Odata cu intrarea in sezonul cald, pericolul aparitiei unor boli infectioase intestinale creste considerabil, cel mai mare dintre acestea fiind salmoneloza sau „boala igienei precare”. Aceasta este o boala infectioasa acuta provocata de mai multe tipuri de microbi (salmonele) ce pot patrunde in organismul uman in urma consumului de diferite produse alimentare si care se manifesta printr-o intoxicatie acuta, febra, stari de voma si scaune lichide repetate ce duc la deshidratare pronuntata si la dereglarea metabolismului. Inspectorii sanitar-veterinari bacauani, atrag atentia asupra faptului ca izbucnirile de salmoneloza – dar si de alte boli infectioase asemanatoare – sint legate de nunti, cumatrii sau alte evnimente organziate in anotimpurile calde, daca nu au fost respectate normele igienico-sanitare la prepararea bucatelor servite. „Se poate contacta salmoneloza prin consumarea de alimente contaminate cu Salmonella, contaminare ce poate fi facuta atit in timpul procesului de pregatire a mincarii, cit si prin manipularea produselor cu miinile nespalate sau infectate. Sursa de infectie pot fi bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, diferite pasari – mai ales cele inotatoare. De asemenea, in ultimii ani, o sursa de pericol au reprezentat-o ouale de rata sau gisca”, a precizat dr. Vlad Gheorghita, reprezentant Directia Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. Nu trebuie insa, uitat nici faptul ca Salmonella poate fi prezenta si in fecalele animalelor de companie, in special ale celor care prezinta diaree, astfel ca o persoana se poate infecta daca nu se spala imediat pe mini cu apa si sapun in caz de contact cu materiile fecale. Potrivit reprezentantului DSVSA Bacau, salmonelele sint foarte rezistente la actiunea unor factori din mediul ambiant. „Spre exemplu, la fierberea bucatilor de carne cu greutatea de 40 g, salmonelele rezista peste doua ore si 30 de minute; in carnea sarata si afumata vietuiesc 75 – 80 de zile, in unt circa 120 de zile, in praful din camera 90 zile, in sol circa 5 luni, iar in excrementele uscate ale animalelor, 3-4 ani. In produsele de carne preparata si lactate, salmonelele nu doar ca se pastreaza pina la patru luni, dar se si multiplica vadit, fara a modifica aspectul si gustul”, a atras atentia dr. Vlad Gheorghita. Pentru a evita imbolnavirea, oamenii trebuie sa urmeze citeva reguli generale, cea mai importanta dintre ele fiind pastrarea curateniei, spalarea, frecvent, a miinilor si a suprafetelor cu care se intra in contact, a obiectelor de bucatarie, inclusiv a prosoapelor. Alimentele trebuie separate, in special carnea cruda si fructele de mare, de alte tipuri de alimente. Pastrarea produselor in conditii de siguranta, de asemenea, este obligatorie; potrivit specialistilor, temperatura optima in congelator ar trebui sa fie de cel mult -17 grade Celsius, iar in frigider de cel mult -4 grade Celsius. Frigiderul nu trebuie aglomerat, aerul rece trebuind sa circule pentru a putea pastra alimentele in siguranta. (Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns