Bacauanii nu sint singurii care sufera in aceste zile din cauza naturii dezlantuite. In timp ce apele fac ravagii in Romania si distrug sute de locuinte, de partea cealalta a lumii, in Statele Unite ale Americii, locuitorii sint nevoiti sa “lupte” cu temperaturi extrem de ridicate, care le fac viata un cosmar. Inca de la sfirsitul saptaminii trecute, pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii mercurul termometrelor a inceput sa creasca constat.
Toate statele de pe coasta Oceanului Atlantic, din nordicul Maine pina in Virginia, inregistreaza temperaturi apropiate de 100 de grade Farenheit, echivalentul a 38 de grade Celsius. Americanii stau cu ochii lipiti de televizoare in speranta ca meteorologii le vor da vesti mai bune in ce priveste vremea, insa nimic nu pare sa tina departe valul de caldura care s-a abatut asupra lor.
Abia spre sfirsitul saptaminii furtunile prognozate de meteorologi par sa anihileze arsita. Ceea ce putini romani stiu este ca americanii de pe coasta de est nu lupta numai cu caldura, cum se intimpla in timpul verii in Romania, ci si cu umiditatea. Clima specifica Statelor Unite face ca in New York, spre exemplu, umiditatea sa fie de cel putin 50 la suta in zilele toride de vara, iar in zilele cele mai crunte poate ajunge si la 90 la suta. Umiditatea din atmostera este foarte inconfortabila, iar cind se apropie de 100 la suta se simte ca atunci cind faci dus si baia este plina de aburi, de este greu sa vezi in oglinda sau in coltul opus. Totul devine lipicios in jur, transpiri imediat cum iesi in strada, parul devine cleios si respiratia este foarte dificila daca nu esti calit intr-o astfel de vreme.
Unul dintre orasele cel mai greu incercate de temperaturile extrem de ridicate este New York, unde numarul extrem de mare al locuitorilor, cladirile gigantice si betoanele fac ca cele 40 de grade Celsius inregistrate in ultimele zile sa se resimta, de fapt, ca 45 de grade, si sa fie si mai greu de suportat. Avantajul de a trai intr-o societate civilizata este ca fiecare gospodarie isi poate permite aparate de aer conditionat, nu foarte scumpe si extrem de usor de montat in ferestre, toate mijloacele de transport in comun au aer conditionat, iar autoturismele personale sint si ele dotate cu sisteme de racire a aerului. Week-end-ul prelungit, cind americanii au sarbatorit 4 Iulie, ziua nationala SUA, a facut ca lupta cu arsita sa fie ceva mai usoara.
Cei care nu suporta prea bine caldura au stat in casa, cu aparatele de aer conditionat deschise la maximum. Plajele din imprejurimile New York-ului au fost luate cu asalt inca de la primele ore ale diminetii, iar umbrelele si frigiderele portabile burdusite cu apa si bauturi reci au fost nelipsite. Piscinele, parcurile acvaticve si bazinele de inot sint pline pina la refuz in aceste zile, iar cei care vor sa se racoreasca in apa se trezesc cu noaptea in cap si asteapta la cozi intinse pe citeva strazi sa prinda un loc in parcurile de distractie.
Marea ingrijorare a autoritatilor din New York este ca folosirea aparatelor de aer conditionat la capacitate maxima, atit in gospodariile personale, cit si in cladirile gigantice care gazduiesc birourile, va duce la o suprasolicitare a retelelor electrice. Con Edison, societatea care furnizeaza energia electrica celor peste 15 milioane de locuitori ai New York-ului, a anuntat deja ca a luat masuri speciale pentru a face fata utilizarii la cote maxime a retelelor de tensiune. Asta nu inseamna ca surprizele neplacute nu ar putea sa apara. Pe 7 august 2006, caldurile extrem de ridicate au facut ca aparatele de aer conditionat sa fie turate la maximum, iar suprasolicitarea retelelor electrice a dus la o pana de curent care in Queens, cel mai mare district din New York, a durat citeva zile.
Costinela BREAHNA, New York
observ a zis
Merci, Costi!