• cîteva mii de creștini au bătut drumul, sîmbătă și duminică, la mănăstirea Bogdana pentru a se închina la moaștele Sfîntului Teodosie și a participa la slujba de sfințire a unui paraclis
O mare de oameni a acoperit, sîmbătă și dumincă dimineață, drumul pietruit ce duce din satul Bogdana la mănăstirea ctitorită de boierul Solomon Bîrlădeanu în urmă cu aproape patru sute de ani. Majoritea creștinilor și-au îndreptat pașii spre mănăstirea Bogdana încă de sîmbătă după-amiază pentru a se putea închina la moaștele Sfîntului Mitropolit Mucenic Teodosie de la Brazi, aduse spre închinare la locul unde sfîntul mucenic a fost stareț la mijlocul secolului al XVII-lea. Pe bannerul montat la intrarea în mănăstirea era scris: „Bine ai venit acasă, Sfinte ierarhe mucenice Teodosie”. Pînă în jurul orei 11.00, numărul celor sosiți pentru a se ruga și închina la moaștele „celui mai nou sfînt canonizat de Biserică Ortodoxă Română”, după cum a menționat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, a tot continuat. Marea bucurie a închinării la moaștele Sfîntului Teodosei a fost legată și de slujba de tîrnosire a paraclisului cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfîntul Mucenic Teodosiei de la Brazi”, de către Prea Sfințitul Epifanie al Buzăului și Vrancei și arhiereul-vicar al Episcopiei Romanului. Acest paraclis, o lucrare duhovnicească, ridicat prin rîvnă și dragoste de maicile de la Bogdan, care au realizat și pictura și sculptura din interior, se adaugă celorlalte două biserici din incinta mănăstirii, numită de unii mănăstirea celor trei biserici. „Sînt unii oameni care se întreabă de ce avem nevoie de biserici. Pe aceștia i-aș întreba de ce este nevoie de buticuri, de restaurante și alte asemenea în care se degradează ființa umană? În biserici mergem pe calea mîntuirii și numai așa putem contribui la refacerea morală a acestui neam românesc. Vă îndemn pe toți să luați exemplu de la Sfîntul Teodosie, să aveți curaj în a apăra credința ortodoxă, în acest veac cînd de-a lungul și de-a latul țării mișună sectarii. Fiți statornici în credința cea adevărată a Mîntuitorului Iisus Hristos”, a spus, printre altele, în cuvîntul său de învățătură Prea Sfințitul Episcop Epifanie al Buzăului. În semn de dragoste, distinsul ierarh a oferit mănăstirii o părticică din moaștele Sfîntului Teodosie, care vor fi puse în biserică spre închinare, alături de celelalte sfinte moaște aduse aici de-a lungul timpului. De cealaltă parte, ierarhul gazdă al evenimentului spiritual de la Bogdana, Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, a legat sărbătoarea de comemorarea a 500 de ani de la moartea Voievodului Ștefan cel Mare și Sfînt. Apoi, în semn de mulțumire, a oferit episcopului buzuioan o icoană reprezentînd Adormirea Maicii Domnului și o otnojă, ambele lucrate de maicile de la Bogdana. Maica stareță stavrofora Cristofora a primit, din încredințarea Prea SfințituluI Eftimie al Romanului, o distincție de vrednicie.
Alături de bucuria prilejuită de prezența la tîrnosirea unei „noi porți către cer în care au fost așezate moaștele Sfîntului Teodosie”, fiecare pelerin a primit sărmale, cozonac și pîine. „Ne-am pregătit cu pachețele pentru vreo 2.000 de pelerini. Dacă n-ajunge o să mai dăm noi ceva. O să găsim”, ne-a declarat una dintre maici. Și pînă la urmă, toată lumea a fost mulțumită.
Cele trei momente importante de la Bogdana – prezența sfintelor moaște, sfințirea unei biserici, sfînta Liturghie oficiată de doi ierarhi și un sobor de preoți de mir și călugări – au adus în centrul vieții duhovnicești moldave acest spațiu de cultură ortodoxă ce adăpostește mii de cărți vechi și icoane și peste 70 de maici. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns