• Sofert, Elbac, Tehnocin și Petromec sînt numai cîteva dintre firmele care intră la executare silită în aceste zile, pentru datorii la bugetul de stat
Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău (DGFP) și administrațiile financiare din teritoriu fac publice licitație după licitație pentru vînzarea de active care aparțin unor datornici la bugetul statului cu vechime considerabilă. Sabia execuției fiscale, dar și judiciare amenință tot mai multe capete, iar mai nou administrațiile financiare publică și nume ale unor contribuabili din rîndul populației cu datorii mari la stat. S-au remarcat, în acest sens, listele Administrației Finanțelor Publice din Onești. Printre numele celor aflați în situații de licitare de active sau de executare judecătorească se află acum cele ale Sofert și Elbac Bacău, dar și ale Tehnocin și Tehnomold Onești și Petromec Moinești.
Cazul Sofert Bacău este unul dintre cele mai mediatizate în ultima vreme, dar și unul care a intrat cel mai des în analiza acționarilor firmei inclusiv pentru datoriile mari pe care le are în cont. Acum cîteva zile, unul dintre acționarii semnificativi, Societatea de Investiții Financiare Moldova Bacău (14,69% din capitalul social) a convocat AGA la Sofert pentru a analiza darea în plată a unor active către acționarul majoritar, firma InterAgro București, în schimbul preluării de către aceasta a datoriilor la Romgaz Mediaș. Datoria acestei societăți a ajuns la aproape 180 de miliarde de lei. Acționarul SIF Moldova este, deci, clar îngrijorat de situația Sofert. Colac peste pupăză, și DGFP a scos la vînzare o parte dintre activele combinatului, pentru datoriile la bugetul de stat, care la jumătatea anului erau în valoare de 766,3 milioane de lei. Licitația va avea loc peste cîteva zile și va poprni de la prețul minim de 1,7 miliarde de lei, fără TVA. Se vînd, astfel, construcțiile de la intrarea în combinat (punctul sanitar, căsuța portarului), terenuri și căi de acces și altele asemenea.
În urma lui Corneliu Iacobov – potopul
DGFP a deschis licitație publică și la fabricantul de mobilă, cu mare renume altădată, societatea Elbac Bacău, de la care vinde acum mijloace de transport, deșeuri de mijloace fixe la un preț de pornire de peste 400 de milioane de lei. Licitația va avea loc la mijlocul săptămînii viitoare. Un client deja cunoscut al licitatorilor este acum Tehnocin Onești – fostul trust de construcții industriale, de la care statul vinde de cîtva timp tot ce mai poate: active care constau în clădiri – cămine de nefamiliști, cantina socială, participații la o afacere cu vînzare de carburanți etc. Cele mai noi licitații în cazul Tehnocin au fost cele în care s-au scos la vînzare garsoniere și camere de locuit (în care locuiesc deja actuali sau fosști salariați ai Tehnocin). Pentru sfîrșitul lunii septembrie, o asemenea licitație are în vedere din nou un lot de garsoniere și camere, la peste 100 – 140 de milioane de lei fiecare. Al treilea termen al unei asemenea licitații are în vizor bunuri ale societăților Tehnocin, în solidar cu cele ale Tehnomold Onești – care au aparținut aceluiași proprietar – controversatul om de afaceri Corneliu Iacobov. Licitația va avea loc în ultima decadă a lunii septembrie, cînd se vînd o popicărie – cu peste 1,2 miliarde de lei, terenul de incintă al acesteia – cu peste 767 de milioane de lei, un atelier de reparații auto al Tehnomold – cu peste 660 de milioane de lei, dar și terenul atelierului – cu aproape 528 de milioane de lei. De asemenea, fiscul vinde și terenul de fotbal din cartierul TCR al Oneștiului, pe care cere acum peste 12,1 miliarde de lei.
Falimente pe capete
Lista cu datornici e lungă. Dintre cei scoși la vînzare sau executați judecătoresc în perioada curentă (pînă la jumătatea lunii noiembrie) se numără firmele Petromec Moinești – de la care se scot la mezat ateliere și stația de oxigen, cu terenul aferent – pentru aproape trei miliarde de lei (Petromec a aparținut tot lui Corneliu Iacobov), Rayful Slănic Moldova – proprietatea unui afacerist cu statut de revoluționar care a abuzat de banii băncilor pentru afaceri perdante în stațiunea băcăuană, Avibel și Best Avi Buhuși, Agro-Zoot Sănduleni (un fost IAS devalizat pînă în 1997), Fagon Prod Onești, Onfil Onești, Secimex și Hozit Onești. De asemenea, sînt pe listă societatea Măgura – din comuna cu același nume, Encaten, Karpa Comal, Comtiner și Marinaghy Onești, societatea Simon din Brătila, K-Sighi, Lionax și Mar Com din Onești. Pentru acestea se vor organiza licitații publice, se va deschide procedura insolvenței – pentru depunerea declarațiilor de creanță, vor fi convocate adunările creditorilor sau se vor face notificări ale creditorilor și debitorilor cu declanșarea procedurilor de faliment. (Petru DONE)
Lasă un răspuns