• societatea din Bacău va proceda la reorganizarea sectorului de îngrășăminte • acționarul principal poate prelua o parte din datoriile societății • lichidarea societății nu este cea mai bună soluție
Instalațiile de producere a acidului fosforic și DAP de la Sofert Bacău au fost propuse pentru conservare în perioada 1 august – 31 decembrie, măsura fiind doar una dintr-un pachet managerial menit să ducă la redresarea situației combinatului. Președintele Consiliului de administrație al Sofert Bacău, Corneliu Cârnu, a convocat în acest scop Adunarera Generală Extraordinară a Acționarilor, care va vea loc în prima decadă a lunii viitoare. În acest pachet de măsuri se mai propune reorganizarea sectorului de îngrășăminte complexe ca urmare a stopării producției de acid fosforic și DAP (din acid fosforoc fabricat de Sofert), sistarea lucrărilor de investiții la batalul impermeabilizat de fosfogips care se află de ani buni în coasta combinatului (investiție aferentă instalației de acid fosforic) și propuneri de valorificare a acesteia.
Interagro ar putea prelua o parte din datoriile Sofert
Pentru aceeași întrunire a acționarilor, președintele consiliului de administrație a mai propus să se analizeze și validarea contractului cu acționarul majoritar al Sofert, firma Interagro, așa cum s-a stabilit la AGA din luna februarie a acestui an, pentru preluarea de către aceasta a unei părți din datoriile de aproximativ 164 de miliarde de lei ale Sofert, „cu scopul de a asigura funcționarea în continuare a societății”. La sfîrșitul anului trecut, Sofert avea datorii comerciale în valoare totală de aproape 396,3 miliarde de lei, din care datorii la fostul APAPS – Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (pentru credite din perioada 1995 – 1996), datorii la Romgaz Mediaș, Distrigaz Nord, Astra Ploiești și chiar la Interagro București. De asemenea, erau contabilizate datorii bugetare în valoare totală de 264,5 miliarde de lei, la bugetul asigurările sociale de stat, bugetul fondului pentru plata ajutorului de șomaj, bugetul asigurărilor de sănătate și la bugetul de stat. Datoriile bugetare și comerciale ale Sofert depășeau cu mult capitalul social al societății. La sfîrșitul anului trecut, Sofert avea un activ net de aproape 213 miliarde de lei și un capital social deaproape 479 de miliarde de lei.
Speranțe pentru continuarea activității
La începutul anului, consiliul de administrație vedea ca soluții aplicabile în cazul Sofert lichidarea voluntară a societății, deschiderea procedurii reorganizării judiciare, dar și funcționarea în continuare a acesteia (cu posibilitatea achitării eșalonate a datoriilor prin preluarea, printr-o ofertă voluntară, a unei părți însemnate din datoria Sofert de către unul dintre acționari).
Astfel, conform ultimei soluții se speră ca societatea să nu disponibilizeze salariați, să fie degrevată de plata unor sume mari de bani care au scadențe de plată regulate, să-și asigure încasări și venituri prin deblocarea conturilor, să asigure plata salariilor și a datoriilor curente și să evite lichidarea voluntară sau declanșarea procedurii reorganizării.
Varianta de a pune pe tarabă instalații ale combinatului viza deja de la începutul anului instalațiile de amoniac și de uree, dar și altele adiacente, unele impotecate la creditori. Acționarii Sofert cred că preluarea acestora nu ar trebui să le afecteze menirea, să fie, deci, păstrate cu obiectul lor de activitate și exploatate cu salariații combinatului, calificați în acest sens, și, evident, să nu facă tocmai ei, noii proprietari, concurență produselor Sofert.
În jumătatea de an care a trecut de la analiza consiliul de administrație, nici una dintre soluțiile menționate nu a fost aplicată. Gestul Interagro de a prelua o parte din datorii ar putea fi, acum, o gură de aer care, alături de alte preocupări de revigorare, ar da speranțe noi salariaților de la Sofert. Recent, de exemplu, consiliul de administrație a mai aprobat și înființarea unei fabrici de hrană pentru animalele de fermă – o noutate la Sofert și încă o tentativă de rentabilizare a unui combinat supus unor mari presiuni din partea pieței, dar mai ales din partea creșterilor de preț la materiile prime și combustibili.
Sofert a încheiat primul trimestru al acestui an cu o creșterede 16% a volumului de activitate, cifra de afaceri netă fiind de aproape 287 de miliarde de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns