Mămăliga a explodat la Bacău
• PSD nu a pierdut alegerile doar în municipiul Bacău, ci și în județ, unde a obținut mai puțin de jumătate din cît anunțase ca sigur • Opoziția are majoritatea relativă în Consiliul Județean • PRM vrea un post de vicepreședinte la Consiliul Județean • ca să preia conducerea CJ, PSD mai are nevoie de trei voturi, iar Opoziția, de numai unul
Dumitru Sechelariu a recunoscut că băcăuanii l-au umilit prin vot duminica trecută. Nici nu mai era nevoie să o spună, mai ales că, în seara votului, PSD era într-o adevărată degringoladă, care l-a făcut pe Sechelariu să anunțe că se gîndește să renunțe la candidatură. Abia a doua zi s-a dezmeticit și a însăilat explicații năucitoare prin lipsa lor de contact cu realitatea. Clasa de mijloc și liderii de opinie nu l-au mai vrut pe Sechelariu, iar asta s-a văzut chiar în dimineața de după alegeri: foarte mulți comercianți au dezlipit cu febrilitate nenumăratele afișele cu PSD și cu Dumitru Sechelariu. Semn că nu le puseseră chiar de bună-voie. „Mămăliga a explodat la Bacău”, s-ar putea sintetiza reacția presei centrale, care s-a mirat teribil de eșecul baronului „pozitiv”, cum s-a autointitulat.
De asemenea, votul de duminică a demonstrat că „guvizii”, cum se aude că le mai spune Sechelariu băcăuanilor simpli, nu mai cred în asfaltări și văcsuiri electorale. Indiferent de rezultatul din turul al doilea al alegerilor, Sechelariu a pierdut definitiv susținerea majorității băcăuanilor. Actualul primar a mai motivat că electoratul lui nu s-a prezentat la vot, ceea ce l-a văduvit de procente însemnate. Iarăși, fals, pentru că duminica trecută au votat peste 47 procente dintre băcăuani, față de acum patru ani, cînd prezența a fost cu puțin peste 50 de procente. Chiar dacă diferența de trei procente ar reprezenta electoratul lui Sechelariu care a absentat de la vot, cifrele arată tot căderea primarului. Asta, pentru că la alegerile trecute Sechelariu a fost votat de peste 64 la sută dintre băcăuani. Primarul a căzut cu aproape 30 la sută în preferințele electoratului, ceea ar fi trebuit să-i dea de gîndit. Lucru care nu s-a întîmplat după eșecul de duminică, semn că Sechelariu preferă să înoate în propriile iluzii decît să accepte explozia mămăligii. De altfel, nici echipa sa de campanie nu a reușit decît să îl afunde și mai mult pe primar în josul clasamentului electoral.
Situația este similară la Consiliul Local al municipiului Bacău, unde, din peste 60 la sută cît sperau să obțină, oamenii lui Sechelariu trebuie să accepte un usturător eșec. Indiferent de rezultatul de peste zece zile, este clar că viitorul primar va trebui să reinstaureze democrația în Consiliul Local.
Oricum, echipa lui Sechelariu pregătește terenul pentru un eșec și în turul al doilea. Apropiați ai lui Sechelariu au început să afirme prin Bacău că Sechelariu s-a resemnat și că, de fapt, el nici n-ar mai fi vrut să candideze, dar l-a forțat partidul.
Echipa electorală a PSD a dat rasol
Gabriel Vlase, președintele executiv al PSD, se află în fața unui eșec de proporții al său și al echipei de campanie pe care a condus-o. „Vom cîștiga din primul tur alegerile în 60 de localități”, anunța Vlase, pe la finele lunii martie. Subprefectul-președinte executiv mai anunța atunci că PSD va cîștiga cu totul 70 de posturi de primar, inclusiv în turul al doilea. „Mămăliga” a explodat și în județ, nu numai în municipiul Bacău, pentru că PSD se vede nevoit să se mulțumească doar cu 24 de primari ieșiți din primul tur. Adică, mai puțin de jumătate din cît preconiza Vlase că va obține. Președintele executiv nu neagă că anunțase ca siguri 60 de primari din primul tur, dar se consolează că, oricum, a obținut dublu față de alegerile trecute. „Mai avem candidați în turul al doilea în 38 de comune”, ne-a declarat Gabriel Vlase, optimist că, pe 20 iunie, va obține rezultate bune.
PRM face jocurile la Consiliul Județean
Consiliul Județean (CJ) nu prezintă surprize de proporții, pentru că PSD a obținut mai puțin de 40 la sută, PNL – aproape 18 procente, PUR – 14,5 la sută, PD – peste 12 la sută și PRM, peste 6 la sută. Din cele 37 de posturi de consilieri județeni, PSD ia 16 locuri, PNL – 7, PUR – 6, PD – 5 și PRM – 3. Lupta pentru obținerea posturilor de conducere din CJ se anunță crîncenă. Asta, pentru că, de unul singur, PSD nu poate numi nici portarul de la Palat. Ca să numească președintele și, eventual, un vicepreședinte, PSD va avea nevoie de ajutor. Calcului matematic arată că PD^PUR^PNL^PRM ar avea 21 de voturi, contra a 16 de la PSD, ceea ce ar însemna că social democrații părăsesc birourile Palatului administrativ. Acesta este calculul pe hîrtie, numai că, de votat, votează oameni care pot avea defecte, afinități, interese economice. Marea necunoscută vine din partea PRM, care, cu cele trei voturi ale sale, poate înclina esențial balanța. Lucrurile sînt simple: PSD mai are nevoie de trei voturi ca să obțină majoritatea, în timp ce Opoziția (PNL, PD și PUR) ar mai avea nevoie doar de un vot ca să preia conducerea. Deputatul Angela Bogea, președintele PRM Bacău, nu știa ieri ce opțiune politică va adopta. „E prematur să ne exprimăm opțiunea. Să vedem ce oferă unul sau altul (PSD sau Opoziția – n.n.). Vom negocia, pentru că în politică nu avem simpatii. Vom merge cu forța politică ce ne va garanta că ne susține în obținerea unui post de vicepreședinte la Consiliu”, ne-a declarat Bogea. Ea a precizat că, cel mai probabil, decizia se va lua peste două săptămîni, după turul al doilea. Bogea a mai opinat că va cîștiga cel care va atrage voturi de la alte formațiuni politici.
Deputatul Vasile Nistor, președintele PD Bacău, ne-a declarat că „alianța PUR, PNL, PD și, dacă va fi nevoie, PRM, va prelua conducerea la Consiliul Județean”.
Liberalii și-au exprimat și ei disponibilitatea la alianțe pentru Consiliul Județean. Șefii Organizației Județene a PNL spun însă că acum toată atenția și sprijinul trebuie îndreptate spre bătălia din turul doi pentru fotoliul de primar al Bacăului, unde Romeo Stavarache, care va fi sprijinit de Alianța PNL – PD, se luptă cu actualul primar Dumitru Sechelariu. „Pentru Consiliul Județean vorbim de o strategie prea importantă ca să discutăm acum. E prematur. Lucrurile trebuie gîndite foarte bine. În plus, așteptăm soluționarea contestației pe care noi am depus-o la Consiliul Județean”, ne-a declarat deputatul liberal Valeriu Gheorghe.
Subprefectul Gabriel Vlase, președintele executiv al PSD Bacău, ne-a declarat că social-democrații vor face alianțe, iar pentru asta există mai multe variante, care vor fi luate în considerație abia după turul al doilea. „În alianțele pentru CJ vor conta înțelegerile locale pentru turul al doilea. Nu exclud alianța cu nici un partid. Eu nu am dușmani în politică”, ne-a spus Vlase. În județul Bacău, turul doi al localelor programează 17 confruntări PSD-PNL, 12 finale PSD-PD și 7 bătălii PSD-PUR.
Romeo Stavarache, președintele PUR Bacău, ne-a declarat că nu s-a luat o decizie în privința alianțelor pentru CJ. „Mi-ar plăcea să facem o alianță cu Opoziția. Decizia o vom lua după ce ne vom consulta cu liderii de la București. În perspectiva că voi deveni primarul Bacăului, mi se pare foarte importantă o conducere adecvată la Consiliu, cu care să pot colabora”, ne-a spus Stavarache.
Oricum, cel puțin pe hîrtie, o alianță PNL, PD, PUR și PRM este greu de realizat, deoarece sînt doar trei funcții de conducere și patru partide care le-ar putea pretinde.
Miza este enormă, iar obținerea conducerii nu se face ușor. Gurile rele spun că, în urmă cu patru ani, prin parcarea din spatele Palatului s-au schimbat, pe lîngă amabilități, și sume impresionante de bani. Asta, pentru obținerea unui vot. Ce va fi acum, cînd PSD are nevoie de trei voturi, vom afla la momentul oportun.
Componența Consiliului Județean
Aproape 600 de persoane au candidat pentru un loc între cei 37 de consilieri județeni. Candidații cîștigători sînt:
– Partidul Social Democrat: Dumitru Sechelariu, Dragoș Benea, Elena Șova Gâțu, Cristian Vintilă, Oana Chelaru, Dumitru Bontaș, Nicolai Ciocan, Petru Andronache, Ion Marian, Ghiorghe Huluță, Ionel Floroiu, Dan Iancu, Constantin Pocovnicu, Dan Tătaru, Mircea Botez și Andrei Paraschivescu;
– Partidul Național Liberal: Valeriu Gheorghe, Constantin Șoșu, Ioan Chiriac, Ioan Silviu Lefter, Valerian Vreme, Corneliu Procope, Viorel Miron;
– Partidul Umanist din România: Romeo Stavarache, Ionel Palar,
Petru Istoc, Petru Enășoaie, Silvestru Dogaru, Ion Lache;
– Partidul Democrat: Vasile Nistor, Constantin Avram, Constantin Drăgănuță, Silviu Bondor, Neculai Olaru;
– Partidul România Mare: Angela Bogea, Victor Mitocaru, Claudia Codruța Arvinte. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns