Patru elevi de clasele X – XII de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau au un nivel de pregatire care-i face competitori redutabili pentru colegi din intreaga lume. Cei patru se pregatesc pentru fazele internationale ale olimpiadelor de biologie, informatica, limba si literatura româna sau latina.
Patru adolescenti frumosi si inteligenti care contrazic orice prejudecata negativa despre tinerele generatii. România, insa, nu va beneficia de cunostintele acestor tineri pentru ca trei dintre ei isi doresc sa isi continuie studiile in strainatate, unde probabil se vor si stabili.
Ovidia Stanoi concureaza in Italia
Pentru Ovidia Stanoi, eleva in clasa a XI-a la „Gheorghe Vranceanu”, numele a devenit semn al destinului. Fata care poarta numele cunoscutului poet latin va reprezenta Bacaul la cea de-a XXX-a editie a Concursului International „Certamen Ciceronianum Arpinas”, care se va desfasura in perioada 7 – 9 mai 2010, la Arpino in Italia. „Nu exista vreo poveste deosebita legata de nume si de optiunea pentru latina, probabil doar un anume fatum. (…) Sora mea a fost si ea una dintre olimpicele la latina de la «Vranceanu» si cunosteam de la ea si obiectul si pe doamna profesoara Florentina Neculau. Initial a fost vorba despre o traditie de familie. Pe urma am fost captivata de pasiunea doamnei profesoare pentru limba latina si mi-am dat seama ca intr-adevar este ceea ce vreau sa fac”, isi aminteste Ovidia Stanoi inceputul unui drum care a dus-o spre performanta nationala, atinsa chiar din clasa a IX-a. Ovidia spune ca performanetele sale olimpice sint rezultatul studiului facut cu ambitie, perseverenta si pasiune dar si al sustinerii din partea profesoarei Florentina Neculau, a familiei, prietenilor si chiar a predecesoarelor sale in plan competitional. „Este vorba despre atmosfera scolii de limba latina din Bacau. Suntem ca o mare familie, ne sustinem si ne simtim bine impreuna. Facem ceea ce facem cu placere si nimic nu se compara cu respectul si recunoasterea meritelor. Sper sa fiu la inaltime, m-am pregatit foarte mult pentru toate concursurile”, mai spune olimpica la latina. Ovidia Stanoi isi doreste ca la finalul cursurilor liceale sa studieze limbi clasice, in Italia, Spania sau Austria, „tari unde studiul limbii latine este apreciat la adevarata valoare”. „Stiu ca si in Bucuresti, la Facultatea de Limbi Clasice sint niste profesori deosebiti, dar mi se intimpla deseori sa fiu intrebata, aproape dispretuitor, cu ce ma ajuta latina in viata. Este vorba despre mentalitatea multor români, care vad valoarea doar in bani”, marturiseste latinista bacauana motivul deciziei de a pleca in strainatate. Ovidia se gindeste ca in cazul in care va ramine in tara sa opteze pentru o Facultate de Limbi Straine sau de Drept, la Universitatea din Bucuresti. In timpul sau liber, „vranceanca” se implica in actiuni de voluntariat pentru Greenpeace si Crucea Rosie, joaca baschet sau citeste.
Olimpica internationala la Româna tinteste Londra
Claudia Toia, eleva in clasa a XII-a G a Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”, s-a calificat pentru Olimpiada Internationala de limba, literatura si cultura româneasca, cara va avea loc in perioada 15 – 17 mai 2010, la Constanta. De asemenea, ea a obtinut anul acesta si locul III la Nationala de Sociologie. „Literatura româna constituie pentru mine o pasiune mai veche, dezvoltata in primul rind prin intermediul lecturilor. Particip la aceasta olimpiada de cinci ani si pot spune ca am evoluat de la an la an, pe masura ce am acumulat cunostinte si experienta. Sociologia, pe de alta parte, a fost mai degraba o curiozitate”, marturiseste olimpica bacauana. Claudia Toia spune ca in cazul sau conditia obligatorie pentru performanta in domeniul pe care l-a ales pentru studiu intensiv a fost lectura „cit mai multa si mai diversa cu putinta”. Studiile universitare isi doreste sa le urmeze in Londra desi are posibilitatea de a opta si pentru o institutie de invatamint superior din Statele Unite. „Motivele ar fi, bineinteles, nivelul academic superior, experientele noi si, de ce nu, posibilitatile mai multe si mai variate de angajare dupa terminarea studiilor. A fost greu sa iau decizia asta, e dificil sa te rupi de România”, mai spune Claudia Toia. Profesorii care au ghidat-o in pregatire sint Laura Gavriliu, in domeniul Limbii si literaturii române, si Luminita Costras, in domeniul sociologiei.
Dragos Aconstantinesei se pregateste pentru Coreea de Sud
Curiozitea pentru „cum functioneaza lucrurile vii” si dorinta de a deveni medic l-au dus pe Dragos Aconstantinesei, elev in clasa a XII-a a „colegiului olimpicilor internationali”, in lotul largit pentru Internationala de biologie, care se va desfasura in luna iulie in Coreea de Sud. In urma barajului pe care il va sustine la Cluj, pe 15 mai, „vranceanul” va afla daca va face parte din lotul restrins care va reprezenta România la competitia internationala. „Dintotdeauna mi-a placut sa vad cum functioneaza lucrurile vii, cum ajungem, din mici, mari. Apoi, in clasa a IX-a m-am hotarit sa dau la Medicina si biologia este cea mai apropiata de acest domeniu”, si-a rezumat Dragos drumul spre performanta. In clasele a IX-a si a X-a a obtinut mentiuni la Nationala de Biologie iar anul acesta spera sa concureze cu competitori internationali. In pregatirea sa a fost coordonat de profesoara de biologie Daniela Epuran. Daca majoritatea olimpicilor nationali de la „Gheorghe Vranceanu” vor sa paraseasca România dupa finalizarea studiilor liceale, Dragos Aconstantinesei este hotarit sa ramina in tara si sa studieze Medicina la Cluj Napoca, unde va fi admis fara admitere, datorita rezultatului de la Nationala de Biologie.
Adrian Budau mai are un prag pina in Canada
Echipa „internationalilor de la «Gheorghe Vranceanu»” este intregita de elevul de clasa a X-a Adrian Budau, cistigator al unui Premiu I si a unei medalii de aur la Nationala de informatica de anul acesta. El s-a calificat in lotul largit pentru International de informatica, din Ontario (Canada), de care il mai desparte un baraj, pentru care se pregateste in perioada 14 mai – 20 iunie 2010. Adrian isi doreste o medalie la olimpiada internationala pentru ca aceasta este in opinia sa o sansa sigura pentru a fi admis la o universitate de Statele Unite ale Americii. Participa la olimpiadele de informatica din clasa a VI-a, iar in 2010 a ajuns la a patra participare la faza nationala pentru aceasta disciplina. Informaticianul de aur al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau este de asemenea membru al unei asociatii de cercetasi, din cadrul Bisericii Catolice. In aceasta calitate, in 2008 a participat la o campanie de ajutorare a sinistratiilor inundatiilor din Saucesti. (Laura HUIBAN)
J_Kohlenberg a zis
Se insista mult pe competitie, pe rezultate individuale. Ar fi bine ca acesti copii sa invete in paralel si ce inseamna lucrul in grup, partajul, realizarea proiectelor in „grup” si nu celor „individuale”, sa invete sa asculte colegii cu opinii diferite, etc, etc… cel putin pentru cei car vor sa invete mai departe in tari straine unde accentul nu este pus pe performata individuala. Scara valorilor e diferita.
Sa faca sport, sa aibe cunostinte de muzica, desen, lucruri manuale, sa fie sociabili, sa invete sa fie autonomi, sa-si exprime ideile proprii si sa-si dezvolte personalitatea singuri… Sunt multe valori pe care ar trebui pus accent!
Olimpia a zis
Mereu se gaseste cineva sa comenteze. Au rezultate individuale pe tara, le trebuie dom’le spirit de echipa. Daca ar lucra intr-o echipa, cu siguranta s-ar gasi cineva sa zica ca sunt superficiali si le-ar trebui ceva munca individuala.
Eu ii felicit pentru ca merita. Copiii astia pe langa ca sunt inteligenti, sunt si simpatici. Mai rar asa! Bravo si mult succes in strainatate!
J_Kohlenberg a zis
Echipa nu inseamna superficialitate…iar expresia. „succes in strainatate” nu are nici un sens… A pleca din Romania nu înseamna succesul garantat in strainatate fara anumite valori pe care le ziceam mai sus.
Ce e important pentru ei este sa stie ce vor sa faca in viata, care este dorinta lor proprie, personala, adaptarea la o viata care are cu totul alte valori si repere decat viata in Romania.. si asta nu se invata din concursuri… Este de apreciat rezultatul actual, dar nu trebuie insistat enorm de mult pe acest lucru, este doar un aspect dintr-o gama foarte large de valori….
Ciprian a zis
Cu cat mintea e mai mare cu atat durerea e mai mare.
dd a zis
Este socant sa auzi ca adolescentii nostri isi doresc atat de frecvent sa paraseasca romania, la varsta la care sentimentul apartenentei la o familie, grup sau chiar natiune ar trebui sa fie foarte puternic! Nu mai departe de acum doi ani se vorbea de repatrierea emigrantilor nostr iar acum avem de-a face cu un adevarat EXOD. Oare ne-am saturat de romania?!