Dupa aproape trei decenii de la aparitia best-sellerului politic „Socul viitorului”, de sociologul american Alvin Tofler, marile intrebari pe care acesta si le punea in legatura cu directiile spre care ne indreptam au ramas la fel de actuale si, am putea spune, au cunoscut dimensiuni noi, acutizate. Impactul tot mai agresiv asupra mediului, provocat de fenomenul incalzirii globale, criza energetica mondiala si cea alimentara au devenit chestiuni obsesive si urgente, care trebuie evaluate, tratate si rezolvate cu maxima responsabilitate in primul rind de greii lumii, adica de acei care au adus planeta si locuitorii ei in apropierea colapsului. Peste opt sute de milioane de oameni din intreaga lume sufera de foame, productiile agricole nu mai reusesc sa asigure necesarul minim de consum, preturile produselor alimentare au scapat de sub control, iar resursele energetice provoaca frisoane marilor producatori de automobile, prefigurind schimbari majore de directie in politicile si practicile mondiale.
Toate acestea nu sint scenarii alarmiste, ci realitati evidente. Cel de-Al treilea val prefigurat inca din anii ’80 de acelasi Alvin Tofler a provocat un adevarat tsunami devastator din care nu se va putea iesi decit apelindu-se la masuri si atitudini responsabile pe planul politicilor globalizatoare.
Summit-ul G8 din Japonia, ale carei reuniuni se vor incheia astazi cu decizii si recomandari majore, pe care ni le dorim a fi in spiritul intregii planete, si-a asumat rolul de a gasi solutii cu impact imediat si de bataie lunga. Asadar, sintem in continuare la mina celor care dicteaza cursul evenimentelor pe care le traim: Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia. Deocamdata, vestile care ne vin dinspre summit-ul de la antipozi nu ne permit sa tragem vreo concluzie optimista. Doar constatari si recomandari pe baza carora sa ne formulam sperante pentru mai tirziu. Un raport al Bancii Mondiale vine sa ridice valul de pe misterul crizei alimentelor, care sint tot mai putine si au devenit tot mai scumpe: intr-un rastimp extrem de scurt preturile de vinzare la produsele de baza au crescut cu 75 la suta! Vinovatul principal se pare ca ar fi escalada biocombustibilului, vazut de principalii promotori SUA si Brazilia ca alternativa optima pentru cresterea ponderii energiei recuperabile in consumul mondial si reglarea problemei efectelor poluarii. Specialistii sustinind ca biodieselul ar reduce cu 90 la suta emisiile de dioxid de carbon in natura, dar si cu 98 la suta pe cele de sulf.
Dupa cum se constata, insa, ceea ce se prezuma a se cistiga pe deoparte produce dezechilibre grave pe de alta parte – hrana populatiei si furajarea animalelor. Si-atunci nu poti sa eviti intrebarea: ce-i mai rau si ce-i mai bun, din toate aceste rele? Pusa in relatie directa cu programele avansate de Uniunea Europeana, care stabilesc ca pina la sfirsitul urmatorilor doisprezece ani utilizarea biocombustibilului sa creasca cu 10 la suta. Sa ne pregatim, asadar, pentru un nou soc alimentar?!
Oricum, prin politicile agricole si cele de preturi practicate in prezent nu ne putem astepta la evolutii incurajatoare. Exemple dintre cele mai palpabile avem chiar linga noi: peste 60 la suta dintre romani sufera de foame si traiesc aproape de sau sub limitele saraciei. Cosul zilnic alimentar ramine mai mult gol, iar disconfortul financiar se accentueaza. Tentativele factorilor politici autohtoni, precum intilnirea liderilor de partide la Cotroceni, din initiativa presedintelui Basescu, nu sint altceva decit mimetisme ale unui spectacol de vorbe fara acoperire si intentii lipsite de sanse. Cheia se afla in miinile celor prezenti la summit-ul G8 din Japonia. Ce perspective ne va deschide ea, ramine sa vedem. Oricum, alternativele iesirii din impas tin de interesele celor puternici si doar foarte putin de solutiile tehnologice deja existente. Restul e doar pantomima cu pretentii de drama optimista. Socurile celui de-al patrulea val nu prea lasa loc de certitudini relaxante. Omenirea continua sa astepte la raspintie.
Lasă un răspuns