Pompierii spun ca, in aceasta perioada, cele mai multe incendii au loc pentru ca oamenii dau foc la gunoaie si resturi vegetale fara sa fie atenti la cele mai de bun simt masuri de protectie impotriva incendiilor.
Din experienta, pompierii stiu ca primavara numarul incendiilor creste semnificativ tocmai pentru ca focurile sint lasate nesupravegheate sau nu sint stinse cu atentie.
„Arderea resturilor ar trebui sa se faca pe terenuri special amenajate care sa impiedice propagarea focului. De asemenea, se mai impune supravegherea focurilor, sau chiar renuntarea la arderea resturilor vegetale in conditii de vint puternic sau temperaturi ridicate. O regula care trebuie respectata este legata de respectarea distantelor la care se pot aprinde focurile: 50 de metri fata de materialele combustibile sau cladiri, 100 de metri fata de lanurile de cereale sau depozitele de furaje si 200 de metri fata de liziera padurii”, a declarat slt. Andrei Grecu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Mr. C-tin Ene” Bacau. Printre recomandari se mai numara stingerea totala a focului la terminarea arderii sau la lasarea noptii, iar cenusa sa fie stinsa cu apa inainte de a fi aruncata. Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 lei la 60.000 lei arderea miristilor, stufului, tufarisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice, daca au fost de natura sa puna în pericol viata ori sanatatea umana, animala sau vegetala. (Florin CRACIUN)
Lasă un răspuns