• gestul profesorului Adrian Fuioagă a fost unul simbolic, pentru a-i putea face loc Silvianei Brînză, primul „director pentru o zi” ales din rîndul elevilor • desemnarea elevilor – directori face parte dintr-un proiect menit să îmbunătățească modul de comunicare dintre profesori și liceeni
Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” a rămas, ieri, pentru cîteva ore, fără director, după ce profesorul Adrian Fuioagă a renunțat la funcție, pentru a-i face loc, printr-un gest simbolic, Silvianei Brînză. Elevă în clasa a XI-a A, ea este, de fapt, primul „director pentru o zi” ales din rîndul liceenilor. Alegerea unui directror elev, care să conducă la Colegiului „Saligny” pentru 24 de ore, este punctul de atracție al unui proiect gîndit chiar de directorul Adrian Fuioagă și care are drept scop îmbunătățirea modului de comunicare dintre profesori și elevi. Fiecare clasă a fost invitată să întocmească un proiect în care să fie prezentate nevoile elevilor din liceu, dar și soluțiile pe care le-ar adopta tinerii, dacă ar fi directorii școlii. Cel mai bun proiect s-a dovedit a fi cel al clasei a XI-a A, ceea ce le-a permis celor de aici să desemneze, în persoana Silvianei Brînză, primul „director pentru o zi” al Colegiului „Anghel Saligny”.
După ce a fost investită oficial în funcție, Silviana nu a așteptat prea mult pentru a-și lua rolul în serios și a convocat o întîlnire a profesorilor cu elevii din echipa sa managerială, în timpul căreia și-a prezentat ideile. Punctul culminant a fost atins, însă, numai o oră mai tîrziu, cînd a început o oră de dirigenție în timpul căreia elevii au devenit elevi, în timp ce liceenii au trecut la catedră. Ce a ieșit a fost un adevărat război. „Profesorii, adică elevii, s-au dovedit foarte gălăgioși și lipsiți de cei șapte ani de acasă. Dumnealor au dorit, probabil, să ne arate cum procedăm noi, dar cred că au exagerat. E adevărat că sînt unii colegi care calcă strîmb, dar situațiile se întîmplă în clase diferite, ori, acum, adunate toate laolaltă, au transformat totul într-un fel de al treilea Război Mondial”, ne-a declarat „directoarea” Silviana Brînză. Oricum, ea a recunoscut, după experiența de ieri că, în viața reală, „mi-aș dori să fiu director, dar nu într-o școală”. În ceea ce-l privește pe adevăratul director al Colegiului „Saligny”, profesorul Adrian Fuioagă a recunoscut că „profesorii au pus pe tapet toate nemulțumirile pricinute de elevi de-a lungul anului școlar”.
Altfel, liceenii de la „Saligny” au pus pe masa directorului Fuioagă, în cadrul aceluiași proiect, principalele lor doleanțe. În număr de șase, acestea se referă la înființarea unui fumuoar pentru elevi, editarea unui ziar lunar al liceului, înființarea unui post propriu de radio, adoptarea unui nou regulament școlar, oferirea de meditații gratuite de către profesori și organizarea unei tombole cu premii. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns