• la externare, mulți dintre ei pleacă cu diverse obiecte din unitate • lista cu obiecte furate din spital cuprinde veselă, tacîmuri, lenjerie, baterii de la baie și, mai nou, oglinzi • conducerea spitalului nu ține o evidență a obiectelor furate și nici nu îi poate da pe hoți pe mîna poliției, pentru că nu știe ce pacient a comis fapta
Spitalul Județean a fost transformat de anumiți pacienți, mai puțin preocupați de însănătoșire și cu ochii mai mult după obiecte ce nu le aparțin, într-un fel de bazar din care își pot procura orice lucru necesar prin gospodărie. Unii pacienți pleacă atunci cînd sînt externați cu suveniruri din spital. Ei uită că au venit în unitatea sanitară în stare gravă, abia ținîndu-se pe picioare și că pentru ei s-au făcut eforturi considerabile și s-au cheltuit bani pentru tratamente. Așa că își însușesc anumite bunuri, care, probabil, le sînt folositoare acasă. „Furtul din spital nu este un fenomen de amploare. Sînt cazuri izolate cu care ne confruntăm. Nu putem anunța poliția și declara furtul, pentru că nu se știe ce pacient a furat obiectul respectiv”, ne-a declarat Natalia Jicmon, director de îngrijiri la Spitalul Județean.
Obiectele furate din spital sînt diverse. De regulă, pacienții pleacă acasă cu obiecte ușor de băgat prin buzunare sau prin genți. E vorba, spun cadrele medicale, de bunuri aflate la dispoziția lor în saloane. Așa se face că de pe lista obiectelor furate nu lipsesc lingurițele, furculițele, cuțitele, farfuriile în care li se aduce mîncarea sau cănile de ceai. Unii pleacă la casele lor, după ce primesc certificatul de externare, cu păturile de pe pat sau cu cearșafurile. E și acesta un motiv ca asistentele să se plîngă mereu că nu au lenjerie suficientă sau pijamale.
Puși în fața cazurilor de acest gen, mai marii Spitalului Județean au decis să facă un rînd nou de lenjerie, care ar trebui să ajungă pentru acest an. Cearșafurile și fețele de pernă sînt date însă cu țîrîita și doar cînd este absolut necesar, ca să nu se repete din nou povestea.
Pacienții nu atentează numai la bunurile din saloane. Atenția lor este îndreptate și asupra grupurilor sanitare, de unde fură bateriile instalațiilor sanitare sau oglinzile. Pînă și pălăriile de la dușuri le fac cu ochiul doritorilor de chilipiruri. Pentru că pacienții rău-voitori au furat bateriile ceramice de la baile de pe etaje, apa s-a scurs la parter și acesta a fost inundat din această cauză de foarte multe ori.
În spital nu există o evidență a obiectelor furate de pacienți. Cert este că cei care sînt responsabili de bunurile din patrimoniul secțiilor sînt asistenții șefi din secții, care din cauza pacienților cu mîna prea lungă au de suferit, pentru că obiectele trebuie să iasă la inventar.
Hoții au complici
Modalitățile de furt sînt relativ simple. Fie pacientul ia obiectul dorit și îl bagă în bagaje, pentru că nimeni nu îl verifică la ieșirea din spital, fie îl sustrage și-l plasează la rude prieteni, sau cine mai vine să-i viziteze.
Conducerea Spitalului Județean are de gînd să sporească paza în unitatea medicală, astfel încît pacienții să nu mai distrugă bunurile din unitate. „Cred că vom ajunge să pune pază severă și camere video pentru ca pacienții să nu mai fure”, ne-a spus medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Pînă atunci însă, pacienții vor pleca nestingheriți cu bagajele ticsite de suveniruri. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns