• studenții băcăuani au stat ore în șir în fața căminelor, fiindcă nu se puteau caza • cei de la facultăți nu au trimis listele cu studenți la administratorii de cămin • cum restanțele nu s-au încheiat, iar cazarea se face în funcție de medii, studenții mai trebuie să aștepte • ca haosul să fie total, administratorii nu știau să le spună tinerilor cît costă un loc în cămin • taxele de cămin au crescut față de anul trecut
Zeci de studenți au stat și au așteptat ieri, ore în șir, în fața Universității Bacău să se cazeze la unul din cele două cămine. Ziua de ieri, cînd au început cazările, a fost una de prost augur pentru viitorii interniști. La primele ore ale dimineții, nu se știa clar despre cine are, sau nu drept de cazare, pentru că listele nu erau gata. Iar în privința dreptului la cazare, lucrurile nu sînt clare nici acum. „Le-am afișat o dată, însă le-am retras pentru refacere, deoarece au mai avut loc restanțe sîmbătă la Facultatea de Științe și s-au mai modificat mediile. Și, din cîte știu, cazările se fac pe bază de medii. Oricum, pînă la ora 12.00, acestea vor fi gata”, ne-a explicat Ilie Pișcu, administrator din cadrul Universității Bacău.
Numai că sesiunea de restanțe continuă pînă pe 29 septembrie, fapt ce va pune sub semnul întrebării cazarea multora dintre studenți. În plus, la Facultatea de Inginerie nici nu s-a pus problema afișării unei liste cu studenții cu drept de cazare. „Nu s-au făcut liste, deoarece cazările se fac la facultate. Avem repartiția camerelor și pe bază de contract se stabilitește cazarea”, ne-a explicat Mihaela Nedeff, administratorul facultății.
Marea problemă a celor înghesuiți la Inginerie pentru un loc în cămin a fost cea a mediei anuale. „Cine nu are media încheiată nu poate primi cazare. Prima condiție este să fie fără taxă, și apoi să fie integralist. Cît îi privește pe cei cu taxă, ei trebuie să aștepte pînă cînd se încheie cazarea”, ne-a spus Mihaela Nedeff. Această veste i-a suprins pe unii dintre studenți care, dornici să vină să-și ocupe un loc, au constatat cu suprindere că nu se pot caza pentru că nu au media încheiată. Aveau la activ una sau mai multe restanțe. Iar la Inginerie, încă din prima zi, camerele de cămin erau aproape ocupate. „Cred că pînă diseară se ocupă toate camerele”, a opinat administratorul Nedeff.
Haos total
Această sesiune, care a încurcat serios problema cazării în cămine, este considerată o șansă dată celor mai slabi pregătiți. „Sînt unii domni studenți care nu prea au de gînd să învețe și anumiți domni profesori care sînt mai exigenți. S-a aprobat în toamnă încă o sesiune extraordinară s-o numim așa, pentru studenții cu restanțe. Plătesc 25 de euro pentru a intra în acest examen. Universitatea s-a gîndit să le mai acorde o șansă”, a afirmat Gabi Corodeanu, șeful Ligii Studenților din cadrul Universității Bacău. Pînă cînd se vor lămuri lucrurile cu examenele restante, studenții neintregraliști trebuie să aștepte. Din cîte am înțeles noi, studenții cu medii mari și cu o singură restanță au șanse mai mari să-și vadă bagajele în cameră pînă la 1 octombrie, decît cei cu restanțe.
Ca și cum necunoscutele de la universitate n-ar fi fost destule, au mai apărut cîteva elemente surpriză în toată această poveste. Administratorii de cămin au spus că au fost ținuți în loc și de faptul că nu știu cît trebuie să plătească un student pentru un loc. Situația a fost lămurită abia ieri. „Au fost studenți care au venit să întrebe cît va costa cazarea și nu am avut ce să le răspund. S-a întîrziat mult pentru că s-au aflat greu prețurile. Apoi, cu excepția Facultății de Litere și Științe, n-au fost aduse listele cu studenții pentru cazare”, ne-a spus Maria Hongu, administratorul Căminului de Fete al Universității Bacău. „Astăzi (ieri), a avut loc o întrunire la nivel de Universitate și s-a stabilit ca prețul unui loc cu subvenție, în căminul de băieți, să fie de 600.000 lei, iar în căminul de fete, de 700.000 lei, cu 50.000 mai mult față de anul trecut. Cei cu taxă vor avea de achitat 1.160.000 lei la căminul de fete și 1.060.000 lei, la căminul de băieți. Copii cadrelor didactice vor plăti 240.000 în căminul de fete și 140.000 lei, în căminul de băieți. Studenții moldovenii vor plăti 140.000 lei. S-a înregistrat o creștere mare la cei cu taxă, pentru că s-au luat în calcul fondurile de la minister”, ne-a declarat Gabi Corodeanu.
Șefii Universității așteaptă să fie reclamați cei care iau șapgă
În cele două cămine ale Universității sînt 648 de locuri, pentru care s-au depus cu 213 mai multe cereri. Așa că lupta pentru a prinde un loc în cămin nu va fi deloc ușoară. Rectorul Gogu Ghiorghiță nu crede că, în ciuda numărului mare de cereri și a prețului mic pentru copiii de cadre didactice, vor exista cazuri de șpagă. „Nu mă aștept la așa ceva. Dacă aflați ceva, vă rog să mă anunțați. Dacă cineva din personalul Universității va lua mită va fi dat afară, iar studenții care vor încerca să-și vîndă locul vor pierde dreptul de cazare”, a precizat prof. univ. dr. Gogu Ghiorghiță, rectorul Universității Bacău. Prorectorul Gheorghe Pintilie a afirmat că pentru studenții cu taxă s-a luat legătura cu liceele din Bacău care au cămine-internat, o parte din aceștia urmînd să fie cazați acolo. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns