• acest lucru este valabil pentru toți cei care cîștigă din drepturi de proprietate intelectuală
Odată cu ceilalți contribuabili, și persoanele care cîștigă din cedarea drepturilor de proprietate intelectuală trebuie să-și depună declarațiile de venit pînă la 15 mai. Drepturile de proprietate intelectuală cuprind drepturile de autor și drepturile conexe dreptului de autor, precum și drepturile de proprietate industrială. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), spune că, în vederea impozitării, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.7/2001 privind impozitul pe venit, veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, realizate în anul 2003, sînt cuprinse în categoria veniturilor din activități independente. „Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuală reprezintă totalitatea încasărilor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură realizate din drepturi de proprietate intelectuală”, precizează Radu. La stabilirea veniturilor brute din drepturi de proprietate intelectuală, se au în vedere atît încasările efective din timpul anului, cît și reținerile efectuate de către plătitorul de venit, în contul plăților anticipate efectuate cu titlu de impozit sau drept contribuții obligatorii. Venitul net se determină conform prevederilor art.18 din OU 7/2001 privind impozitul pe venit, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.493/2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.7/2001, prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli de 40 la sută, aplicată la venitul brut, precum și a contribuțiilor obligatorii, datorate potrivit legii. În cazul operelor de artă monumentală, cota de cheltuieli care se deduce din venitul brut, în vederea determinării venitului net, este de 50 la sută. „Sînt considerate opere de artă monumentală lucrările de decorare (pictură murală) a unor spații și clădiri de mari dimensiuni, lucrări de arta aplicată în spații publice, lucrări de sculptură de mari dimensiuni, design monumental, amenajări de spații publice precum și lucrările de restaurare a acestora”, spune oficialul DGFP.
În cheltuielile forfetare se includ și comisioanele
Cotele de cheltuieli forfetare includ și comisioanele și alte sume care revin organismelor de gestiune colectivă sau altor plătitori de venituri drept plată a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de către aceștia din urmă către titularii de drepturi. Aceste cote de cheltuieli nu includ contribuția la fondul asigurărilor sociale de sănătate și contribuția la asigurările sociale. „Ca urmare, pe lîngă cota forfetară de cheltuieli, reglementările legale permit și deducerea contribuțiilor obligatorii, respectiv a contribuției la asigurările sociale și a contribuției pentru asigurările sociale de sănătate”, afirmă Maricel Radu.
În conformitate cu prevederile art.16 din OG nr.7/2001 privind impozitul pe venit, venitul net din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, ca diferență între venitul brut și cheltuielile aferente deductibile. Ca urmare, pentru determinarea venitului net, beneficiarii drepturilor de proprietate intelectuală au obligația organizării evidenței contabile în partidă simplă. În cazul în care determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuală se face pe bază de cote forfetare de cheltuieli, nu există obligativitatea inregistrării în evidența contabilă a cheltuielilor efectuate aferente venitului.
Referitor la declararea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, contribuabilii au obligația depunerii următoarelor declarații:
– formular 202 „Declarația specială privind veniturile din activități independente”;
– formular 200 „Declarație de venit global” pentru stabilirea impozitului anual. Declaratia de venit global cuprinde veniturile supuse globalizarii, obținute în anul fiscal, inclusiv a celor din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală. La declarația de venit global se anexează copii ale declarațiilor speciale, precum și ale documentelor pentru acordarea deducerilor personale suplimentare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns