• sînt la rînd Cotidian Bacău, Comore și Sincorex Onex
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS și Ministerul de Finanțe au făcut publice, în această săptămînă, intențiile lor de a trece la executarea necondiționată a bunurilor unor agenți economici băcăuani cu datorii vechi la bugetul de stat. După Tehnocin și Scoriton Onești și după Consart Bacău, vine acum vremea altor debitori, care sînt societățile Cotidian din Bacău, Comore și Sincorex din Onești.
La Cotidian se vinde ce a mai rămas
Cel mai important obiectiv de pe listă îl constituie, de departe, societatea Cotidian – fabrica de încălțăminte băcăuană, cunoscută acum 15 ani și în străinătate pentru produsele pe care le exporta. Valul de privatizări care s-a abătut asupra economiei românești după 1992 a adus-o, în cele din urmă, în mîna omului de afaceri Ovidiu Budeanu. Fabrica figurează la AVAS cu un potențial material de cel puțin 500.000 de dolari, pe care autoritatea statului încearcă acum să-i valorifice prin licitație publică. Astfel, sînt scoase la licitație mașini, utilaje și echipamente specifice industriei confecțiilor din piele, dar și utilități în valoare de aproape 500.000 de dolari și cîteva active care constau în elemnete de construcție (drumuri, instalații utilitare, garduri, conducte etc.), toate la aproape 21.000 de dolari. În total, aproape 520.000 de dolari, adică aproape 17, 2 miliarde de lei. La începutul anului, Cotidian figura, însă, cu indisponibilități la plata către stat a peste 750.000 de dolari – echivalentul a 25,5 miliarde de lei.
Șase miliarde de lei de la Comore
Prin Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Bacău, Ministerul de Finanțe a scos la licitație, tot în această săptămînă, bunuri ale societății de construcții industriale și civile Comore din Onești. Societatea s-a desprins dintr-un grup industrial al cărei obiect de activitate era întreținerea și repararea instalațiilor și construcțiilor de pe platforma industrială Onești și a avut apoi o evoluție sinuoasă, fiind pusă de mai multe ori în incapacitate de plată. Societatea Comore figurează, pe aceleași evidențe ale statului, cu sume indisponibilizate în valoare de aproape 279.000 de dolari (9,5 miliarde de lei). Pentru recuperare, au fost scoase la vînzare sediul Șantierului 3, cu un teren de peste 7.000 de metri pătrați, la prețul de pornire a licitației de 705 milioane de lei, alt teren pentru sediu de societate cotat la aproape 5 miliarde de lei – pentru 54.000 de metri pătrați, încă un teren cotat la aproape 230 de milioane de lei, o mașină de fabricat cuie și alte bunuri, toate la circa 120 de milioane de lei. Bunurile, la un loc, abia trec cu peste o sută de milioane de lei peste șase miliarde.
Tot din Onești, Administrația Finanțelor Publice a anunțat că are de vînzare bunuri ale societății Sincorex, limitate la această dată doar la sediul administrativ, ateliere de reparații și terenuri aferente construcțiilor sau căilor de acces. Prețul de pornire al acestei licitații este de aproape 7,2 miliarde de lei. La acestea au fost adăugate un atelier de reparații de aproape trei miliarde de lei, un sediu administrativ și un teren care au fost cotate la prețul de pornire de aproape 4,3 miliarde de lei. Sincorex figura cu indisponibilități la plata către stat, la începutul acestui an, de numai 50.000 de dolari – echivalentul a 1,7 miliarde de lei. Evident, datoriile societății – ca în toate cazurile – nu sînt contabilizate numai de stat. (Petru DONE)
Lasă un răspuns