Cîștigul mediu al investitorilor în acțiuni ale Societății de Investiții Financiare (SIF) Moldova Bacău a ajuns, săptămîna trecută, la 560 de lei pe acțiune și situează societatea pe locul al doilea între cele cinci SIF-uri din România. Pentru comparație, cîștigul mediu pe acțiunea SIF Transilvania a fost de 999 de lei și de 537 de lei pe acțiunea SIF Oltenia. Săptămîna trecută, aceste societăți au anunțat rezultatele financiare semestriale și profitabilitatea acțiunilor pe care le dețin. De la începutul anului, valoarea acțiunii SIF Moldova a crescut cu 120%.
Societățile de investiții financiare au avut o lichiditate foarte ridicată săptămîna trecută, pe fondul unei creșteri de 5,36%, însă finalul săptămînii a adus, totodată, și primele corecții pe SIF-uri. Ponderea lor în totalul pieței de capital (Bursa de Valori București) a crescut către 43,14%, în continuare cel mai lichid SIF fiind SIF Oltenia (SIF5) cu o valoare medie a schimburilor de 8,67 miliarde de lei pe ședința de tranzacționare la Bursă. De la începutul anului, valoarea acțiunilor acestor societăți au crescut cu aproape 102%, în cazul SIF Moldova aceasta fiind acum de 6.700 de lei. Comentatorii pieței spun că este o intrare în normalitate, pentru că pe piețele funcționale valoarea acțiunii reprezintă 85 – 90% din valoarea activului net, care la SIF Moldova a ajuns la 8.539 de lei. Tot comentatorii mai apreciază că valoarea acțiunilor SIF-urilor va crește și va coborî, în continuare, dar scăderile nu vor fi prea mari. Astfel, la sfîrșitul anului se așteaptă valori ale acestor acțiuni de circa 10.000 de lei pe unitate.
Societățile de investiții financiare au înregistrat maxime istorice – cea mai ridicată valoare din istoria tranzacționării acțiunilor lor pe piața de capital – timp de cinci ședințe consecutiv și o creștere a indicelui de peste 8%. Acum, SIF-urile au început o corecție negativă normală, de 3%, din ședința de joi, 22 iulie, la Bursa de Valori, pe fondul unei tendințe de marcare a profitului.
Ultimele niveluri înregistrate de valoarea activului net unitar al SIF Moldova, la începutul săptămînii trecute, era de 8.539 de lei pe acțiune, comparativ cu 9.305 lei pentru SIF Banat Crișana, 11.168 de lei pentru SIF Transilvania, 5.559 de lei pentru SIF Muntenia (la 30 iunie) și 11.171 de lei pe acțiune pentru SIF Oltenia.
Creșterea valorii acțiunilor SIF pe piață a fost pusă fie pe seama profiturilor așteptatepentru următorii ani, în condițiile scăderii dobînzilor în bănci, fie pe apariția legii consolidate a pieței de capital, care ar fi putut aduce creșterea pragului maxim de deținere a acțiunilor. Iar îtregul ciclu conjunctural din prima parte a anului pare să se reia. (Petru DONE)
Lasă un răspuns