• sărăcia din școlile sătești mai poate fi peticită doar de Banca Mondială • între comune sînt diferențe semnificative de organizare • aprovizionarea cu lemne pentru iarnă înghite sume enorme
Bugetele locale anemice, exigențele tot mai mari ale procesului de învățămînt, sărăcia locuitorilor din mediul rural, toate sînt de natură să facă viața elevilor de la țară un calvar și să mențină actuală problema școlilor. În aproape toate comunele arondate municipiului Onești a început operațiunea de asigurare a școlilor cu materialele de igienizare necesare începerii unui nou an școlar. În comuna Ștefan cel Mare, pe raza căreia există nu mai puțin de 10 școli, operațiunea se află în curs de derulare. „Școlile funcționează în localuri vechi și noi nu avem încă un program pe baza căruia aceste unități să fie prinse în proiectul de finanțare al Băncii Mondiale. Am făcut, recent, demersuri în acestă direcție”, ne-a declarat primarul Ion Vlase. Asigurarea cu lemne pentru încălzirea școlilor se ridică la circa 350 milioane lei, un efort considerabil pentru un buget comunal.
Și la Bîrsănești, primăria a început asigurarea școlilor cu var, vopsea și materiale igienico-sanitare. Pentru școala centrală din comună există un program de reabilitare a clădirii finanțat de Banca Mondială, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean. O problemă aparte o reprezintă școala din satul Caraclău, al cărei local este foarte vechi și pentru care se caută soluții în vederea consolidării cît mai grabnice.
Și la Helegiu, comună în care funcționează nu mai puțin de șapte unități școlare, a fost adjudecată oferta pentru achiziționarea de materiale igienico-sanitare. Școala din satul Deleni, dar și cea din Drăgugești, sînt în prinse în programul de reabilitare asigurat financiar de Banca Mondială. Școala centrală din Brătila a intrat și ea într-un program de reabilitare cu finanțare externă. Pentru restul școlilor, care funcționează în spații aflate în ultimul hal de degradare, se așteaptă găsirea unor soluții. „Partea proastă constă în lipsa dotărilor specifice procesului de învățământ. Practic, cadrele didactice sînt nevoite să cumpere material didactic din propriul buzunar. Acum sîntem în stadiul adjudecării ofertei pentru asigurarea școlilor cu lemne”, a precizat primarul Mihaela Bădic. Costul lemnelor înghite și la Helegiu o mare parte din bugetul local.
O situație mai fericită se înregistrează în comuna Livezi, unde autoritățile locale s-au implicat activ în problema învățămîntului. Localitatea are opt școli, iar primăria a declanșat aprovizionarea lor cu materialele de igienizare, o aprovizionare care costă bugetul local 55 milioane lei. Faptul că această comună este înfrățită cu localitatea franceză Feytiat este de bun augur, iar colaborarea s-a simțit și în sfera învățămîntului. Școala din satul Prăjoaia este construită în anul 2003, iar partenerii francezi au contribuit cu suma de 1,3 miliarde lei, dintr-un total de 4,3 miliarde. Școala centrală din comună este în curs de modernizare, iar școala din satul Orășa este prinsă în proiectul de finanțare cu Banca Mondială. Unitatea școlară din Scăriga este construită de francezi și belgieni, după inundațiile din vara lui 1991, iar școala din satul Bălăneasa, care funcționează într-o clădire veche din paiantă a intrat și ea în atenția partenerilor francezi din Feytiat, care vor să ajute la construirea unui local nou. „Comuna Livezi nu mai este ce a fost, pentru că restructurările masive de pe platforma petrochimică de la Onești a lăsat mulți locuitori fără locuri de muncă. Cheltuielile cu învățămîntul au o pondere de circa 70 % din bugetul local”, ne-a declarat primarul Ionel Costea. (Cătălin BUZINCHE)
Lasă un răspuns