O parte dintre participantii la trafic au prelungit sarbatoarea „Inaltarii Domnului” peste week-end. De aceasta data, soferii depistati la volan sub influenta bauturilor alcoolice „au sarit calul”, in conditiile in care rezultatele testarilor cu aparatele etilotest au aratat imbibatii alcoolice cuprinse intre 0,29 si 1,21 mg/l alcool pur in aerul expirat. Politistii din comuna Stefan cel Mare l-au depistat pe Neculai S., 59 ani, din judetul Bacau, care conducea un autoturism. Barbatul era intr-o stare avansata de ebrietate avind o concentratie de 1,21 mg/l alcool pur in aerul expirat. Soferul a fost condus la Spitalul Onesti, unde i-au fost recoltate probe biologice de singe in vederea stabilirii alcoolemiei. In cauza s-a intocmit dosar penal. Cu o alcoolemie de 1,14 mg/l alcool pur in aerul expirat a fost depistat in trafic si Iulian C., 40 ani, din judetul Neamt. Soferul aflat sub influenta bauturilor alcoolice se afla la volanul unui autoturism si circula in comuna Palanca. Conducatorul auto a fost condus la Spitalul Orasului Comanesti, unde i s-au recoltat probe biologice de singe in vederea stabilirii alcoolemiei. In cauza s-a intocmit dosar penal.
Alcoolul a marit viteza in curba
Si Ovidiu R., 29 ani, din comuna Stanisesti, judetul Bacau, s-a infruptat cu alcool inainte de a se urca la volanul masinii sale. Aceasta imprudenta l-a costat retinerea permisului de conducere si un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa, pentru ca a accidentat un pieton. Ovidiu R. conducea un autoturism pe DC 52 din satul Slobozia din comuna Stanisesti si pentru ca nu a adaptat viteza la conditiile de drum in curba la stinga, a iesit de pe sosea, a intrat intr-un cap de pod si l-a accidentat grav pe V. I., 17 ani, din Slobozia, care se afla pe balustrada podului. Tinarul a fost internat la Spitalul Judetean Bacau cu diagnosticul „fractură deschisa plaga complexa gamba stinga”. Conducatorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o concentratie de 0,29 mg/l alcool pur in aerul expirat. Prin urmare, lui Ovidiu R. i s-au recoltat probe biologice de singe in vederea stabilirii alcoolemiei. Soferul imprudent este cercetat acum pentru vatamare corporala din culpa.
Soferii prind „curaj” in mediul rural
Alti trei conducatori auto au ramas fara permisul de conducere, atunci cind au prins gustul alcoolului. Comunele Racaciuni, Strugari si Parava sunt doar citeva dintre localitatile preferate soferii aflati sub influenta bauturilor alcoolice. Participantii la trafic care fac parte din aceasta categorie, mizeaza pe faptul ca la tara, politia nu monitorizeaza traficul rutier, drept pentru care pot circula nestingheriti. Este cazul lui Constantin A., 27 ani, care conducea un autoturism pe DN 2, in comuna Racaciuni, in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Rezultatul testarii cu aparatul etilotest a aratat o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool pur in aerul expirat. Sub influenta bauturilor alcoolice se afla si Gigi N., 44 ani, care a fost prins cu alcoolul „la bord”, in comuna Strugari. Acesta conducea un autoturism pe drumul comunal DC 197, avind o imbibatie alcoolica de 0,54 mg/l alcool pur in aerul expirat. Nici bucurestenii nu se dau in laturi de la bautura, alcoolul dindu-le curaj sa iasa cu masina in trafic. Vorbim despre Gheorghe O., 64 ani, din municipiul Bucuresti, care a fost despitat de un echipaj de politie pe drumul judetean DJ 206 B, din comuna Parava, avind o concentratie alcoolica de 0,89 mg/l alcool pur in aerul expirat. In toate cele trei cazuri, politistii le-au intocmit soferilor cite un dosar penal „de caciula”, pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in singe.
Nu uita!
Datorita absorbtiei rapide, alcoolul patrunde direct in singe si de aici ajunge in citeva minute la creier. Avind un efect sedativ si depresiv, alcoolul incetineste creierul, impiedicind atit obtinerea de informatii cit si stocarea lor in memorie. Totodata, cantitatile mari ajunse la nivelul creierului produc halucinatii si chiar coma, sporind riscul producerii accidentelor prin lipsa de orientare in timp si spatiu.
Lasă un răspuns