• alocația de hrană din spitale va crește cu 17 procente, însă rămîne de văzut dacă pacienții vor vedea schimbări în bine, sau vor fi în continuare obligați să aștepte mîncare de-acasă
Bolnavii internați în spitalele din județul nostru vor primi hrană mai bună de la cantine. Cel puțin așa ar trebui să se întîmple, însă practic se va vedea mai tîrziu. Cert este că, din luna iunie, alocația de hrană acordată pentru un bolnav se va mări cu 17 procente. Ministerul Sănătății a hotărît ca alocația de hrană a bolnavilor din spitale să fie majorată pentru că alimentația bolnavilor constituie o componentă a tratamentului afecțiunilor medicale și are un rol important în acordarea asistenței medicale spitalicești. Se vor cheltui astfel peste 175 de miliarde de lei anual la nivel național.
Șefii Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău susțineau acum cîteva săptămîni în urmă că fondurile existente sînt suficiente să asigure un meniu variat bolnavilor. În spitale, aceștia primesc mîncare în funcție de regimul medical pe care trebuie să îl urmeze. În medie, unui bolnav i se acordă zilnic mîncare de aproape 40.000 de lei. Bolnavii cu afecțiuni grave și care necesită o alimentație bogată în vitamine și proteine primesc mîncare dintr-un fond de circa 77.000 de lei de bolnav.
Numai că, de multe ori, pacienții s-au plîns de calitatea mîncării din spital. Mulți dintre ei au spus că pentru a se sătura au fost nevoiți să apeleze la mîncarea adusă de rude. Casa de Asigurări de Sănătate Bacău a întreprins un control în cantinele spitalelor și a decis că bolnavii primesc meniuri ariate, dar că este loc și de mai bine. „Din situațiile contabile pe care le-am primit de la spitale reiese că banii din alocația de hrană pentru bolnavi sînt cheltuiți și se asigură meniuri cît de cît variate. Scopul acestor verificări a fost acela de a ne convinge și noi de ceea ce ajunge efectiv în farfuria bolnavului”, a afirmat în timpul controalelor Dan Stoica, director relații contractuale la CJAS Bacău.
Anul acesta, pentru spitalele din județ s-au alocat peste 35 de miliarde de lei pentru hrană. Rămîne de văzut dacă banii ce vor fi primiți în plus pentru hrana bolnavilor vor aduce schimbări în bine în ce privește hrana bolnavilor, ori aceștia se vor plînge în continuare că plătesc degeaba la asigurările de sănătate. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns