• în Bacău se ridică, în medie, circa o mie de vile pe an • investiția este aproape jumătate de miliard de euro • specialiștii sînt de părere că, pe lîngă schimbarea aspectului orașului, marele beneficiu al acestei explozii de construcții de locuințe îl reprezintă dezvoltarea industriei pe orizontală • sute de constructori au avut în acești ani de lucru, din depozitele de materiale de construcții marfa se epuiza aproape înainte de a fi adusă, iar magazinele de mobilă nu duc lipsă de clienți
Aproape o jumătate de miliard de euro a fost cheltuită, în ultimii ani, pe construcția somptuaselor vile răsărite în mai toate zonele orașului Bacău. Înstăriți sau doar slujbași printre străini la muncile cele mai grele, dar plătite îndestulător, băcăuanii și-au investit toți banii strînși în construcția de case. Toată această zbatere a schimbat mult fața orașului. Măcar din acest punct de vedere, Bacăul a ajuns să fie unul dintre cele mai importante orașe ale Moldovei. Invazia de vile a ridicat automat și prețul celorlalte locuințe. Constructorii n-au șomat, afacerile lor devenind extrem de profitabile. La fel s-a întîmplat și cu firmele care vînd mobilier, instalații electrice și de tot soiul, precum și firmele specializate pe fabricarea și montarea geamurilor termopan.
Pentru un om care nu a mai trecut de mult prin Bacău, orașul este aproape de nerecunoscut. Străzile sînt luminate noaptea ca într-un mare oraș occidental, iar vitrinele magazinelor îmbie cumpărătorii cu mărfuri de calitate. Bacăul a devenit în ultimii ani un adevărat El Dorado pentru mulți moldoveni din localitățile limitrofe. Slujbele se găsesc aici mai ușor decît în alte localități, iar media salariilor se apropie binișor de salariul mediu pe economie. Chiar dacă o locuință în Bacău este mai scumpă ca iarba de leac, mii de oameni bat anual la porțile orașului. Unii rămîn, alții pleacă. Mai puțin de jumătate dintre locuitorii orașului sînt băcăuani get-beget. Dacă și-au făcut rost de un apartament, foștii navetiști din anii comunismului au rămas pe mai departe să locuiască aici. Care nu, s-au întors înapoi la gospodăriile de țară. Cei care au rămas însă, se străduie din răsputeri să devină orășeni. Își îngrijesc cum pot mai bine apartamentele, își pun termopane în locul vechilor ferestre, iar dacă dispun de ceva bani mai mulți își montează centrale de apartament.
5.000 de autorizații de construcție cerute de la primărie
Ceea ce impresionează însă cel mai mult sînt sutele de vile luxoase apărute peste noapte pe mai toate străzile din oraș. Silvian Cortez, arhitectul șef al municipiului Bacău, spune că numai în ultimii cinci ani aproape 5.000 de băcăuani au solicitat aprobare din partea autorităților pentru a-și ridica o construcție nouă. Cele mai multe din aceste aprobări au fost date pentru construcția unor case. Asta înseamnă că, în fiecare an, în Bacău se ridică, în medie, cîte o mie de case. Numai pentru construcția acestora se cheltuiesc, anual, cel puțin 40 – 50 de milioane de euro. Constantin Strugariu, șeful Oficiului Teritorial Bacău al Agenției Naționale a Locuințelor, spune că, în medie, prețurile practicate de constructori se învîrt undeva în jurul sumei de 300 de euro pe metrul pătrat de suprafață construită. „Asta înseamnă, în medie, un cost de 30.000 – 45.000 de euro pentru o casă cu 100 – 150 de metri pătrați suprafață construită. Sînt, într-adevăr, case cu mult mai mari care pot evident că depășesc această valoare”, spune Constantin Strugariu.
Șeful Oficului Bacău al ANL spune însă, că valoarea construcției nu reprezintă decît o parte din valoarea unei case. Prețul terenului poate ajunge pînă la jumătate din valoarea totală a construcției. În plus, nu trebuie uitate nici racordurile la utilități, care reprezintă, la rîndul lor, cheltuieli ce nu pot fi deloc neglijate. Iar ca să se mute în casă nouă, proaspătul proprietar mai are nevoie de parchet, gresie și faianță pe la baie și bucătărie, lustre în tavan, covoare pe jos, perdele la geamuri și mobilă. Iar pentru a cumpăra toate aceste lucruri mai trebuie scoase din buzunar încă alte cîteva zeci, dacă nu sute de milioane bune de lei. „Pe lîngă schimbarea aspectului orașului, marele beneficiu al acestei explozii de construcții de locuințe îl reprezintă dezvoltarea industriei pe orizontală. Sute de constructori au avut în acești ani de lucru, din depozitele de materiale de construcții marfa se epuiza aproape înainte de a fi adusă, iar magazinele de mobilă nu duc lipsă de clienți”, este de părere Constantin Strugariu.
Prețul terenurilor a crescut de o sută de ori
Rar dacă se mai găsește acum petec de pămînt pe care să se poată ridica o casă și care să fie lăsat de izbeliște. De multe ori, chiar și printre zidurile cenușii ale blocurilor se ițește, imediat cum dai colțul străzii, acoperișul intens colorat al unei vile cochete, cu gard elegant și gazon în curte. O parte din casele apărute printre blocuri au fost construite de oameni care au avut bani grei prin buzunare și au reușit să reintre în posesia unui teren confiscat în urmă cu zeci de ani de comuniști. De cele mai multe ori, însă, o parte din terenurile primte înapoi în urma despăgubirilor au fost vîndute imediat după reintrarea în posesie oricui a avut bani să le cumpere. Cum cererea a fost permanent în creștere, și prețurile au crescut de la an la an. Așa se explică de ce dacă acum cîțiva ani se învîrtea undeva în jurul a doi – trei dolari pe metrul pătrat, prețul terenurilor din centrul orașului a ajuns să depășească demult suta de euro. Ceva mai rezonabile ca preț s-au dovedit a fi terenurile din cartierele mărginașe ale orașului, unde încă se mai poate cumpăra un teren cu 20 – 25 de euro pe metrul pătrat. Însă situația se schimbă de la o zi la alta.
Șerbănești, Gherăiești și CFR, viitoare cartiere de lux
Considerate pînă în urmă cu cîțiva ani zone periferice ale Bacăului, cartierele Șerbănești, Gherăiești sau CFR au devenit acum cartiere de lux. Nu există, practic, stradă în aceste cartiere unde să nu se afle în construcție măcar una, două case. În cartierul Șerbănești, pe Calea Romanului, vilele somptuase, cu porțile de la intrare securizate, răsar încă de la intrarea în oraș. Casele vechi rămase nerenovate pot fi numărate pe degete. Dacă pînă în urmă cu cîțiva ani întreg cartierul era concentrat în jurul Drumului European E85, care traversează Bacăul de la un capăt la altul, în Șerbănești sînt acum zeci de străzi noi, ale căror case au fost construite pe terenuri pe care altă dată era semănat grîu sau porumb.
Tot grîu sau porumb era semănat, pînă în urmă cu cîțiva ani, și pe terenurile din spatele străzilor Nordului sau Prelungirea Bradului. Acum, frumusețea și strălucirea noilor case care se construiesc în această parte a orașului îți taie răsuflarea. Majoritatea celor care și-au ridicat aici clădiri și-au pus la bătaie banii cîștigați după ani buni de trudă prin străinătate. Este și motivul pentru care, mai în glumă, mai în serios, noua zonă rezidențială a fost botezată de cei care locuiesc pe străzi lăturalnice „cartierul italienilor”. Mihai Anghel, unul dintre cei care și-a terminat de construit o casă în capătul străzii Nordului, spune că acum cinci ani, cînd a cumpărat teren aici, a brăzdat pămîntul cu tractorul ca să poată face, cît de cît, o cărare. Cînd au început să apară vecini în stînga și în dreapta, i-a fost mai ușor. Acum îi trebuie ceva timp ca să ajungă de la un capăt în altul al străzii.
Primul cartier rezidențial
În municipiul Bacău, încep să apară și agenți economici dispuși să
investească în domeniul imobiliar. După cartierul de locuințe construite prin credit ipotecar de Agenția Națională a Locuințelor în Gherăiești, o societate din Bacău se arată dispusă să construiască 28 de case în regim privat. Terenul pe care urmează să fie ridicate cele 28 de imobile incluse în proiectul „Casa visurilor tale” are o suprafață de aproximativ trei hectare și este situat în cartierul Șerbănești, pe partea dreaptă a E85, în apropiere de stația pomicolă.
Prețul vilelor care urmează să fie incluse în progamul „Casa
visurilor tale” variază între 70.000 și 128.000 de euro. În acest preț
intră toate cheltuielile de proiectare și execuție, precum și valoarea
terenului pe care urmează să fie construit imobilul. Curtea ar urma să aibă o suprafață de aproximativ 700-800 de metri pătrați. Solicitanții își pot alege proiectul viitoarei construcții dintr-un set de propuneri puse la dispoziție de executant, sau pot veni cu propriul proiect de execuție. În momentul în care casa va fi gata, beneficiarul va deveni și proprietarul terenului. Contractele vor fi încheiate pe o perioadă de doi ani. Asta înseamnă că, după doi ani de la semnarea contractului, beneficiarul va putea primi cheile casei care va avea centrală termică proprie, va fi împrejmuită cu gard, va vea gazon în față, alei la intrare și căi de acces pînă la șoseaua principală. În plus, vor fi finalizate racordurile la rețeaua de apă, gaz metan și curent electric. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns