Informațiile de la furnizorii de servicii și utilități vor intra de acum în baza de date a Biroului de Credit. În consecință, la analizarea dosarului de creditare a unui client, băncile vor verifica și achitarea la termen a facturilor la energie electrică, telefonie mobilă sau fixă, respectiv cheltuielile lunare medii.
Biroul de Credit și-a început activitatea de la 1 septembrie, iar băncile sînt obligate să raporteze toți rău-platnicii la Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Cei care nu-și achită ratele în termen de 30 de zile de la scadență vor fi „inventariați” de Banca Națională a României (BNR), datele fiind păstrate pe o perioadă de șapte ani. Ele vor putea fi accesate de fiecare bancă în parte, care va decide dacă va mai acorda sau nu credit unei persoane aflate pe respectivele liste. Toate băncile sînt obligate să prezinte Centralei Riscurilor Bancare a BNR restanțele de peste 30 de zile înregistrate la rambursarea creditelor mai mici de 200 de milioane de lei acordate persoanelor fizice.
Astfel, în cazul în care o persoană a omis să achite la timp o rată, numele său va figura la categoria rău-platnici, ceea ce va putea determina o bancă să nu-i mai acorde un nou credit. Băncile decid dacă dau sau nu credite „întarziaților”. Biroul va furniza băncilor informații privind situația financiară a celor care intenționează să contracteze împrumuturi sau care au făcut deja acest lucru. Practic, din luna septembrie există două liste negre care conțin numele celor care nu-și achită ratele la timp.
În luna iulie, băncile băcăuane aveau credite acordate în valoare de peste 3.585 de miliarde de lei, din care aproape 34 de miliarde erau restante. De asemenea, erau active credite în valută în valoare echivalentă de peste 968 de miliarde de lei, din care aproape 11 miliarde erau restante, credite de consum în valoare de peste 1.612 miliarde de lei și credite imobiliare – ipotecare în valoare de peste 342 de miliarde de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns