– alegerile locale din iunie 2008 au reusit sa aduca Bacaul in topul judetelor in care prejudecata ca „femeile nu au ce cauta intr-un post de conducere” a fost invinsa – dupa o batalie strinsa intre aspirantii la fotoliul de primar, femeile au reusit sa puna mina pe „putere” in nu mai putin de noua localitati bacauane
Madalina ROTARU, Romulus Dan BUSNEA
Alegerile locale din iunie 2008 au fost pline de surprize la Bacau. Dintre toate insa, surpriza de a scoate ca invingatoare la fotoliul de primar nu mai putin de noua femei a fost, poate, cea mai mare dintre ele. Astfel, un oras si opt comune vor fi conduse pentru urmatorii patru ani, fiecare, de cite o doamna (domnisoara, dupa caz). Asta inseamna zece la suta dintre unitatile teritorial administrative in care sexul „slab” s-a dovedit a fi mai puternic decit cel „tare”!
O primarie de femei in comuna Secuieni
Aflata la primul mandat de primar, Margareta Luncanu a intrat in politica in 1993, iar ca reprezentant al administratiei publice locale – in calitate de viceprimar – se afla din anul 2000. „Inca de atunci am avut ginduri mari si stiam ca va veni ziua in care voi ajunge aici”, ne-a marturisit primarita. A fost calauzita in candidatura de dorinta proprie de a lasa ceva in urma ei, dar si din curiozitate. „Toata viata am vrut sa se vada ca las in urma mea ceva bun, iar pentru asta trebuie sa fii implicat politic. Pe de alta parte, am fost curioasa sa vad cita lume ma iubeste pentru ceea ce sint si pentru ceea ce incerc sa fac pentru ea”, spune Margareta Luncanu. Despre prejudecata in mediul rural, edilul comunei Sascut considera ca a fost demult invinsa, in comuna. „Sintem, si o spun cu mindrie, o primarie de femei. Oamenii sint deschisi, inclusiv barbatii, pentru ca au inteles ca o femeie este mai severa, mai prompta si mai greu de corupt. Implicarea politica m-a ajutat sa ajung aici, dar oamenii nu m-au votat politic ci, pentru ceea ce am demonstrat ca pot face pentru ei. Campania a trecut, culoarea politica nu mai conteaza, asa ca, la treaba, baieti!”, si-a incheiat povestea primarita comunei Secuieni.
Rodica Odobisteanu si-a propus patru mandate
Tot la primul mandat de primar – al comunei Buhoci de data aceasta – se afla si Rodica Odobisteanu. Este caracterizata de localnici ca fiind o fire ambitioasa si foarte hotarita. Motivul principal pentru care s-a indirjit sa devina primar a fost „anonimatul” – spune ea, in care se scalda o comuna aflata la doar citiva kilometri de un oras european. „Prejudecati exista la Buhoci, se spune ca rolul femeii este de a avea grija de casa ei. Prin dialogul pe care l-am purtat insa cu oamenii, am reusit sa le cistig increderea. S-au hotarit sa-mi dea o sansa, gindind ca, pina la urma, o femeie ar putea sa faca o treaba mai buna decit un barbat”, a declarat primul primar-femeie al comunei Buhoci. Din 2000 pina in prezent a fost consilier local, perioada in care a fost aproape de cetateni, i-a ascultat si a muncit cot la cot cu ei. Sotul o sustine foarte mult, la fel si cei doi copii. La fel ca majoritatea primaritelor de Bacau, Rodica Odobisteanu sustine ca oamenii au votat-o mai curind pentru ceea ce este ea insasi si nu pentru apartenenta ei politica. „Mi-am propus patru mandate, dar asta depinde numai de Dumnezeu, sa ma tina sanatoasa si in putere”, a incheiat primarul comunei Buhoci.
Iulia Riglea, primarul care si-a propus sa sfinteasca locul
„Ca om politic sint un dezastru!”, asa si-a inceput istoria Iulia Riglea, primar pentru prima oara al comunei Negri. De profesie cadru didactic, fost director de scoala, Iulia Riglea a renuntat la functie pentru primarie, desi, spune, „financiar, nu a meritat”. Considera ca „femeile sint mai tenace, preseverente, tolerante, serioase si mai sufletiste decit barbatii”. „Sint atributele care, cred, i-au facut pe localnici sa scape de prejudecati si sa ma aleaga. Culoarea politica nu tine la tara”, a precizat Iulia Riglea. Principiul ei de viata este „omul sfinteste locul”, de aceea si-a propus sa „sfinteasca” in cei patru ani de mandat, comuna Negri, prin a-i da o tenta europeana. Familia nu a fost foarte incintata de ideea de a-si lua in miini o asa rsponsabilitate. „Pina la urma insa, m-au inteles si m-au sprijinit. Oricum ar fi, vreau sa ramin o doamna, chiar daca – se spune – indeplinesc o functie de barbat”, a marturisit Iulia Riglea.
