• părinții n-au fost de acord să-și ia un soț român și la acea vîrstă fragedă, dar pînă la urmă lucrurile au ieșit bine • acum ea este studentă la Facultatea de Litere de la Universitatea Bacăi și consilierul prefectului Mardare pe probleme de minorități
Ramona Tănase se ocupă de problemele rromilor în cadrul Prefecturii. Ea este membră a Partidei Romilor și mediază relațiile dintre comunitatea rromă și autorități. Are 31 de ani și provine dintr-o familie de rromi în care tatăl, unchii și verișorii au fost lăutari. „Tatăl meu, încă din tinerețile lui, făcea parte dintr-o formație de lăutari. El este din Vrancea, dar mergea să cînte prin toată țara. S-a întîmplat să teacă și prin Moinești, unde a cunoscut-o pe mama mea, care este și ea rromă, și unde, de altfel, a și rămas”, ne-a povestit Ramona.
Ea își amintește că cea mai mare dorință a sa fost să facă școală și să urmeze cursurile unei universități. Și a reușit, fiindcă azi ea este studentă la Facultatea de Litere, Universitatea Bacău. „Probabil că eu și cele două surori ale mele am avut noroc să fim născute într-o familie de rromi, în care «stîlpul casei» să fie un om care a văzut multe prin locurile din țară și din străinătate prin care a mers în turnee. De aceea, chiar dacă eram copii de țigani, nu am fost niciodată îndepărtate de școală și educație, așa cum se întîmplă în majoritatea familiilor rrome”, a spus Ramona Tănase.
În timpul copilăriei, chiar și în adolescență, Ramona își însoțea tatăl în turnee, ea fiind chiar solista formației „Melodic Grup” din Moinești. „De micuță am cîntat împreună cu tatăl meu. Seara dădeam spectacole la un restaurant, iar cînd era vorba de cîntat în alte localități eu însoțeam formația. La școală, colegii și profesorii mă admirau și înțelegeau că eu aveam un program special. Dimineața eram la școală, seara la restaurant, iar atunci cînd la școală se desfășurau activități artistice, eu eram prezentă”, își amintește Ramona.
La 17 ani, tînăra a fost „furată” de cel care îi este azi soț. Pentru că nu terminase liceul, părinții nu au acceptat relația dinte ea și prietenul ei. Pentru a-i convinge să le accepte legătura, ei au fugit la Brăila. „Soțul meu este român. Atunci cînd m-a furat, m-a dus la niște rude, oameni cu facultate, cu funcții și pretențioși. Deși nu am realizat decît după ce am mai crescut, în sărtămîna petrecută la Brăila am fost studiată punct cu punct. Pot să zic că am avut noroc. Educația primită acasă mi-a prins bine”, a spus Ramona Tănase.
Deși a mers la școală împreună cu copii români, ea nu a fost niciodată jignită și nimeni nu a marginalizat-o. Asta pînă într-o zi în care a avut nevoie de un act de la primărie, iar o angajată de la serviciul social a scos-o afară. „O angajată din primărie nu m-a lăsat să intru în biroul ei, pe motiv că sînt țigancă. Atunci m-am decis să intru în Partida Romilor, să se vadă că sînt un om educat, cu un comportament decent. Și azi mă mai întîlnesc cu acea femeie, dar acum își pleacă ochii, încercînd să mă evite”, povestește Ramona Tănase. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns