• Termon, firma primăriei de distribuție a agentului termic, a început să monteze 25 de microcentrale în oraș • decizia a fost luată pentru a elimina pierderile din rețea și pentru a reduce facturile la întreținere ale cetățenilor
Administrația locală din Onești încearcă de ceva vreme să rentabilizeze activitatea de distribuție a agentului termic către populație. Au fost numeroase probleme de rezolvat, așa că, între timp, circa 7.000 de proprietari, din cei 17.000 existenți în oraș, s-au debranșat și și-au montat centrale termice. De aici, o altă problemă, căreia edilii și cei de la Termon, firma care distribuie agent termic, nu-i găsesc rezolvare: nu mai au cui să dea energie termică.
Termon SRL, firma înființată de Consiliul local Onești în urmă cu doi ani, este unicul producător și distribuitor de energie termică în Onești. Practic, au fost preluate trei grupuri energetice de cîte 50 MW de la Sucursala Electrocentrale Borzești. Ideea a fost de a le oferi oneștenilor energie termică la un preț mai mic. S-a încercat, de fapt, reducerea pierderilor de pe rețea, fapt care trebuia să se regăsească în facturile mai mici ale cetățenilor.
Preluarea celor trei grupuri energetice de la SE Borzești a pus în fața Primăriei Onești două alternative: refacerea conductelor de transport de la producător pînă la beneficiari, ori modernizarea punctelor termice din municipiu și transformarea în centrale de cartier. Prima variantă ar fi însemnat un efort financiar de circa 60 milioane dolari, în timp ce a doua posibilitate ar fi costat de șase ori mai puțin. Din acest motiv, a fost agreată ideea construirii unui număr de 25 centrale de cartier pe gaz metan, care să deservească întreg municipiul. Cinci dintre acestea funcționează deja, iar facturile mai mici la energia termică sînt o realitate. În toate cartierele municipiului se lucrează la instalarea centralelor termice gigant, circulația rutieră fiind îngreunată din cauza șanțurilor în care se instalează conductele de racordare a blocurilor.
Datoriile nu pot fi recuperate
Marea problemă a celor de la Termon este recuperarea datoriilor foarte mari de la populație. În prezent, oneștenii au de plătit nu mai puțin de 24 miliarde lei pentru căldură și apă caldă. În acest sens, conducerea societății a trimis numeroase somații celor cu debite mai mari de un milion de lei, iar cei cu datorii mai mari au fost dați în judecată. Racordarea la centralele termice presupune lichidarea mai întîi a datoriilor. Constantin Pavăl, directorul Termon, a precizat că, în acest moment, dintr-un total de 17.000 apartamente, Termon furnizează energie termică pentru circa 10.000, diferența fiind dată de cei care s-au debranșat și și-au instalat centrale de apartament. O altă mare problemă a celor de la Termon o reprezintă oneștenii care s-au debranșat de capul lor, fără să ceară acordul și fără a face lucrările corespunzătoare. Dacă printr-o hotărîre guvernamentală, prețul de referință pentru producător al gigacaloriei a fost stabilit la 800.000 lei, prețul de vînzare practicat pînă nu de mult, la Onești, era de 1,3 milioane pe gigacalorie.
Se estimează că centralele de cartier vor putea produce energie termică cu doar 1,1 milioane lei/gcal. Anterior înființării societății Termon și desprinderii grupului de 3×50 MW din cadrul Termocentralei Borzești, pentru platforma petrochimică se producea o cantitare de abur industrial de 1.500-2.000 tone pe oră, o mică parte din această cantitate fiind trimisă spre calorifertele oneștenilor. După declinul activității economice la Carom, Rafo și Chimcomplex, SE Borzești s-a văzut pusă în dificultate, din lipsă de consumatori pentru aburul produs. Și în problema plăților pentru energia electrică produsă, Termon înregistrează dificultăți, datorită faptului că primește banii cuveniți după 300 zile de la furnizarea acesteia. (Cătălin BUZINCHE, Ion MORARU)
Lasă un răspuns