Alegerile ante si interbelice, spun batrinii, erau presarate la nivel local cu tot felul de picanterii. Umblau unii agenti electorali cu toiege prin preajma sectiilor de votare; angajatii unor candidati, daca nu chiar candidatii insisi, umblau cu cite un poloboc de vin in car ca stimulent pentru un scrutin favorabil; mai facea cite unul glume de-l insemna pe omul iesit de la vot cu o creta pe spate, spre hazul gurilor cascate etc. Erau si incaierari, dar se datorau mai mult amintitului poloboc decit patimilor politice
Valeriu TRAIAN
Festivismul care a dominat alegerile din era comunista este bine cunoscut. Se datora candidatilor unici de partid, in acel simulacru de alegeri. Exceptia sinistrei perioade a constituit-o campania electorala si alegerile din 19 noiembrie 1946. Iar acest gen de alegeri si de campanie electorala s-a vazut si in Romania anului 2008.
Coloane nesfirsite cu steaguri si lozinci, cu trupe zgomotoase au marsaluit pe strazile oraselor promitind marea cu sarea tuturor. Se profila o fericire generala, o revarsare de prosperitate si de bunastare ce nici utopicii Evului Mediu, Thomas Morus sau Tomasso Campanella n-au avut atita fantezie sa prevada. La acest capitol a excelat PSD care, de altfel, ne-a si amintit de momentul ’46; mitinguri electorale in preajma bisericilor unde se imparteau bani oamenilor, chipurile „donatii” pentru biserica. Aici a excelat partidul Boc – Basescu in frunte cu Gheorghe Flutur. La rindul lor PSD-istii „Prostanacului” umblau la vedere cu sacose cu bani, ca Gigi Becali, pentru ademenirea alegatorilor.
Ceea ce a oripilat o tara intreaga au fost actele de violenta in mai toate judetele tarii, culminind cu incaierari, injunghieri, loviri cu bite si topoare. Asemenea fapte au determinat in unele locuri repetarea scrutinului, ceea ce inseamna o povara in plus pentru bugetul national, adica pentru cetatean.
In goana lor dupa voturi prin care sa acceada la putere si, prin aceasta, la mari beneficii, partidele si politicienii uita ca votul este expresia democratiei, libera de orice constringere, a unui elementar drept cetatenesc. Credem ca faptele aduse in discutie nu sint perimate odata cu incheierea exercitiului electoral. Ele se pot repeta, chiar amplifica la alegerile generale din toamna sau la cele prezidentiale. Societatea noastra trebuie sa aiba forta morala de a eradica asemenea primitivisme din comportamentul celor care cred ca democratia inseamna dreptul de a da cu parul.
Un alt aspect care ne ingrijoreza si ar trebui sa-i ingrijoreze cu atit mai mult pe guvernanti si politicieni este absenteismul tot mai pronuntat de la exercitatarea dreptului democratic si constitutional de a vota. Acest absenteism poate insemna multe, in primul rind lipsa unei minime educatii politice si un scazut simt cetatenesc. In al doilea rind, este vorba de lipsa de interes fata de promovarea prin vot a tot felul de carieristi si parveniti politic. In al treilea rind, credem ca societatea noastra traieste o mare dezamagire fata de moravurile politicienilor romani la toate palierele ei. Democratia originala cade victima propriilor capcane, ceea ce este foarte rau si pe termen lung.
ady a zis
CORECT!
dar de partidul domniei voastre de ce nu spuneti nimic?
oare toti membrii acestuia au actionat corect?
nevalidarile consilierilor locali cu state vechi in randurile partidului, amenintarile, santajele, minciunile, denigrarile sunt metodele pe care le-a folosit PNL pentru a castiga cu orice pret!
dictatura pnl-ista ia amploare, sustinuta fiind de la „centru”.
DORINTA DE A CASTIGA PUTEREA CU ORICE PRET SI PRIN ORICE MIJLOACE a fost sloganul vostru electoral la alegerile locale.
dar indiferent de rezultatele de acum, multimea dezamagita isi va spune cuvantul la toamna.