• cinci candidați au fost respinși pentru că nu aveau punctajul minim la CV, doi pentru că nu au știut să răspundă la întrebările din testul grilă, iar alți trei nu s-au mai prezentat
Doar 13 dintre cei 23 de concurenți care s-au înscris la concursul de ocupare a unui post de director, desfășurat ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, au reușit să-și atingă obiectivul. Spre deosebire de celelalte evaluări ale concurenților la postul de șef al unei școli, în acest an, profesorii au avut de făcut față la două probe suplimentare. Ei au trebuie să arate comisiei că știu să lucreze la calculator și să răspundă la întrebări în limbi străine. Spre ușurarea sau disperarea unora dintre candidați, interviul nu s-a mai desfășurat sub forma unei conversații cu membrii comisiei, ci sub forma unui test grilă, ale cărui întrebări acopereau întreaga tematică a concursului. Înainte de a intra în sălile în care se susținea evaluarea, unii dintre concurenți, profesori în vîrstă sau mai tineri, răsfoiau de zor cartea scrisă de șefii ISJ, „Ghidul Practic al directorului unității de învățămînt preuniversitar”. Conceput de Ghiorghi Iorga, inspectorul general, Livia Sibișteanu, inspectorul adjunct, și Dan Zaharia, inspector de management, „Ghidul” pare să fi fost salvarea concurenților, care au plătit pentru carte 109.000 de lei, dar s-au pus la curent cu legislația în domeniu și activitățile practice pe care trebuie să le desfășoare în calitate de manageri.
Din cei 23 de concurenți care erau așteptați în fața comisiei de evaluare, trei au refuzat să mai dea ochii cu evaluatorii. Valentin Mazilu, candidat pentru postul de la Școala 2 Tîrgu Ocna, Mihaela Cojocaru, Școala Nicolae Bălcescu, și Florica Trandafirescu, Școala 1 Valea Seacă, au abstentat ieri. Alți cinci concurenți nu au apucat nici măcar să afle ce întrebări le-ar fi căzut la test, pentru că au fost eliminați de comisia de evaluare pe motiv că nu întruneau punctajul minim necesar la CV. Din această cauză, Școala „Ion Luca” din Bacău a rămas și după această sesiune de examen fără director. La fel ca și în toamna trecută, candidații pentru acest post au fost respinși pentru că nu întruneau punctajul minim cerut de lege. Gabriela Comandașu, profesor de fizică, titular la o școală de la țară, care a concurat și în toamna trecută și a fost respinsă, nu a reușit nici de această dată să convingă comisia că are experiența necesară să fie director. La prima participare la un concurs de director, Lucreția Tărîlă nu a fost nici ea admisă să susțină concursul, din același motiv. Gheogrhe Albătă, care candida pentru funcția de director la școala din Dealu Morii, Elena Măciucă, pentru Școala Sarata, Nicolae Bălcescu, și Mihai Burchi, concurent pentru Școala 1 Valea Seacă, nu au întrunit nici ei punctajul necesar să susțină interviu. Chiar dacă au trecut de prima probă, alți doi concurenți au fost respinși, pentru că nu au știut să răspundă la întrebările din testul grilă: Daniela Epuran (Colegiul „Vrănceanu”), a obținut doar 15 din minimum 20 de puncte, iar Ioan Gorun (Școala Chetriș, Tamași) nu a știut decît de 10 puncte.
La Colegiul „Ferdinand I”, concursula fost cîștigat de Adrian Horodnic, inspector de managemenet la ISJ, iar Gabriel Andrei, este direcroe la Colegiul Național „Ghreorghe Vrănceanu”. Ceilalți 11 candidați admiși sînt: Irena Vaculik (Școala Nicolae Bălcescu), Valeria Moisă (Școala 1 Cleja), Mirela Rotariu (Școala 6 Onești), Mirela Grosu (Școala Ciuturești, Secuieni), Maria Zidărița (Școala 2 Tîrgu Ocna), Didina Purcaru (Școala Zemeș), Gabriela Axinte (Centrul Școlar Bacău), Tinela Ster (Școala Lapoș, Dărmănești) și Maria Daraban (Grădinița 33 Bacău). Daniela Bogătoiu a devenit, în sfîrșit, director cu concurs la Școala Satu Nou, Pîrgărești. Ea cîștigase și în toamna trecută concursul, dar rezultatul a fost anulat pentru că, în loc de caracterizarea Consiliului Profesoral al Școlii, cum spune metodologia, Daniela Bogătoiu a atașat la dosarul de înscriere caracterizarea directorului unității de învățămînt. La cîteva zile după bizara decizie a urmat o alta, prin care ISJ a numit-o cu delegație pe Daniela Bogătoiu în funcția de director la Școala Satu Nou.
Candidații care se consideră nedreptățiți de punctajul acordat de comisia de evaluare pot depune contestație timp de trei zile, pînă luni, la ora 16,00, la registratura ISJ. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns