• Catinca Teodorescu, o băcăuancă ce s-a stins din viață la vîrsta
de 98 de ani, nu își poate găsi liniștea nici la două săptămîni după
ce a închis ochii • femeia va fi dusă astăzi la groapă cu executorul
judecătoresc alături de preot • reprezentantul legii va trebui să
vegheze dacă decizia Judecătoriei Bacău este pusă în aplicare și
bătrîna își va găsi odihna în locul de veci pentru care a susținut toată viața că are acte de vînzare-cumpărare • dacă frații cu care s-a judecat preț de cîțiva ani buni vor dovedi în justiție că locul de veci este de fapt al lor, femeia va fi dezgropată și dusă într-un alt cimitir
Caz fără precedent în Bacău. O femeie stă de aproape două
săptămîni în frigiderele de la Morgă fără să poată fi îngropată deoarece membrii familiei nu se înțeleg asupra proprietății unor locuri de veci din Cimitirul Central din Bacău. Judecătoria Bacău a emisi vineri după amiază o ordonanță președințială prin care i se permite familiei să o înmormînteze pe bătrîna Catinca Teodorescu într-unul din cele două locuri de veci pentru care a prezentat actele de proprietate.
Întreaga poveste începe prin 1966, cînd Catinca Teodorescu a cumpărat două locuri de veci în Cimitirul Central din Bacău. Dan Teodorescu, fiul bătrînei, spune că în evidențele cimitirului există acte care pot dovedi că mama sa, Teodorescu Catinca a cumpărat acele locuri de veci. „Pe bună bază că locurile de veci sînt proprietatea sa, mama a obținut autorizație de construcție și a făcut un monument funerar după care a turnat o bordură de beton pentru a îngrădi cele două locuri. Doi ani mai tîrziu, după ce a cumpărat acele locuri de veci, adică în 1968, mama îl aduce și îl înmormîntează aici pe tatăl său, Ioan Ludu, mort în 1953 și îngropat, inițial, în cimitirul din comuna Pîrjol. În 1970, tot în locurile de veci din Cimitirul Central o aduce de la Tîrgu Frumos și pe mama sa, Ludu Tasia, și pe două din surorile sale, Ludu Victorița și Ludu Jenița. Tot atunci, trece pe cruce și numele altor două surori ale sale, decedate prin anul 1925 și îngropate în Cimitirul Central, fără să le mai găsească locul exact în care se aflau mormintele. În acest fel, pe cruce se află acum doar numele membrilor familiei Ludu”, începe să explice Dan Teodorescu.
În 1996 apar frații vitregi
După ce au trecut 30 de ani de la data la care Catinca Teodorescu a declarat că a cumpărat cele două locuri de veci în Cimitirul Central, frații vitregi ai bătrînei, reprezentanți de Ludu Mihai, deschid acțiune în justiție pentru a-și revendica proprietatea asupra acelorași locuri de veci. „Tatăl mamei, prin 1935, a cumpărat două locuri de veci în Cimitirul Central. Actele, însă, s-au pierdut, și nici nu se mai cunoaște exact unde anume au fost cele două locuri. Acum, Mihai Ludu susține că cele două locuri ale tatălui lor, lucru care este complet neadevărat”, mai spune Dan Teodorescu. La rîndul său, Dan Ludu, fiul lui Mihai Ludu, spune că cel care are cu adevărat dreptate este tatăl său, și nu Dan Teodorescu. „Chitanțele de cumpărare a celor două locuri de veci sînt pe numele Teodorescu Ilinca și nu Teodorescu Catinca. Se pare că a existat, în urmă cu mulți ani o altă femeie în familie cu acest nume”, spune Dan Ludu.
După deschiderea, în 1996, a acțiunii în instanță a fraților vitregi ai bătrînei Teodorescu, au urmat ani lungi și grei de procese. Reprezentanții celor două părți s-au prezentat în numeroase rînduri în audiențe la fostul primar al Bacăului și la cei doi foști viceprimari, prezentînt, fiecare în parte, actele prin care dovedeau că au dreptate. „În 2001, Primăria ne-a eliberat un act oficial care dovedea că adevăratul proprietar al celor două locuri de veci este, de fapt, mama mea, Teodorescu Catinca. Doi ani mai tîrziu, primim tot de la Primăria Bacău un act care dovedește contrariul și dă dreptate reprezentanților fraților Ludu”, mai spune Dan Teodorescu.
Bătrîna Teodorescu nu a mai apucat să își vadă făcută dreptatea
Procesele deschise de cele două părți se mai află și acum pe rolul instanțelor de judecată. La cei 98 de ani, bătrîna Teodorescu nu a mai apucat să vadă concluzia la care vor ajunge instanțele de judecată. În data de 7 iulie, Catinca Teodorescu pleacă spre cele sfinte și lasă lucrurile la fel de încîlcite. Dan Teodorescu a încercat să își îngroape creștinește mama, într-unul din cele două locuri de veci pe care le credea ale mamei. „Nu am putut pentru că am aflat că există o decizie a Primăriei prin care ni se interzice să folosim cele două locuri de veci”, spune Dan Teodorescu.
Problema este că pe data de 7 iulie, Catinca Teodorescu a murit, iar în ultimele clipe de viață a lăsat cu limbă de moarte să fie înhumată pe locurile ei din Cimitirul Central al Bacăului. Familia defunctei a încercat să facă demersuri pentru a o înhuna, dar totul s-a dovedit în zadar. După drumuri la București, la Președenție, la Parlament, la Guvern și zeci de intervenții la Primăria Bacău, Dan Teodorescu s-a decis să apeleze la o ordonanță preșidențială pentru a o băga în mormînt pe cea care i-a dat viață.
Omul susține că este disperat și pentru faptul că pentru
fiecare zi de „cazare” la Morgă a corpului mamei sale trebuie să
plătească 300.000 de lei, iar dacă înmormîntarea se tergiversează,
el nu va avea de unde să achite atîția bani. Printr-o sentință dată la sfîrșitul săptămînii trecute, Judecătoria Bacău decide ca „înhumarea
defunctei Teodorescu Catinca să aibă loc în unele din locurile de
înmormîntare din Cimitirul Central”, sentința fiind definitivă și
executorie. Bătrîna care a stat aproape două săptămîni în frigiderele
de la morgă va fi condusă pe ultimul drum astăzi, iar înmormîntarea
va fi cu totul inedită, pentru că în cortegiul funerar, alături de preot,
va sta și un executor judecătoresc. Iosif Mititelu a fost ales de
familie să fie reprezentantul legii care va veghea ca bătrîna de 98
de ani, care nu și- a găsit liniștea nici după două săptămîni de cînd a
închis ochii, să fie îngropată în locul de veci în care și-a dorit să
ajungă. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns