Județul Bacău se află în fruntea topului evaziunii fiscale cu lemn din zona Moldova, urmat în acest nedorit clasament de județul Neamț – a afirmat marți, 7 septembrie, în județul Neamț, Ionel Blănculescu, ministrul Autorității Naționale pentru Control. El a vizitat cîteva perimetre împădurite din acest județ și a procedat, pe loc, la amendarea cu 225 de milioane de lei a unui primar pentru că a tolerat depozitarea ilegală de rumeguș. Pentru că cel în cauză a declarat că va plăti imediat amenda, după ce și-a recunoscut vina, Ionel Blănculescu a opinat că unii dintre primarii localităților cu suprafețe de pădure ar putea fi „mînă în mînă” cu debitorii de lemn pe care, în schimbul unor sume de bani, îi lasă să facă ce vor cu rumegușul. El a mai spus că, din acest motiv, Serviciul Român de Informații a fost implicat într-o acțiune de depistare a primarilor care, în schimbul unor foloase materiale, tolerează astfel de ilegalități. „Toate cazurile care stau în tăcere în birourile procurorilor trebuie să ajungă în instanță”, a declarat Blănculescu.
Blănculescu se aliază cu SRI și procuroroul general
Ministrul Controlului a precizat că a inițiat întîlnirea și controlul din județul Neamț ca urmare a lipsei de clemență și a toleranței zero pentru cei care fac afaceri ilegale în domeniul forestier. „Marți am văzut zone defrișate și, mai grav, un depozit ilegal de rumeguș care este atît sursă poluatoare de apă, dar prezintă și pericol de inundații. Probabil că trebuie să îi amendăm pe primari cît mai des pentru a-și muta sediul primăriei acolo unde sînt depozitele de rumeguș, pentru a lua măsuri. Dacă, după două luni, aceste depozite nu vor dispărea, vom aduce primarii în fața legii pentru a răspunde cu ani grei de închisoare. Dacă un primar ia amenzi succesive, înseamnă că are sponsori și îi mai și rămîn bani. Lucrăm cu Serviciul Român de Informații și vom proba toate informațiile. De asemenea, voi avea imediat o discuție cu procurorul general al României, Ilie Botoș, ca toate cazurile care stau în tăcere în birourile procurorilor să ajungă în instanță”, a declarat ministrul Controlului. Cei care taie ilegal arbori, riscă astfel o pedeapsă privativă de libertate de pînă la șapte ani.
În Bacău, 80% din lemnul tăiat circulă fără acte legale
Controlul și analiza ordonate de Ion Blănculescu au loc la scurt timp după ce președintele Ion Iliescu a vizitat zonele afectate de calamități pe Valea Muntelui, în județul Bacău, cînd a declarat de mai multe ori că retrocedarea pădurilor către foștii proprietari ar fi cauza principală a distrugerii acestor zone. Județul Bacău dispune de 242.440 ha de pădure (din care 98,1% împădurite efectiv). Această suprafață se află răspîndită relativ neuniform pe cele trei mari grupe de relief ale județului – cîmpie, deal, munte, iar un procent însemnat se află în zona montană (44 %). Pe ansamblul județului Bacău, pădurile ocupă 40,4% din suprafața totală. Din aceste suprafațe, statul mai deține, în prezent, 23 de procente. Pădurile sînt tăiate însă ilegal, iar Garda Financiară a semnalat că 80% din lemnul obținut astfel circulă fără acte legale. Efectele calamităților care s-au abătut repetat asupra Văii Muntelui în această vară au fost puse și pe seama defrișării pădurilor în zonă. Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale a informat ieri că Romsilva a declanșat deja măsuri tehnico-organizatorice pentru asigurarea atît din pepinierele silvice de la nivelul ocoalelor, districtelor și cantoanelor, cît și din regenerările naturale, a 21 de milioane de puieți forestieri în plus față de necesarul pentru programele proprii care, în perioada octombrie-noiembrie vor fi puși în mod gratuit, la dispoziția populației, în vederea plantării lor. De asemenea, Romsilva va susține financiar, în condițiile legii, reîmpădurirea și consolidarea celor 80 de hectare de terenuri afectate de recentele inundații din zona Văii Trotușului și s-a angajat să asigure, prin personalul silvic de la nivelul unităților și subunităților sale teritoriale (direcții silvice și ocoale silvice), asistență tehnică gratuită în procesul de plantare a puieților forestieri. (Petru DONE)
Lasă un răspuns