Ambiantul natural – prieten sau dușman? Intervenția complexă a omului este benefică pentru habitatul cotidian, sau conține factori stresanți, cu efecte profunde și permanente asupra stării noastre de sănătate? Cercetări de dată recentă relevă, între alte determinări, faptul că prin folosirea exagerată a betonului cîmpul electromagnetic este obturat de masele de betoane, ceea ce are consecințe directe asupra confortului nostru psihic, explicînd nu puține dintre devierile de comportament. Scrisoarea pe care o publicăm în continuare încearcă să răspundă, în parte, acestor întrebări:
Peisajul vremurilor prezente ne oferă o largă diversitate, din ale cărui componente fac parte edificii și lucrări de construcții din care nu lipsește betonul, principal material de construcție care de multe decenii deține un loc prioritar. Proiectanții, constructorii și ceilalți specialiști din domeniul tehnologiilor producătoare de betoane, care alături de metal și sticlă au realizat și edificat numeroase construcții cu valoare de unicat – baraje, hidrocentrale, viaducte, poduri, autostrăzi, hale industriale, blocuri de locuințe, aeroporturi etc – nu au luat în calcul consecințele acestor concentrări de betoane. De asemenea, aceleași betoane se utilizează cu predilecție la amenajarea de căi și artere de circulație, precum șosele, autostrăzi, pietonale, străzi, trotuare, alei, parcări etc.
Municipiul Bacău nu face, nici el, excepție de la această regulă. La vedere sau ascuns în lucrări subterane, betonul domină și ne predomină. Să fie vorba doar despre necesități arhitectural-urbanistice și de utilitate publică, sau dincolo de masivitatea lor se află interesele unor grupuri de afaceri? Este o ipoteză al cărei răspuns poate îl vom afla, dar mai degrabă cred că nu. Dar cantitatea nu trebuie disociată de calitate. Cînd ești pus în situația de a sesiza hibele scoase în evidență de exploatarea anumitor lucrări încerci tentația să accepți ideea că interesele se constituie în lianți ai mașinațiunilor regizate de promotorii unor astfel de lucrări. În context, consider justificată întrebarea pe care țin să o adresez celor de la Inspectoratul pentru calitatea lucrărilor în construcții: ce părere au, ca specialiști, despre felul cum arată o serie de lucrări de modernizare a căilor de circulație, recent efectuate și la care s-au folosit ca materiale betonul și prefabricatele din beton? Orice băcăuan poate constata că pe foarte multe și întinse porțiuni din respectivele lucrări – căi rutiere, trotuare, borduri ș.a. -, au apărut defecțiuni de construcție care necesită intervenții imediate, cu importante eforturi suplimentare – materiale și financiare, de la bugetul colectivității, resurse ce ar trebui utilizate înspre cu totul alte direcții. În astfel de situații se află, între altele, străzile Bacovia, Banca Națională, Ion Luca, Oituz, Vasile Alecsandri, Războieni, 9 Mai, Ioniță Sandu Sturdza, Trotuș, M. Eminescu, Titulescu, Piața Centrală, Casa de Cultură.
Consider că este de un interes major pentru întreaga comunitate băcăuană – și-i am vedere, aici, pe edilii municipalității – că este absolut necesar să fie adusă la cunoștința opiniei publice locale lista cu firmele de proiectări și de construcții care au efectuat astfel de lucrări, dimpreună cu cea a furnizorilor de materiale și componente prefabricate. Prin intermediul Ziarului de Bacău vin cu rugămintea ca în temeiul prevederilor Legii 544/2001, Primăria să facă cunoscută și lista străzilor reabilitate capital sau modernizate, aceasta pentru a se crea o imagine exactă a situației prezente.
În altă ordine de idei, cred că este necesar ca pentru lucrările aflate în diferite stadii de execuție, cît și pentru cele ce urmează a fi atacate, să se afișeze pe panouri plantate în zonele de execuție principalele date ale obiectivului, inclusiv costurile, termenul de garanție și cel de exploatare. Astfel de informații sînt absolut legale și necesare, fiind vorba despre bani de la buget – fie el local sau ministerial. În fond, gestionarea acestor lucrări nu este doar o chestiune a edililor, ci una a comunității.
Profit de faptul că foarte curînd va avea loc ședința de constituire a noului Consiliu Local pentru a le recomanda – atît echipei primar- viceprimari, cît și noilor consilieri, să includă cu prioritate pe agenda lor de lucru reabilitarea lucrărilor de modernizare a căilor de circulație prin corectarea deficiențelor semnalate, astfel încît „civilizația betonului” să nu mai apese ca niște pietre de moară pe umerii băcăuanilor, ci să vină efectiv în sprijinul vieții lor de fiecare zi.
Pavel Darie, economist
Lasă un răspuns