• Ștefan Ciobanu, directorul executiv al organizației, crede că „programul «Gata, dispus și capabil» nu ar fi avut același succes dacă nu eram noi” • proiectul a fost adus în Bacău de Leslie Hawke și, acum, se derulerază sub forma unui parteneriat între FSC și Asociația „Ovidiu Rom”
Lăudătorii Fundației de Sprijin Comuniar (FSC) par să se fi dus pe copcă, în condițiile în care unii șefi ai fundației nu au ezitat să se laude singuri. „Cred că programul «Gata, dispus și capabil» nu ar fi avut același succes dacă nu se implica FSC”, a declarat doctorul Ștefan Ciobanu, directorul executiv al fundației, în momentul în care au fost aduse în discuție motivele care au stat la baza reușitei proiectului în cauză. Un proiect, amintim, adus la Bacău de americanca Leslie Hawke, care, acum, a preferat să-și facă propria organizație și să se axeze pe aplicarea programului în București. Cel puțin la modul declarativ, toată lumea a recunoscut meritele acesteia sau a celor care au pus bazele Asociației „Ovidiu Rom”. Asta nu a împiedicat-o însă pe Raluca Stelea, coordonatorul programului „Gata, dispus și capabil”, să susțină că „au fost momente în care implicarea lui Leslie în lucrul cu oamenii a fost mai mult decît minimă”. Un punct de vedere extrem de interesant, în condițiile în care Narcisa Cumpănă, una dintre mamele intrate în program și pe care FSC a prezentat-o ori de cîte ori a avut ocazia ca un exemplu viu al succesului proiectului „Gata, dispus și capabil”, a ales să o urmeze pe Leslie Hawke la „Ovidiu Rom”.
FSC a relansat programul „Gata, dispus și capabil”, după ce a obținut o nouă finanțare din partea Developement Alternatives Inc. cu fonduri din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Bani care însumează 72.000 de dolari și care, potrivit aceleiași Raluca Stelea, au fost dați datorită performanețor obținute de organizatorii programului. Adică de FSC. Mai mult, coordonatoarea programului a părut convinsă că aceleași motive i-au determinat pe finanțatorii americani să dea bani și pentru aplicarea proiectului în București, acolo unde, de acesta, se ocupă Asociația „Ovidiu Rom” și Asociația „Sfîntul Stelian”. O convingere care a fost însă, spulberată de Maria Gheorghiu, directoarea Școlii Americane. „E bine ca cei de la FSC să-și prezinte realizările, dar trebuie spus că finanțarea a fost obținută în primul rînd datorită lui Leslie. Cît privește aplicarea programului «Gata, dispus și capabil» la București, acesta nu e tocmai o replicare a celui de la Bacău. E pur și simplu un nou proiect”, ne-a declarat Maria Gheorghiu. De altfel, atît ea, cît și Leslie au lipsit de la lansarea de ieri, pentru simplul motiv că au fost ocupate cu o întîlnire cu cîțiva finanțatori. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns