Ajutoarele promise de Guvern au început să fie trimise spre localitățile care au fost afectate de inundații. Încă de ieri dimineață, reprezentanții Guvernului au anunțat că mașinile încărcate cu materiale de construcții au pornit spre zonele calamitate. Primarii din Agăș, Asău și Comănești au stabilit locurile în care vor fi depozitate materialele și au început să freamăte în așteptarea acestora. Răbdarea lor a fost pusă însă la grea încercare. La Agăș, prima mașină cu materiale de construcții a apărut abia la ora cinci după amiaza. Un camion cu fier beton a oprit în fața Primăriei, iar apoi a fost descărcată în curtea Căminului Cultural. Pe lîngă aceasta, în comuna Agăș au sosit cîteva utilaje pentru degajarea căii ferate, a drumului, și a altor suprafețe înecate în mîl. Dar, din cauza lipsei de motorină, acestea au stat pînă spre seară, ca niște simple exponate, în locurile pe care de fapt ar fi trebuit să le curețe. Oamenii așteptau și ei să primească apă și cîte ceva de mîncare. „Au fost unele persoane care au primit apă și conserve, dar mai sîntem și noi, cei bătrîni, care nu putem să ne deplasăm. Cu noi ce se întîmplă? Trebuie să primim măcar apă, că doar apa din fîntîni nu mai este bună de băut” a spus o bătrînă.
Se pare că primarul din Asău a fost ceva mai norocos. Încă de la ora 12,00, aici au început să vină basculante care transportau tone de tablă, lemn pentru șarpante, fier beton, ciment, BCA, și cherestea. „Noi am primit deja tot ce s-a promis. De asemeni, a venit ajutor și din partea jandarmilor și din partea unor firme care ne-au trimis apă minerală, conserve și pîine. Urmează ca mîine să se întrunească Consiliul Local și să le încredințăm fiecărui consilier cîte o zonă de a cărei organizare să se ocupe” a declarat Simion Albu, viceprimarul comunei Asău.
Deși aproape că se lăsase seara, primarul orașului Comănești se plimba derutat în căutarea prefectului, despre care aflase că este prin zonă. „La Comănești nu a ajuns nici o mașină. Încă de dimineață am fost informați că au pornit mașini de la depozitele de la Orbeni și Podoleni, dar încă la noi nu a ajuns nici una. Acum aș vrea să stau de vorbă cu domnul prefect să mă lămuresc care este situația” a spus Viorel Miron.
Oamenii așteptau derutați pe marginea drumului. Nici ei nu prea știau exact ce doreau. Stăteau doar și se uitau cu durere în suflet la locul în care pînă acum cîteva zile își aveau casele. „Stăm și noi că nu prea mai avem ce face. Trebuie să vină niște utilaje care să îndepărteze tot molozul. În curte nu putem să intrăm pentru că mîlul are și cîte doi metri” a spus Gheorghe Spoială, unul dintre locuitorii din Goioasa. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns