• cîțiva băcăuani s-au plîns că muncitori tocmiți cu ziua le-au făcut fie trebă de mîntuială, fie le-au luat banii și i-au lăsat cu treburile neterminate
Măcar o dată la cîțiva ani, majoritatea dintre noi se apucă de diverse lucrări casnice, pentru care cer, de obicei, sprijinul unui meșter sau al unei firme. Este cazul modificării structurii camerelor, văruitului, reparațiilor necesare după montarea geamurilor termopan sau ușilor metalice, schimbării gresiei sau faianței. Cum puțini se încumetă să se apuce singuri de așa ceva, oamenii se orientează către specialiști.
Tendința generală este de a prefera particulari în locul agenților economici de profil, evident din motive de ordin financiar. „Recent mi-am pus termopane și ușă nouă la apartament, astfel că aveam nevoie de unele reparații de zidărie, la care eu nu mă pricep. N-am apelat nici la vreo firmă pentru asta, că era prea scump. Am căutat, în schimb, niște meșteri, pe care i-am găsit prin intermediul unor cunoștințe”, ne-a declarat băcăuanul Aurelian C. «Procedura», cu aspect de muncă la negru, suplimentează de obicei veniturile meșterilor și mulțumesc și clientul; totuși, există și riscuri ale înțelegerii fără documente între părți. Mai precis, adeseori «specialiștii» fac treaba de mîntuială sau, mai rău, dispar cu banii, dacă omul face greșeala să-i plătească dinainte pentru lucrare. „M-am păcălit, în cele din urmă, cu meșterii. Nu trebuia să le plătesc în avans, mi-au luat banii și s-au tot dus. De aceea stau de două săptămîni cu lucrarea terminată doar pe jumate”, ne-a mai spus același Aurelian C.
Același lucru l-a pățit și profesoara Gabriela L., de la care meșterii tocmiți pentru renovarea băii au plecat și cu materiale pe lîngă bani. „Am găsit niște meșteri cu ajutorul unor amici. M-au înșelat însă, deoarece au plecat brusc cu banii plătiți dinainte și cu vechea cadă. Ca să nu mai spun că au făcut treabă proastă, au zidit ceva ce-a trebuit să dărîm după aceea. Cred că voi lucra totuși cu o firmă de-acum, măcar pot avea astfel încredere în calitatea și executarea integrală a lucrării, chiar dacă plătesc mai mult”, a spus Gabriela L.
Interesantă a fost și atitudinea diverșilor salariați din construcții, pe care i-am întrebat despre practica lucrărilor particulare. Fie că, mai nou, preferă într-adevăr lucrările executate prin firmă, fie că se tem de implicațiile ilegale ale înțelegerii cu particularii, toți au invocat lipsa de timp. „Nu prea facem așa ceva, că n-avem vreme, la programul de zece ore de la firmă vă dați seama”, ne-a spus unul dintre muncitorii implicați în construcția noului sediu în care vor fi mutate toate instituțiile din județ care se ocupă de muncă. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns