– Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca orice persoana din Romania poate dona bani la Fondul Solidaritatea – ideea nu este agreata deloc de bacauani, mai ales de bugetari, in contextul reducerilor salariale cu 25% – nici macar sefii de institutii nu se gindesc sa depuna bani intr-un cont despre care nu exista un act normativ, o reglementare sau un plan despre modul in care va fi utilizat
Claudiu TANASESCU, Laura HUIBAN, Petru DONE, Madalina ROTARU, Andreea IOVITA
Dupa reduceri de venituri, impozite peste impozite si noi taxe, Guvernul vine acum cu o noua solutie de facut bani. Invocind spiritul solidaritatii umane, acum, guvernantii au instituit Fondul Solidaritatea, in care cetatenii pot dona bani. Ministerul Finantelor Publice a anuntat deja ca banii se pot dona prin intermediul unui cont deschis la Trezoreria Nationala. Scopul declarat este acela al diminuarii efectelor crizei economice. Sumele adunate in contul deschis se vor constitui drept venituri la bugetul de stat si vor fi luate in calcul la rectificarile bugetare. Cum se vor imparti banii rezultati de aici este usor de imaginat pentru oricine, date fiind criteriile politice si interesele care stau la baza impartirii banilor in tara noastra, de la Guvern pina la nivelul insitutiilor din teritoriu. Contul a fost deschis pe 26 mai 2010 si se adreseaza doar persoanelor fizice, exclus celor juridice. Banii se pot da numerar la trezoreriile locale, fie prin ordin de plata, prin care donatorii achita sumele in contul deschis la Trezorerie. Initiativa ministerului nu este insa pe placul romanilor si asa napastuiti de criza financiara. Acestia nici nu vor sa auda sa dea bani statului, din moment ce salariile bugetarilor au scazut cu 25%, pensiile si ajutoarele de somaj cu 15%, s-a renuntat la diferitele ajutoare, firmele se inchid pe capete, euro creste, iar salariile din mediul privat sint lovite si ele de criza. Reactiile din institutiile publice bacauane au fost cit se poate de negative.
Bugetarii doneaza deja 25% din salarii
La Consiliul Judetean Bacau angajatii si sefii nici nu vor sa auda de Fondul Solidaritatea. „Nici nu discutam despre fondul acesta din moment ce ei ne-au luat deja din salarii. Si-au luat singuri 25% din salariile noastre asa ca nu vom cotiza nici un leu la solidaritate, bani care ajung tot la mina lor. Nimeni nu da nimic, iar oamenii se gindesc la locurile lor de munca si cum isi vor achita ratele si facturile lunare”, a declarat Angela Bogea, director de resurse umane la Consiliul Judetean. Nici la Prefectura nu s-a donat un leu la solidaritate. „Pai nu se reduc salariiloe cu 25%, ce sa mai dam altceva?”, a spus si Alexandra Albut, purtator de cuvint la Prefectura Bacau. Subprefectul Tudorita Lungu spune ca nici nu s-a gindit la Fondul Solidaritatea. „Avem foarte multe activitati in perioada aceasta in Prefectura si recunosc ca nu ne-am gindit la acest aspect, dar vom vedea de acum inainte daca facem ceva. Deocamdata lucram la organigrame, la noua grila de salarii”, a declarat subprefectul Lungu. Nici la Primaria Bacau nu se pune problema sa se faca donatii. „Acest aspect tine de vointa fiecarei persoane in parte. Dar nu cred ca in conjunctura actuala bugetarii din Primarie vor da bani. In primul rind ar trebui sa existe un act normativ care sa spuna clar pentru ce sint banii acestia, cine ii va folosi, cu ce scop”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
Inspectorul scolar general contribuie la Fondul „Solidaritatea”
Adrian Fuioaga, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, este decis sa „rupa” din bugetul personal pentru a contribui la Fondul „Solidaritatea”, in ciuda taierilor salariale care ii vor afecta venitul incepind cu ultima luna din vara acestui an. „N-as zice ca sint mai patriot decit altii, iar banii nu m-au dat niciodata afara din casa, dar ceva, ceva o sa donez. Nu stiu cit si nici cind, nu m-a hotarit inca”, a declarat inspectorul scolar general Adrian Fuioaga. Prozatorul Petru Cimpoesu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Bacau, face parte dintre dintre cei care nici nu se gindesc sa doneze din bugetul personal pentru fondul saraciei nationale. „Nu donez. N-am bani, am un salariu de nimic”, a declarat Petru Cimpoesu.
Specialistii din agricultura: „Luati scaderea salariilor ca pe o donatie”
Majoritatea specialistilor din institutiile agricole bacauane sint platiti de la bugetul statului, insa perspectiva diminuarii salariilor cu 25% nu le mai da ghes si la sacrificii suplimentare de genul contrbutiilor la Fondul Solidaritatea. Nici directorii de institutii, nici salariatii insisi sau sindicatele din care fac parte nu au venit cu initiative proprii in acest sens. „De unde sa mai rupem, daca si asa vom pierde un sfert din cit aveam” – a fost, ieri, opinia generala a celor cu care am stat de vorba. Directorul coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Ioan Chiriac, confirma tendinta generala. „Nu exista, inca, o initiativa concreta in acest sens – ne-a declarat Ioan Chiriac. Dar, avind in vedere nivelul salarizarii de la noi, nici nu cred ca vor aparea astfel de initiative. Un specialist din directie cistiga, net, 1.400 – 1.500 de lei, iar un director ajunge la maxim 2.400 de lei. Noi sintem, acum, directori coordonatori, nu mai avem sporul de conducere, ca inainte”. De la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, directul Codrina Pascaru spune ca de la Agentia care tuteleaza institutia nu a primit nici un semnal in acest sens. „Oficiul nostru nu are personalitate juridica – ne-a atras Codrina Pascaru atentia. Daca va fi o initiativa la nivelul Agentiei, vom vedea. Insa, pina acum nu s-a intimplat nimic. Gindurile si eforturile noastre sint, in prezent, canalizate asupra proiectelor de finantare asupra inchiderii de sesiune la depunerea de proiecte de finantare. Iar din salarii de unde sa mai reducem ceva?”. Directorul Camerei Agricole a judetului, Vasile Aichimoaiei, ne-a facut o declaratie pe acelasi ton. „Avem in fata perspectiva nedorita de a primi, din luna august probabil, salarii mai mici cu 25%. Deci, nu stiu cum vom mai putea participa si la fondul solidaritatea – a spus vasile Aichimoaiei. Asteptam sa vedem ce hotariri vor veni. Nu stim nimic, pina acum”. Camera Agricola este, acum, sub tutela Consiliului Judetea, iar specialistii sint platiti de la bugetul acestuia. Mai spiritual, Ioan Melinte, directorul executiv al sucursalei Bacau a Agentiei de Plati si Implementare pentru Agricultura, ne-a transmis acelasi mesaj, ambalat, insa, ceva mai altfel. „Sintem in stare sa donam tot efortul de care sintem in stare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, «donam» toti banii de la fondurile europene, in contul fermierilor, donam, deja, timpul nostru liber, munca prestata de luni pina luni. Nu vedeti? Salariatii nu au nici dupa ce bea apa, pentru ca 80% dintre ei au salarii nete de sub 1.200 de lei, cu tot cu sporurile de 75%. Daca le mai ia si cei 25%, ajung la sub 1.000 de lei. Luati scaderea salariilor ca pe o donatie” – ne-a declarat Ioan Melinte.
La institutiile muncii s-ar dona, dar nu prea
Nici la institutiile muncii, solidaritatea nu prea functioneaza. Nu in conditiile in care salariile urmeaza sa fie reduse cu 25%. Nici macar sustinatorii vehementi ai principiilor democrat-liberale nu sint dispusi sa doneze o suma cit de mica pentru iesirea din criza a tarii. „Dupa cum bine stiti, exista deja prevazuta o reducere de 25% la suta a salariilor care se aplica tuturor bugetarilor”, a raspuns prompt Cristian Cucuian, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau, intrebarii noastre daca are intentia sa doneze ceva la Fondul Solidaritatea. „Oricum, aceste lucruri trebuie sa ramina personale si nu trebuie facuta publicitate pentru cei care aleg sa doneze sau nu”, a mai completat directorul ITM Bacau. In ceea ce-l priveste pe Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii Bacau, acesta s-a aratat destul de reticent ideii de „solidaritate”. „Deocamdata vreau sa vad cu ce mai ramin dupa taieri. Dupa aceea voi hotari daca voi dona sau nu”, a spus, sec, reprezentantul CJP Bacau. Aflat din nou la conducerea Agentiei Judetene de Prestatii Sociale, Gheorghe Apostu ne-a declarat, la rindul sau, ca deocamdata nu stie daca va contribui la Fondul Solidaritatea, taierile salariale fiind serioase. Nici la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau intentiile de donare nu sint foarte bine conturate. „Am auzit ceva in legatura cu acest Fond. Nu stiu insa prea multe, dar daca va fi cazul, voi dona. Fiecare salariat va face cum va dori, nimeni nu poate sa ne impuna daca sa donam sau nu”, a spus Octavian Ticau, reprezentantul AJOFM Bacau.
Pulsul strazii
Matei Cichiurie, 60 de ani, pensionar: „Ideea este bună, dar nu particip din lipsa banilor”.
George Şarpe, 21 de ani, spălător auto: „Am o părere bună despre acest program, dar nu aş participa.”
Marius Avădăniei, şomer, 41 de ani: „Da, aş dona bani pentru că puţin cîte puţin, se adună fonduri considerabile pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi”.
Liliana Benciu, profesoară, 43 de ani: „Nu donez deoarece au ramas prea puţini bani în urma tăierilor salariale”.
provincialul a zis
Asta se vrea un fel de cutie a milelor…iar banii sa ajunga la cine stie prin conturi.Luati la cercetat averile celor cu bani,a tiganilor…impozitati preotii si veniturile colosale ale bisericii,eliminati evaziunea fiscala enorma..si mai rezolvam unele probleme fara a mai recurge la aceasta comicarie dezonoranta .
boc a zis
Exact, problemele tarii trebuie rezolvate cu masuri serioase, cu bani stransi cu ajutorul unui sistem de taxe eficient, nu din cutia milei. Si cu mai putina coruptie. Nu ma incalzeste cu nimic daca un secretar de stat isi doneaza salariul, si ia spagi de 10 ori mai mari.
Personal as dona, dar daca as sti concret pe ce se duc banii, si bineinteles mi-ar conveni destinatia lor.
Anonim a zis
Mai bine, top-modelele pdl-iste in frunte cu Udrea, Anastase, Turcanu ar merge pe centura si nu ar mai fi nevoie sa se reduca salariile si pensiile, dimpotriva, ar putea fi crescute. Personal le-as da si eu ceva dar nu pot spune ce si cat, e nevasta-mea prin zona si e f geloasa! Pa copilasi!
OZN a zis
Sa cotizeze doar parlamentarii, restul romanilor n-au de unde! Chiar daca as avea, nu le-as da nici un ban, prefer sa ajut eu un pensionar pe care il cunosc, decat sa pun bani intr-un cont din care nu stii unde pleaca banii tai!
tas a zis
ce criminal , au ajuns sa ne fure pe fata si de buna voie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cristofer196 a zis
sa dea gainarii care au furat pe fata 20 de ani si cei care i-au acoperit in tot acest timp.militienii aia cinstiti stiu unde ,sa se duca.