• lunar se înregistrează circa 6.000 de astfel de cazuri în tot județul
Mii de băcăuani uită, lună de lună, să ridice alocațiile primite de copiii lor de la stat. O statistică prezentată de Direcția de Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău arată că, în fiecare lună, aproape 6.000 de persoane din județ nu-și ridică alocațiile copiilor. „Numeroase cupoane de alocație se întorc lunar neachitate de la oficiile poștale fără a se restitui și taxele poștale aferente, motivat de faptul că beneficiarii au fost avizați, însă nu s-au prezentat pentru ridicarea drepturilor cuvenite”, se arată în raportul amintit. Cît privește cauzele acestui fenomen, în opinia lui Neculai Cucu, directorul adjunct al DDFSS, „ele sînt de obicei decesul copilului sau al reprezentantului legal al acestuia, schimbarea de domiciliu sau, pur și simplu, lipsa de timp sau interes. Multe persoane cu dare de mînă care au un copil sau doi nu mai sînt așa interesate de acești bani. De altfel, ei își crează adesea conturi bancare de depozitare a sumelor destinate copiilor”.
Situația stă exact invers la țară, unde alocațiile copiilor sînt ridicate și cheltuite de o manieră ce duce deseori la reclamații. „Mai mulți băcăuani din zonele rurale ale județului ni s-au plîns că alocațiile sînt cheltuite de părinți pe băuturi alcoolice. În astfel de cazuri, de obicei procedăm la schimbarea reprezentantului legal care încasează acești bani”, ne-a mai declarat Neculai Cucu.
Alocația universală este de 210.000 de lei, ori 420.000 pentru minorii cu nevoi speciale. Acești bani sînt dați numai minorilor care urmează o formă de învățămînt. Nu puțini sînt cei care spun că banii dați de stat sînt prea puțini. Poate și din acest motiv, DDFSS Bacău propune majorarea alocației de stat pentru copii o dată cu creșterea salariului minim pe economie, ca și transformarea acestei indemnizații în procent din salariul minim. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns