• din cele cinci centre de permanență existente în județ, ieri, doar trei au răspuns la apel • medicii se plîng că pentru garda asigurată la sfîrșit de săptămînă sînt plătiți ca în zilele obișnuite
Este duminică dimineața, zi de sărbătoare pentru tot creștinul. Pentru o parte din medicii de familie, însă, aceasta este o zi obișnuită de lucru. Sau așa ar trebui să fie. Cel puțin în cazul medicilor care asigură asistența medicală la sfîrșit de săptămînă în cele cinci centre de permanență (Găiceana, Stănișești, Ghimeș, Slănic Moldova și Tîrgu Ocna) care funcționează în județ. Un „raid”, prin intermediul telefonului, la cele cinci centre avea să ne demonstreze că pentru unii medici programați ca fiind de gardă, ieri nu a fost o zi normală de lucru. Este vorba despre centrele de permanență din Ghimeș și Tîrgu Ocna la care apelurile noastre telefonice (385693, respectiv 344158 sau 341810) au fost zadarnice, în ciuda insistențelor noastre.
În schimb, la celelalte trei centre, încă de la primele ore ale dimineții medicul de gardă era prezent la program. Pînă la ora 9.00, doctorul Cătălin Andriescu examinase doi copii, unul cu alergodermie și celălalt cu otită externă. Dar medicul nu se temea că va șoma: „Duminica, pentru că nu se duc la muncile agricole, vin cei mai mulți la consultații. Se prezintă cel puțin 20 de pacienți. Se menține patologia din vară, dar au mai dispărut afecțiunile digestive”. La Găiceana, medicul de gardă, Mihai Petre Ichim, aștepta grosul pacienților după terminarea slujbei la bisericile din cele cinci comune (Găiceana, Pîncești, Dealu Morii, Huruiești și Glăvănești) arondate centrului de permanență de aici, care asigură asistență medicală pentru aproape 20.000 de suflete. „Oamenii sînt foarte bucuroși că au medic la sfîrșit de săptămînă și în zilele de sărbătoare religioasă, pentru că în restul timpului se duc la cîmp”, afirmă doctorul Ichim.
La noi, ca la nimeni
Din păcate, nu la fel de mulțumiți sînt și medicii de familie ce fac de gardă prin rotație la cele cinci centre de permanență. Dacă de fondul alocat pentru medicamentele prescrise în zilele de week-end și de sărbători legale nu mai au a se plînge, în schimb, despre modul în care sînt plătiți pentru serviciile medicale prestate în aceste zile nu se poate afirma același lucru. „Pentru serviciul de gardă, începînd din 2004, primim mult mai puțin decît în anii anteriori, susține doctorul Andriescu. Nivelul de plată a scăzut la jumătate. Din această cauză unii colegi au renunțat să continue activitatea la un centru de permanență. Este cazul, de exemplu, al centrului de la Livezi, care, din acest motiv, s-a desființat”. Medicii consideră că măsura luată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate de a se reduce nivelul sumelor acordate pentru gărzile de la centrele de permanență este birocratică. „Decizia a fost dată din birou, opinează dr. Ichim. Cei de la Casă nu înțeleg ce înseamnă un serviciu de gardă. În toată lumea, astfel de servicii se plătesc ca atare, deci mult mai bine. Numai la noi se achită în raport de numărul de consultații efectuate în garda respectivă. Or, nu se ține cont de faptul că și dacă vine omul, și dacă nu vine la consultații, noi trebuie să asigurăm permanența. Plus că efectuăm și alte activități medicale care nu se regăsesc în numărul de consultații”. Această problemă nu este deloc de neglijat. Ea îi face pe mulți medici de familie din mediul rural să nu vrea să înființeze și să lucreze în centre de permanență. „Mă chinui de mai multă vreme să găsesc patru medici de familie din jur care să vrea să înființăm la noi un centru de permanență, ne-a spus zilele trecute doctorul Ovidiu Bibire, medic la Corbasca. Am găsit doar unul care să vrea. În această zonă este foarte necesar un centru”. (Elena ȚINTARU)
Lasă un răspuns