– hepatitele B si C reprezinta, tot mai mult, o amenintare pentru bacauani – in ultimii doi ani, numarul bacauanilor nou-depistati cu astfel de boli a crescut ingrijorator, astfel ca in prezent, el se apropie de 13.500 – ceea ce se stie mai putin despre hepatite este ca ele pot fi contactate foarte usor si „duse pe picioare” fara a se manifesta o lunga perioada de timp, pentru ca ele sa fie depistate cind, deja, de cele mai multe ori, este prea tirziu – inclusiv piercingul, tatuajul, manichiura, pedichiura sau practici similare, efectuate in conditii necorespunzatoare, sint factori de risc de imbolnavire
Numarul bacauanilor aflati in evidentele medicilor de familie ca bolnavi de ciroza si alte hepatite cronice se ridica, in primul semestru al acestui an, la nu mai putin de 13.281. Cifrele indica 178 mai multe cazuri fata de cele inregistrate la finele lui 2009 si cu aproape 600 mai multe fata de sfirsitul lui 2008. Totodata, se estimeaza ca numarul de cazuri noi inregistrate anual este, in Romania, in crestere. „La nivel mondial, 500 de milioane de persoane sint infectate cu virsul hepatitei B si C. In Europa, numarul cazurilor diagnosticate cu hepatita B este de circa 15 milioane, iar alte 8,9 milioane de persoane sint infectate cu virusul hepatitei C. In Romania, specialistii estimeaza ca 6-7% din populatie este purtatoare a virusului hepatitei B, iar numarul persoanelor diagnosticate cu hepatita C este si el, de la an la an, tot mai mare. Din pacate, exista purtatori cronici fara sa stie, de virus B, fara nici un simptom care sa sugereze acest lucru si care expun la infectie un numar important de alte persoane”, a spus dr. Cristina Matanie, coordonator compartimentul Promovarea Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau.
O persoana din trei, spun medicii, este expusa la riscul contactarii unuia dintre cele doua virusuri hepatitice, B si C sau chiar al ambelor. Acestea cauzeaza inflamatia ficatului – „hepatita B si C” – iar lasate netratate cele doua afectiuni pot duce la ciroza. „Virusul hepatitei B este extrem de contagios. De asemenea, virusul hepatitic C este de zece ori mai contagios decit virusul HIV, pe de alta parte insa, hepatita cu virus C produce afectiune cronica intr-un procent mult mai mare decit hepatita B”, a explicat dr. Cristina Matanie.
Sexul neprotejat si piercingul, printre factorii de risc
Atit virusul hepatitic B, cit si C sint extrem de usor de contactat din „surse” aparent de neasteptat. „Cele mai frecvene cai de transmitere a infectiilor sint, dincolo de «calea genetica», de la mama la fat, sau contactele sexuale neprotejate: folosirea instrumentarului nesterilizat sau incorect sterilizat utilizat la manopere chirugicale sau in saloanele de infrumusetare. Tatuajul, piercingul, manichiura, pedichiura sint tot atea practici care pot duce la infectia cu virusurile hepatitice daca nu-s facute corespunzator si in mediu steril”, a avertizat dr. Matanie. De asemenea, utilizarea in comun a obiectelor de uz personal precum aparate de ras, periute etc. este sursa de infectare cu unul sau ambele virusuri. „Virusul se gaseste in toate fluidele organismului, inclusiv in singe, sperma, sudoare, lacrimi sau lapte matern”, a spus reprezentantul DSP Bacau. In 80% din cazuri, netratata, hepatita de tip C, va degenera la o treime din persoanele infectate, in mai putin de 20 de ani de la infectare, in ciroza hepatica. Evaluarea periodica a starii de sanatate – monitorizarea analizelor de singe – reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire a aparitiei sau de depistare precoce a noi cazuri de hepatita.
Claudia a zis
Faceti bine cand mai publicati articole despre hepatita C si transmiterea virusului, sa inversati ordinea cailor de transmitere, adica in primul rand folosirea instrumentarului medical nesterilizat corespunzator ptr. diferite interventii medicale(transfuzii, dializa, interv. chirurgicale, chirurgicale), si apoi pe ultimele locuri puneti tatuarea, piercingul, transmiterea de la mama la fat si prin contact sexual, mai ales ultimele doua cai fiind neinsemnate in infectare, ptr. ca procentul de risc e de cel mult 5%, si asta doar in prezenta sangelui. Deci daca tot amintiti ca se transmite pe cale sexuala, mergeti pana la capat si explicati oamenilor ca doar in cazul existentei ranilor sangerande, altfel nu.
hepatita-c.net
Claudia a zis
Inca ceva, ar mai fi bine sa schimbati poza de la articol, si sa puneti o poza cu instrumentar care vine in contact direct cu sangele, nu poze cu tatuaje, de zici ca romanii ar fi toti tatuati, piersingati si obsedati sexual.
Virusul hepatic C traieste numai in sange.
Amy a zis
Dr. Matanie, de unde faceti asemenea afirmatii? Cum adica, virusul C se gaseste in toate „fluidele” din corp? El traieste si se inmulteste NUMAI IN SANGE. Transmiterea de la mama la fat si prin contact sexual, nu trebuie sa apara printre primele cauze. Exista risc de 2-5%, numai prin rani sangerande. Mare pacat ca doctorii nu sunt raspunzatori pt. afirmatiile lor. In majoritatea cazurilor, SISTEMUL SANITAR este vinovat pt. infectare!