La aniversarea a 105 ani de la moartea lui George Călinescu, iubitorii de literatură din Onești s-au întîlnit în spațiul expozițional „Univers călinescian” pentru a evoca satul romănesc într-o manifestare numită „Elogiu satului”.
La întîlnire, a cărei moderator a fost cunoscutul poet și om de cultură Constantin Th. Ciobanu, au participat Constantin Militaru, care în perioada interbelică a umblat prin țară, alături de Dimitrie Gusti (fondatorul Muzeului Satului din București), pentru punerea în valoare a tezaurului popular, scriitorul, publicistul și dramaturgul Vasile Iosif, din satul Căuia, comuna Dealul Morii, reîntors în satul său natal după 45 de ani în care a avut numeroase meserii și funcții în Constanța și București, Constantin Sărăcuțu, fiu al satului Tescani ce a cunoscut „epopeea” Conacului de la Tescani. Au mai participat poetul Alexandru Dumitru, membru al Uniunii Scriitorilor, Dan Dumitrescu, prozator, și tînăra poetă Emilia Prisacaru.
Discuțiile au fost foarte incitante, invitații trăind întîi nostalgia satului, rememorînd amintiri din perioada interbelică, pentru ca apoi să fie lansate puncte de vedere ce au arătat că „satul actual este bulversat, nu mai are componentele sale distincte” (Dan Dumitrescu). Profesorul Constantin Th. Ciobanu a făcut o remarcă deosebită, spunînd că „de-a lungul timpului, satul a fost o societate simplă, ce a avut strictul necesar și un bogat fond moral, foarte valoros”. Manifestarea de la sediul Fundației Naționale „George Călinescu” Onești s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de Constantin Th. Ciobanu, Vasile Iosif, Alexandru Dumitru și Emilia Prisacaru. (Ion MORARU)
Lasă un răspuns