• în mai puțin de 45 de minute, locuitorii satului Tescani și-au văzut grădinile, beciurile și fîntînile inundate • grădinile a peste 30 de familii au fost distruse de ape, iar patru case au fost inundate • sătenii au devenit superstițioși pentru că din patru în patru ani, înainte de alegeri, un pîrîu umflat de ploi le distruge munca • oamenii sînt furioși pentru că de promisiunile aleșilor de a regulariza albia pîrîului care îi inundă de ani buni s-a ales praful
O parte din locuitorii satului Tescani au privit, ieri, neputincioși, cum terenurile lor agricole, beciurile, casele și fîntînile sînt inundate de ape. Un potop de ploaie și grindină s-a abătut asupra satului, iar în mai puțin de 45 de minute, un pîrîiaș s-a revărsat în puhoaie de cîțiva metri asupra gospodăriile oamenilor. „Deodată s-a întunecat cerul și a început să toarne de nu mai vedeai om cu om. Timp de 15 minute a bătut și gheața, așa, ca aluna, dar și mai mari, cît pruna. Da’ apa curgea din cer de ziceai că nu se mai termină, și făcea un zgomot de ziceai că trec avioane și tancuri. Mă uitam pe geam cum puhoiul de apă se revărsa în grădina, dar ce puteam să fac? Am luat repede niște preșuri să le pun la uși să nu intre apa în casă și mă rugam să înceteze stihia”, ne-a povestit Vergina Merticaru. Dezastrul de la Tescani a început de la un biet pîrîiaș, care abia depășeșete cîțiva centimetri. Odată cu ruperea de nori, albia pîrîului s-a umflat și în cîteva zeci de minute, apele învolburate au depășit metrul, revărsîndu-se și făcînd potop în averea oamenilor. În curțile și grădinile tescănenilor apele au adus copaci, buturugi, tone de mîl, și tot ce au găsit în cale. Unii dintre săteni au deschis porțile, au rupt gardurile, doar ca să facă loc stihiei.
Sătenii sînt supărați pe concetățenii lor care locuiesc în deal. „Ne-am săturat! De ani întregi pățim așa. Ei aruncă în albia pîrîului tot de ce nu mai au nevoie în ogradă și normal că puhoiul ne aduce nouă tot în curți și ne strică munca. Că dacă ar fi numai apă, asta e, e voia Domnului! Dar așa, toate resturile lor ajung în ograda noastră”, mai spune femeia.
Ruperea de nori a început imediat după ora 16 și nu a ținut mai mult de 40 de minute. Timp suficient ca apele să își facă de cap. Au distrus culturi de viță de vie, fînețe, porumb, au inundat beciuri, fîntîni și chiar au omorît din orătăniile sătenilor. Prin sat se văd plutind pești luați de ape din iazul lui Gheorghe Merticaru. Ginerele lui a umblat cu o găleată în mijlocul apelor să mai recupereze ce se poate.
Speriați de stihiile naturii, sătenii au sunat la primărie și la pompieri. „Am sunat la primar să spunem că a venit apa peste noi, dar a trecut mai bine de o oră și nici un picior de consilier sau primar nu a venit la noi. Ne-au promis la alegeri că vor amenaja cursul pîrîului ăsta și îi vor pedepsi pe cei din deal care aruncă gunoaie, dar nu a făcut nimic. Parcă e un blestem! Cum e an electoral, ne și inundă apa, de am ajuns să credem că sîntem sortiți să vină năpasta peste noi în prag de alegeri. Mie mi-a intrat apa în casă, de aveam vreo 30 de centimetri. Am urcat pe sus televizorul, frigiderul. Grajdul e plin de apă și cred că se prăbușește”, ne-a povestit și Costică Grigoraș.
Cea care a sunat la pompieri este țața Florența. Bătrîna, în vîrstă de 76 de ani, s-a speriat la culme cînd s-a văzut înconjurată de apă. „Eu sînt bolnavă cu inima, stau singură, băietu’ e la Brașov și nu am știut ce sa fac. Am sunat la pompieri și au venit, bieții de ei, imediat”, povestește Florența Schirliu.
În 20 de minute un echipaj din cinci membri de la Secția de pompieri din Moinești a sosit la fața locului să scoata apa din gospodării. „Cînd am venit aici apa avea cam 40 de centimetri. Am intervenit întîi la bătrînă că ea ne-a sunat și era speriată de moarte, dar mai sînt vreo trei case în care apa a pătruns. Din cauza ploii torențiale, pentru că nu există probabil un sistem de drenaj, iar casele sînt mai jos decît drumul, apa a pătruns imediat în gospodării”, ne-a spus locotenentul Gabriel Viziteu. Apa a inundat și casa Mariei Căpățînă. Bătrîna de 80 de ani țipă după un vecin să îi ridice frigiderul că se strică. Furia apelor a pătruns și la Dispensarul Veterinar, unde terenul, magaziile, fîneața au fost distruse de ape. Apa a inundat curțile a peste 30 de case și a omorît și păsări.
Am plecat din sat lăsîndu-i pe localnici să își evalueze pagubele. Unii își caută cu disperare găinile, alții se uită a pagubă peste fosta grădină. Ploaia nu i-a iertat nici pe locuitorii din Ardeoani, Florești, Leontinești și tot drumul ce duce spre Moinești. MAjoritatea curților au fost inundate de ape, dar sătenii de aici au avut noroc pentru că apa a fost curată, fără răgălii și resturi menajere.
La Serviciul de Gospodărire a Apelor nu se știa nimic
După mai bine de două ore de la dezlănțuirea potopului, la Serviciul
de Gospodărire a Apelor Siret (SGA) nu se știa mai nimic. Ion
Maftei, directorul SGA, ne spunea aseară că a aflat, din informațiile
pe care le-a primit din teritoriu, că a bătut grindina în cîteva localități
din partea de vest a județului, dar că nu s-au înregistrate pagube
semnificative. Abia după ce a aflat de la reporterii „Ziarului de
Bacău” despre gospodăriile în care apa a intrat pînă dincolo de
genunchi din localitatea Tescani, directorul SGA a început să își
pună problema despre cît de aproape pe adevăr au fost informațiile
primite de la autoritățile din această parte a județului. „Nu mai știu
ce să cred. Pînă acum circuitul informațional a funcționat, cît de cît,
cum trebuie. Se vede treaba că degeaba le-am dat primarilor
manuale de pregătire și i-am instruit vreme de mai bine de doi ani
despre cum trebuie să acționeze în cazul producerii unor astfel de
fenomene meteorologice. În ceea ce ne privește, nu putem avea
atîta personal care să fie plantat în toate comunele pentru a acționa
în caz de dezastre. În acest caz, primul lucru pe care ar fi trebuit să
îl facă primarul din Berești-Tazlău ar fi fost să pună mîna pe telefon
și să anunțe Comisia Județeană de Apărare Împotriva Dezastrelor
despre ceea ce se întîmplă în comună. Există consilieri în fiecare
localitate care știu, la rîndul lor, că trebuie să facă astfel de informări
în caz de necesitate”, s-a arătat bulversat Ion Matfei. Directorul
SGA Bacău ne-a dat asigurări că îi va informa pe prefectul Radu
Cătălin Mardare și subprefectul Gabriel Vlase despre ceea ce s-a
întîmplat la Tescani. „Eu înțeleg că deja este campanie, însă
lucrurile trebuie făcute așa cum trebuie, chiar și la final de mandat”,
a mai spus directorul SGA. (Claudiu TĂNĂSESCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns