• mai multe familii din cartierul Nord sînt nemulțumite că sînt obligate să-și înscrie bobocii la Școala Cancicov, deși Școala Sadoveanu este mult mai aproape de casele lor • oamenii cred că la mijloc sînt interese de partid și că drepturile copiilor sînt ultimul lucru de care se ține cont • ISJ va lua o decizie în acest caz abia după începutul lunii septembrie
Părinții elevilor care locuiesc în cartierul Nord sînt nemulțumiți de faptul că sînt obligați să-și înscrie copiii la o altă școală cea la care vor ei. Laurențiu Bibire, care locuiește pe stada Prelungirea Bradului, și-a înscris la începutul acestei veri fiica în clasa întîi la Școala „Mihail Sadoveanu”. „Am ales școala pentru că este mult mai aproape de casă. Ne este mult mai ușor să o ducem dimineața, fiind în drumul nostru spre serviciu, dar și să o luăm la prînz. În loc să facă 20 de minute, pînă la școala la care sîntem arondați, prefer să facă zece minute și să nu stăm stresați că trebuie să treacă nu știu cîte străzi pînă ajunge”, ne-a declarat părintele. Tot pentru Școala „Mihail Sadoveanu” a optat și Ion Căldaru, din aceeași zonă. În cazul lui, opțiunea este motivată, o dată în plus, și de faptul că băiețelul mai mare al familiei trece în clasa a cincea la aceeași unitate de învățămînt, iar cei doi frați pot merge împreună la școală. Numai că, deși au depus toate actele la dosar și în primă fază copiii au fost înscriși, părinții celor doi boboci au primit înștiințare acasă de la Școala Sadoveanu că nu pot fi primiți din cauză că Inspectoratul Școlar interzice acest lucru, nefiind arondați școlii amintite. „Am fost trimiși să ne înscriem copiii la Școala Cancicov, dar noi nu vrem să facem asta. Școala este mult mai departe de domiciliul nostru și este o zonă cu foarte mulți țigani. Nu vreau să-mi trimit copilul undeva unde este periculos”, ne-a declarat Laurențiu Bibire.
Nemulțumiți de decizia care-i afectează direct, cei doi părinți au mers la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău în urmă cu aproape două săptămîni, unde au solicitat ca și copiii lor să fie înscriși la Sadoveanu, și nu la Cancicov, cum doresc șefii din învățămînt. Întrevederea nu s-a soldat cu nici un rezultat concret, astfel că, zilele trecute, părinții nemulțumiți au revenit la ISJ ca să apere dreptul copiilor lor de a studia în școala în care doresc. „La școala Cuza sau Școala 2 vin tot felul de copii de bani gata din localități învecinate Bacăului și nu se mai ține cont nici de domiciliu, nici de nimic. Doar la noi se ține cont de arondare, pentru că, probabil, la mijloc sînt interese de partid, iar Școala Cancicov trebuie și ea populată cu elevi, să nu dea profesorii afară. Așa ceva este posibil numai la noi”, spune, revoltat de situația în care se află, Ion Căldaru. Cei doi părinți spun că reprezintă interesele altor nouă elevi înscriși la Școala Sadoveanu, dar care nu sînt primiți tot pe motiv de arondare. „N-am să-mi înscriu copilul la o școală la care nu vreau, îl țin acasă dacă nu se rezolvă problema. În țara asta ar trebui să se respecte dreptul de a alege, nu putem să fim călcați în picioare de niște interese mărunte. Chiar vreau să văd ce se întîmplă, dacă n-au să-l înscrie deloc”, continuă Laurențiu Bibire.
De partea cealaltă, reprezentnații ISJ spun că, în general, disputa dintre școli în privința elevilor pe care-i înscriu apare la fiecare început de an școlar și este cauzată de indecizia părinților care își înscriu copiii la mai multe instituții de învățămînt, iar, în final, nu știu ce să aleagă. Legat de cazul părinților de la Școala Sadoveanu, inspectorul general Ghiorghi Iorga acceptă că unii dintre ei au dreptate, dar în prezent nu este în măsură să ia nici o decizie. „Abia după 1 septembrie, cînd vor reveni inspectorii de la personal, vom reanaliza situația de la Școala Sadoveanu. Acolo unde sînt cazuri care se susțin vom aproba înființarea unei noi clase”, a mai spus Ghiorghi Iorga. În aceste condiții, părinții nemulțumiți trebuie să aștepte începutul anului școlar pentru a afla la ce școală vor învăța copiii lor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns