• cei mai buni producători de cereale din județul Bacău au primit diplome de merit și de onoare pentru producțiile mari din acest an • ei se tem, însă, că piața grîului îi va lasă cu cheltuieli neacoperite
Premierul Adrian Năstase și ministrul Agriculturii, Petre Daea, au înmînat marți, 31 august, la București, diplome de merit și diplome de onoare pentru cei mai buni producători de cereale. Dintre ei, 15au fost din județul Bacău – cei care au obținut cele mai mari producții la grîu, orz și orzoaică. Diplome de onoare au fost înmîate de primul-ministru societăților Eurorin Sascut și Leunicon Nicolae Bălcesu, dar și primarului din Sascut, Ioan Răuță, nominalizat în calitate de persoană fizică și producător individual de grîu. În schimb, ministrul Petre Daea a acordat 12 diplome de onoare altor șapte producători de grîu și cinci producători de orz și orzoaică din județul Bacău. Premierea a avut loc cu prilejul seminarului „Producția de cereale păioase – performanță și competitivitate, în perspectiva integrării în Uniunea Europeană”, la care au participat mai mult de 1.500 de agricultori din toată țara.
România a obținut,în acest an, o producție record de cereale, apreciată a fi de trei ori mai mare față de producția anului 2002 și cea mai mare din ultimii 45 de ani. Culturi bune au avut și producătorii agricoli din județul Bacău, unde producția de grîu din acest an a ajuns la 63.759 de tone, cu o producție medie la hectar de 3.353 de kilograme. Directorul executiv adjunct al Direcției pentru Agrucultură și Dezvoltare Rurală Bacău, Ghiță Burlui, spune că în județ acestea nu sînt recorduri de producție absolute, dar sînt rezultate deosebite în ultimii ani. „Seminarul de la București – a opinat Ghiță Burlui – a fost un prilej foarte bun pentru a se analiza condițiile în care s-au obținut recoltele de grîu, orz și orzoaică în 2004. Pentru că au fost condiții foarte bune, și meteorologice, dar și tehnologice, însă au fost și destule probleme care trebuiau subliniate, iar participanții nu s-au sfiit să le nominalizeze”.
Ceea ce îi îngrijorează pe producători este prețul cu care se vinde acum grîul, care – au spus ei – nu-i poate încuraja și nu le va acoperi cheltuielile. Oficialii de la București au cerut fabricanților de pîine să reducă prețul corespunzător cu producția de grîu și cu prețul grîului, însă aceștia au replicat dînd ca motive cheltuielile tot mai mari cu transportul, motorina, energia electrică etc. Președintele patronatului din industria de morărit și panificație Rompan, Aurel Popescu, a opinat însă că prețul pîinii ar putea să scadă cu 500 de lei, dar agricultorii cred că marja de scădere a prețului este nesemnificativă și nejustificată. pîinea ar trebui ieftinită cu cel puțin 1.500 de lei. Ei sînt însă și mai îngrijorați de prețul la care vor vinde grîul din stoc și par hotărîți să-l păstreze o perioadă mai mare de timp pînă la o conjunctură de piață mai bună. (Petru DONE)
Lasă un răspuns