Mihaela Badic, in lupta cu prejudecatile
Mihaela Badic este norocoasa cistigatoare a celui de-al doilea mandat consecutiv de primar al comunei Helegiu. Recunoaste sincer ca „primul mandat a fost mai mult o lupta a prejudecatilor”. „Am fost privita rautacios de unii barbati, dar majoritatea oamenilor sint de buna-credinta”, a declarat Mihaela Badic. Din 1996 a intrat in politica, ajungind in 2004 sa candideze la Primaria Helegiu – „comuna mea” – din dorinta de a schimba ceva si din ambitia de a nu se resemna cu situatia grea in care se aflau si inca se mai afla localnicii. Considera ca o femeie este cel putin la fel de buna la a conduce o primarie, dar asta depinde de la caz la caz, de la om, la om. Spre deosebire de celelalte reprezentante ale sexului frumos ajunse in fotoliul de primar, Mihaela Badic considera ca politicul a fost un factor important in alegerea ei de catre cetateni. „Totusi, imi place sa cred ca am avut de spus un cuvint ca om si ca oamenii m-au votat pentru ceea ce am reusit sa demonstrez in ceilalti patru ani de mandat”, a spus tinara primarita a comunei Helegiu.
Veronica Dontu, indragostita de „meseria” de primar
Si in comuna Tamasi oamenii au trecut peste prejudecati, chiar de doua ori, alegindu-si in iunie 2008, acelasi primar – femeie, Veronica Dontu. Nu a avut un scop anume atunci cind s-a gindit sa candideze prima oara. „Am incercat sa vad ce iese. Apoi, mi-a placut si am descoperit ca este meseria in care ma regasesc cel mai bine, dupa 25 de ani de lucrat in domeniul posta si telecomunicatii”, spune Veronica Dontu. S-a luptat cu prejudecata, dar a reusit sa o invinga, spune ea, prin faptul ca reusit sa demonstreze ca e un bun gospodar. „Multi mi-au spus ca nu voi reusi pentru ca sint femeie. Contracandidatii mei s-au simtit probabil raniti in orgoliu, dar nu sint ranchiunoasa si sper ca in timp sa dezvolt o colaborare frumosa cu ei”, a mai spus primarul din Tamasi. Cu familia, recunoaste, e mai greu de cind cu primaria. „Totusi, sotul si cei doi baieti ai mei s-au obisnuit, iar acum ma sustin pentru ca reusesc sa ma impart intre casa si primarie si sa le fac pe toate. De fapt, intotdeauna ceea ce mi-am propus mi-a iesit”, marturiseste Veronica Dontu.
In comuna Traian s-a instalat matriarhatul
Ca femeile sa fie la „putere” in comuna Traian a devenit deja o traditie. Maria Esanu este a „nu se mai stie cita” primarita a comunei. De origine ardeleanca, de profesie inginer chimist, Maria Esanu a intrat in administratia publica locala din 2000 ca si consilier. Principalul sustinator al candidaturii ei a fost chiar sotul, iar motivul pentru care s-a hotarit sa-si asume o asemenea responsabilitate este faptul ca s-a legat sufleteste de locul in care cu ani in urma fost repartizata sa-si desfasoare activitatea. Considera ca o femeie este un mai bun administrator decit un barbat pentru ca stie sa imbine utilul cu placutul. „Culoarea politica nu conteaza, ci omul. Calmul, deschiderea spre comunicare si firea mea de luptatoare cred ca m-au scos primar”, considera Maria Esanu. Visul ei, in calitate de primar, este sa sa deschida un centru de zi pentru 20 de copii defavorizati, sa reabiliteze scolile si gradinitele si sa termine proiectele in curs de derulare.
Gabriela Iacobescu, intre medicina si administratie publica
Pe dr. Gabriela Iacobescu, cistigatoarea alegerilor la Primaria comunei Podu Turcului, au indemnat-o sa candideze chiar oamenii. „Lumea simtea nevoia de schimbare, pacientii veneau la cabinet sa-mi spuna sa candidez. Trebuie, imi spuneau, deoarece comuna a juns de risul lumii! Ca atare, mi-am depus candidatura pe ultima suta de metri si, spre marea mea uimire, am cistigat”, spune amuzata dr. Iacobescu. Oamenii au ales-o nu pentru culoarea politica, cu atit mai mult, spune ea, cu cit a candidat ca independent. Atuurile unei femei-primar in fata barbatilor sint seriozitatea si capacitatea de a asculta doleantele oamenilor. „In administratie e ca in casnicie, femeile stiu mai bine ce este necesar pentru ca relatia sa functioneze. In plus, femeile nu se duc la «nou»”, a marturisit, cu o usoara ironie, medicul-primar. Nu are de gind sa renunte la medicina, „nu-si poate dezamagi pacientii”, iar cu barbatii colaboreaza foarte bine.
Mariana Podaru, invingatoare in lupta cu prejudecata din Corbasca
In comuna Corbasca a invins, de asemenea, o femeie. Mariana Podaru este la primul mandat, iar oamenii se arata extrem de bucurosi de reusita ei. Nu am reusit sa o contactam fiind, la data realizarii materialului, plecata din localitate, insa localnicii si colegii ei de primarie ne-au spus citeva lucruri. „Ne mindrim cu primarita noastra, este o femeie serioasa si credem ca va face fata sarcinilor pe care le are de acum inainte. I-am acordat increderea noastra pentru ca, de-a lungul timpului s-a dovedit a fi un bun gospodar. Barbatii sint si ei bucurosi”, au declarat alegatorii primaritei din Corbasca.
Pentru prima oara, o femeie in fruntea orasului Tirgu Ocna
Prosper om de afaceri, patron al Hotelului Magura din Tirgu Ocna si actionar majoritar la Hotelul Decebal din Bacau, Floarea Ivanof (PD-L), a mai obtinut datorita ambitiei si perseverentei, o alta mare performanta: cistigarea fotoliului de primar al orasului-statiune Tirgu Ocna, fapt unic in istoria localitatii. In luarea acestei importante decizii, doamna primar a fost determinata de sustinerea celor apropiati ei, de increderea in fortele proprii, dar si de un sondaj electoral, pe a carui lista s-a aflat si numele ei. Nu-si face probleme in privinta afacerilor, pe care le-a incredintat copiilor ei, iar fata de atitudinea deseori misogina a barbatilor nu mai are demult, nici un fel de complexe. „M-am miscat intr-o lume a afacerilor, dominata de barbati, in care m-am simtit mereu confortabil, iar eu ii respect deopotriva, pe toti cei de care ma leaga activitatea si viata de zi cu zi. Ma voi dedica in acest mandat rezolvarii problemelor orasului si cetatenilor sai, precum si realizarii celui mai important obiectiv propus, acela de a face din orasul Tirgu Ocna, o statiune de renume”, a spus Floarea Ivanof.
gigicu a zis
Apropos de madam Ivanof: Am auzit ca de cand a ajuns primarita mamaia asta, in orash e o mizerie de nedescris. Iar o sa pasca vacile prin centru orasului, in manadatul asta cum a fost si acum 8 ani pe vremea PNL-istului ala.
mihaela plugaru a zis
apropo de primarita de la buhoci ,daca o tine tot asa vinde si Bacaul nu numai Comuna ,face cheltuieli cu carul:
50 mil primarul favorit;92 mil xerox in primarie;470 mil zilele asa ziselor „gospodine”302 mil reparatii pt 2 camere in primarie ;500 mil cloramina pt scoli si altele…….
trimiteti-o frate in piata la branza ca acolo ii este locul
Nicolae Roman a zis
Mihaela Plugaru ,cand face referire la primarita de la Buhoci,are dreptate,dar este un copil daca mentioneaza doar cateva din grozaviile’TELEGONDOLISTEI’din Buhoci. Grozaviile facute de ea depasesc puterile: DNA-ului,Curtii de Conturi,MAI,Institutiei Prefectului s.a.Pentru mai multe detalii poate fi studiat macar unul din dosarele sale penale. Exemplu dosarul 8747/P/2009.(Oare ea stie cate are )
Primarita isi doreste sa sa o ajute Dumnezeu sa o tina sanatoasa(si eu ii doresc aceasta)si in PUTERE. Dar puterea ei nu stiu daca mai poate sustine un astfel de om.PSD ul nu mai este la putere,si chiar daca ar fi fost, astfel de oameni nu ar mai fi sustinut. Cred in dreptate si Justitia romana si cred ca ca in loc de cele patru mandate propuse la Primaria Buhoci,sa fie acolo unde merita,iar asta poate o va spune justitia unui stat de drept.
vasilica a zis
vreau sa se faca curat in oras sa nu mai fie mizerie iar in satul chiticeni sa se faca strada si un pic de ordene pe acolo pt ca au plecat tot tineretul de acolo nimeni nu mai e au ramas barani atat am de spus sa se faca cat mai repede de acea avem primarita