• fructele au fost atacate de viespea sîmburelui și au căzut
O bună parte din livezile de prun din județul Bacău și pomii plantați în mod obișnuit în gospodăriile țărănești au rămas fără fructe în acest an. Prunii au fost, în primăvară, plini de floare, dar după apariția fructelor, în stadiu incipient, acestea au fost atacate de un dăunător extrem de periculos – viespea sîmburelui. Efectul atacului a fost căderea fructelor, după ce acestea s-au chircit și s-au învinețit. „Am plantat 100 de pruni – ne spunea cu două zile în urmă Eugen Toma din satul Păncești – comuna Sascut. Așteptam recolta ca pe mare lucru, chiar eram mîndru de livada mea. Acum e ca după cules, dar eu n-am o prună măcar de poftă, darmite în butoaie, pentru țuică”. Prunii au rămas ca sterpi și în alte localități ale județului, la mare distanță una de alta, cum sînt comuna Orbeni sau localitatea Tescani, ceea ce arată că atacul viespei nu a fost unul zonal și că nu există un focar anume. De altfel, pomii au scăpat de acest blestem în alte localități ale județului. Unul dintre specialiștii recunoscuți în materie de cultivare a prunului, doctorul în pomicultură Florin Acatrinei, ne-a spus și chiar ne-a demonstrat că fenomenul este datorat viespei prunului. Dacă tai cu cuțitul o prună căzută din pom, găsești în miezul sîmburelui ditamai viermele alb, care în curînd ar urma să ajungă la maturitate și va ieși din casa în care a intrat ca un chiriaș fără voie. Viermele va roade lemnul sîmburelui și se va transforma în viespea care, la primăvară, va depune alte ouă – circa 2-300, chiar pe florile de prun.
Soluția pentru combaterea dăunătorului – a mai spus Florin Acatrinei -, este stropirea pomilor în stadiul de înflorire a lor, dar la momentul potrivit, pentru ca operațiunea să aibă efectul scontat. Acest tratament ar trebui să aibă loc în toate livezile și la toți pomii de pe lîngă casă.
În aceleași zone ale județului, pomicultorii și viticultorii se confruntă și cu alte probleme, în principal tot datorită neaplicării tratamentelor obișnuite la pomii fructiferi. Merele se scutură, în alte părți nu s-au făcut vișinile, iar acum, la Păncești – de exemplu – se constată și un atac de mană asupra viilor. Bobițele de strugure, în viile nobile, se înroșesc și cad. Județul Bacău nu a fost bătut puternic de grindină și nu a fost afectat de ploi catastrofale, cu mici excepții. Anul bun care se anunța sfîrșește, însă, pentru un gospodar, printr-o singură viitură de vreme rea sau datorită atacului dăunătorilor împotriva cărora nu au fost luate măsurile necesare. Toți gospodarii cu care am stat de vorbă spun că nu au auzit de măsuri de prevenire în astfel de situații și nu aveau informații de la primării sau de la organismele din agricultură îndrituite cu supravegherea acestui domeniu de activitate, pentru a preveni situații catastrofale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns