Bonuri valorice pentru plata căldurii
• prețul de referință al gigacaloriei va crește, de la 1 august, la 896.000 de lei • odată cu creșterea tarifelor, au fost modificate condițiile de acordare a subvențiilor la căldură • de la iarnă, subvenția la căldură va fi achitată pe bază de bonuri valorice
Odată cu începutul lunii august, prețul de referință al gigacaloriei va crește de la 800.000, la 896.000 lei. Aceasta scumpire va genera o creștere a facturii la apă caldă și căldură cu cel puțin 15%. Cum o mare parte a populației este în pericol de a-și lăsa la întreținere, la iarnă, aproape tot salariul, Guvernul a aprobat în aceste zile o serie de măsuri de protecție socială a populației în vederea asigurării încălzirii în acestă iarnă. Totodată, printr-o ordonanță de urgență adoptată în ultima ședință de Guvern, a fost modificată și modalitatea de acordare a subvențiilor la plata căldurii. Astfel, ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru familiile și persoanele singure care utilizează energie termică în sistem centralizat sau gaze naturale va fi acordat sub formă de bonuri valorice. Acestea sînt documente cu regim special, care vor fi emise de către Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, și se vor distribui titularilor de ajutor prin Direcția Județeană Bacău pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS). Bonurile valorice vor fi prevăzute cu elemente de securizare și vor fi tipărite în două culori distincte, în funcție de tipul de încălzire utilizat: culoarea maro pentru energia termică furnizată în sistem centralizat și culoarea albastră pentru gazele naturale.
Întreaga activitate de acordarde a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat și gaze naturale va fi preluată de DDFSS. Reprezentanții Ministerului Muncii în teritoriu vor trebui să se îngrijească de tipărirea și transmiterea către populație a formularelor tipizate de cerere și declarație pe proprie răspundere, stabilirea dreptului la ajutoare pentru încălzirea locuinței pe baza cererilor și a declarației pe proprie răspundere, asigurarea tipăririi, emiterii bonurilor valorice și transmiterii acestora la beneficiari. Dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă o singură dată, pentru întregul sezon rece, urmînd ca familiile și persoanele singure care îndeplinesc condițiile de acordare sã primească de la început setul de bonuri valorice pentru toate lunile sezonului rece.
Subvenții în funcție de venit
Noul act normativ actualizează limitele veniturilor medii nete lunare pe membru de familie pentru primirea acestei subvenții, precum și cuantumurile ajutorului pentru încălzirea locuinței. Astfel, în condițiile în care se utilizează energie termică furnizată în sistem centralizat pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde, familiile și persoanele singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie se situează pînă la 1.000.000 lei, vor beneficia de ajutor lunar de 1.855.000 lei pe o perioadă de cinci luni, în cazul în care ajutorul se acordă numai în perioada sezonului rece, sau de 770.000 lei în situația în care ajutorul se acordă pe o perioadă de 12 luni. Familiilor și persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situează între 1.000.0001 lei și 1.330.000 lei li se acordă o sumă de 1.210.000 lei pe o perioadă de cinci luni, în cazul în care ajutorul se acordă numai în perioada sezonului rece, sau de 505.000 lei în situația în care ajutorul se acordă pe o perioadă de 12 luni. Familiilor și persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situează între 1.330.001 lei și 1.660.000 lei li se acordă o sumă de 810.000 lei pe o perioadă de cinci luni, în cazul în care ajutorul se acordă numai în perioada sezonului rece, sau de 335.000 lei în situația în care ajutorul se acordă pe o perioadă de 12 luni. În cazul familiilor și persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situează între 1.660.001 lei și 2.000.000 lei, se acordă o sumă de 540.000 lei pe o perioadă de cinci luni, în cazul în care ajutorul se acordă numai în perioada sezonului rece, sau de 225.000 lei în situația în care ajutorul se acordă pe o perioadă de 12 luni. Ceva mai puțin, respectiv 405.000 lei pe o perioadă de cinci luni, în cazul în care ajutorul se acordă numai în perioada sezonului rece, sau de 170.000 lei în situația în care ajutorul se acordă pe o perioadă de 12 luni, se acordă și familiilor și persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situează între 2.000.001 și 2.330.000 lei. Familiile și persoanele singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeazã între 2.330.001 lei și 2.800.000 lei primesc o sumă de 270.000 lei pe o perioadã de cinci luni, în cazul în care ajutorul se acordă numai în perioada sezonului rece, sau de 115.000 lei în situația în care ajutorul se acordă pe o perioadă de 12 luni.
Și persoanele care utilizează gazul metan pentru încălzirea locuinței primesc o subvenție care variază, în funcție de venituri, între 1.010.0000 lei și 150.000 de lei. Pentru familii și persoane singure, cu venit net mediu lunar de pînă la 1.000.000 lei, beneficiare de ajutorul social, prevăzut de Legea venitului minim garantat, ajutorul pentru încălzirea locuinței se majorează cu 20% din valoare acestuia. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns