• în cursă s-au înscris prof. univ. dr. Gheorghe Epuran și prof. univ. dr. Lucian Șaradici • alegerile vor avea loc luni, 27 septembrie
Evenimentul cel mai important la Universitatea Bacău în această toamnă este alegerea decanului Facultății de Științe Economice. Desprinsă din Facultate de Științe, acesta și-a umplut repede rîndurile cu studenți și profesori. Momentul alegerii noului decan vine în contextul adaptării noului sistem de învățămînt universitar românesc la cerințele Uniunii Europene, care presupune organizarea consorțiilor universitare și un sistem nou de învățămînt. Cea mai căutată dintre toate cele existente la Bacău, Facultatea de Științe Economice are doi pretendenți pentru ocuparea scaunului: prof. univ. dr. Lucian Șaradici și prof. univ. dr. Gheorghe Epuran. Ambii au experiență în activitatea de conducere și par mai mult decît motivați în demersul lor. Întrebat de ce candideză pentru cea mai înaltă funcție, profesorul Șaradici, fost decan al Facultății de Științe, a afirmat scurt: „Vreau să continui ceea ce am început”. Profesorul Șaradici ne-a făcut un rezumat al programului managerial. „Doresc să înființez o formă de învățămînt, la Contabilitate, cu frecvență redusă. Vreau să mai înființăm un masterat pe Contabilitate și informatică de gestiune, și o nouă specializare Turismul rural. Mi-am propus consolidarea bazei materiale și susținerea cadrelor tinere, ajutorarea financiară a doctoranzilor din partea facultății, consolidarea și asigurarea schimbului de generații”, ne-a spus profesorul Lucian Șaradici.
Specializat prin doctorat în domeniul marketingului, un domeniu de activitate ce atrage anual din ce în ce mai mulți tineri, prof. univ. dr. Gheorghe Epuran are, și el, mai multe motive pentru care a intrat în această luptă academică. Rugat să sintetize cele nouă pagini ale programului său managerial, profesorul Epuran ne-a declarat: „Doresc să înființăm cel puțin o nouă specializare în domeniul economic. O prioritate va fi și identificarea formelor de învățămînt actuale și diversificarea acestora în cadrul specializărilor existente. Vom continua demersurile pentru formarea unui nucleu de cadre didactice, care au perspective certe de a deveni conducători de doctorat și participarea, alături de celelalte facultăți ale Universității Bacău, la eforturile de obținere de către Universitate a statutului de Instituție organizatoare de doctorat”. Profesorul Epuran consideră că un al tmotiv important pentru care ar trebui să fie ales în funcția de decan este promovarea imaginii facultății la instituții de prestigiu din Europa și America. Subiectul e cu atît mai important, crede profesorul, în contextul integrării și a ajutorului pe care străinii îl pot da profesorilor și studenților băcăuani.
Cele aproximativ 16 cadre didactice și cei doi studenți care vor vota decanul și, implicit, viitorul acestei noi facultăți, pe 27 septembrie, pot consulta, pe îndelete, programele manageriale ale celor doi candidați expuse la panoul facultății din corpul C al Universității Bacău. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns