ne-a declarat președintele Matei. Șansele de reușită nu sînt, însă, foarte mari, pentru că același lucru l-a încercat, fără sorți de izbîndă, și AVAB, chiar înainte de a executa SIF-ul.
În urmă cu un an, exista ideea ca SIF-ul păgubit să-l ia la întrebări pe cel care a aprobat avalizările păguboase, Corneliu Iacobov, dar ideea pare abandonată. Între timp, SIF plătește din veniturile proprii (și din profitul a peste 8,8 milioane de acționari) datoriile lăsate în urmă de Iacobov și compania. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns