• oamenii spun că aproape săptămînal sînt nevoiți să schimbe elementele de filtrare a apei • un astfel de dispozitiv costă aproape 200.000 de lei • în plus, trebuie plătită și apa, deși este neagră
Anton Iancu locuiește la blocul 1, scasa A de pe strada Slănicului și a ajuns în pragul disperării, din cauza calității apei pe care o primește. De mai bine de o săptămînă, locatarii de la acest imobil sînt în imposibilitatea de a folosi apa de la robinete ca să spele, să facă mîncare sau să bea, din cauză că mai tot timpul este neagră ca păcura. „De lunea trecută, apa de la robinet este imposibil de băut. În primele zile a fost ca motorina, iar acum este ceva mai gălbuie, dar tot inutilizabilă”, spune locatarul nemulțumit. Aceeași opinie este împărtășită de toți vecinii săi din bloc, care spun că apa neagră le-a dat mari bătăi de cap. „Am ajuns să închidem centrala, de frică să nu o stricăm cu atîta mizerie care curge la robinet. Filtrul de apă l-am schimbat în urmă cu o săptămînă și acum trebuie înlocuit din nou, pentru că s-a înnegrit iar. Ne-am săturat să stăm tot timpul cu ochii pe apă, de frică să nu distrugem rufele pe care le punem la spălat sau instalația centralei de apartament”, spun locatarii. Elementele de filtrare care trebuie înlocuite îi costă pe locatari 200.000 de lei, iar cheltuiala crește, bineînțeles, cu cît filtrele sînt schimbate mai des. „În zece zile, am schimbat filtrul de două ori, ca să nu-mi distrug centrala. Iar acum trebuie, din nou, schimbat. Mai trebuie să plătesc și apa pe care o las să curgă debeaga la robinet, poate-poate nu mai vine la fel de neagră”, continuă Anton Iancu.
„E vina locatarilor că au apă neagră”
Potrivit afirmațiilor lui Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacău, cei vinovați de faptul că au apă neagră la robinete sînt chiar locatarii acesui imobil. Managerul societății furnizoare de apă din oraș ne-a explicat că apa neagră apare la robinet de fiecare dată cînd apar schimbări în sensul de circulație pe conducte. O altă explicație oferită de Craiovan este că locatarii între ei își pot crea disconfort, pentru simplul motiv că dacă închid vanele la intrarea în bloc, atunci cînd deschid robinetele apa devine neagră. „Noi nu am efectuat nici un fel de lucrări în zona Mioriței. Este vina locatarilor pentru că au apă neagră și nu au sunat la dispecerat, să anunțe acest lucru, și vin la ziar. Trebuie să constatăm și noi lucrul acesta, ca să putem vedea ce se întîmplă”, susține Adrian Craiovan.
Imediat cum a auzit explicația oferită de directorul Craiovan, un membru al familiei Iancu a sunat, ieri, la dispeceratul RAGC ca să sesizeze că de mai bine de o săptămînă apa de la robinet este neagră. „Cred că trebuie să spălăm conductele. O să fac sesizare, nu știu cînd o să vă vină rîndul”, i-a răspuns un salariat de la dispeceratul RAGC.
Cazul locatarilor de pe strada Slănicului din Bacău nu este singular. În ultima perioadă, la redacție am primit mai multe sesizări ale băcăuanilor din mai multe zone ale orașului, care acuză că apa de la robinete este neagră. În ciuda evidențelor, directorul Craiovan spune că este imposibil să se întîmple acest lucru. „Doar acolo unde se efectuează lucrări este posibil ca apa să fie neagră. Acum se fac lucrări în cartierul Aviatori, spre exemplu”, susține Craiovan.
De la 1 august, tariful pentru un metru cub de apă potabilă s-a majorat cu 30 de procente, ajungînd să coste 15.557 de lei. Numai că la asociație nu se ține cont, în momentul facturării, că apa este neagră sau potabilă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns