Inaugurat in urma cu un an si jumatate, centrul de dializa de la Onesti are acum 49 de pacienti, cu 14 mai multi decit in decembrie 2008, atunci cind a fost deschis. Medicul Leonard Rosu (foto), seful centrului de la Onesti, a pus cresterea numarului de pacienti si pe seama imbunatatirii radicale a conditiilor in care sint tratati cei care fac dializa in Onesti si care au scapat de calvarul deplasarilor la Iasi sau Bacau, iar indepartarea stresului le-a crescut si speranta de viata. “Inainte, mergeau peste 200 de kilometri pe zi, de trei ori pe saptamina, dar acum sint acasa si nu fac decit 5 minute pina la centrul de dializa din Onesti, si nu o zi intreaga – ne-a spus doctorul Rosu. Acum se simt atit de bine, incit unii dintre ei s-au si ingrasat”. Situatia ne-a fost confirmata chiar de pacientii de la Onesti, care spun ca acum este cu mult mai bine decit inainte. “Eu am prins si anii cind faceam dializa la Iasi, prin ’93 – ’94 – ne-a povestit Daniel Maties, un pacient din Onesti, in virsta de 38 de ani. Se pleca de acasa pe la 1,30 noaptea, apoi ajungeam in Bacau, unde se facea schimbul de slavare, iar la Iasi eram pe la 5,30. Terminam dializa pe la 11,00, dupa care plecam spre Bacau, unde ajungeam dupa ora 15,00, iar acasa soseam pe la 17,30 sau chiar 18,00. Ziua era pierduta si nu mai apucam decit sa mincam si sa ne culcam. Dar obositi ne simteam si a doua zi. Apoi a infiintat domnul doctor Rosu dializa de la Bacau si am mai cistigat citeva ore, dar tot obositor era. Acum fac intre 5 si 10 minute pina la spital, unde nici nu mai trebuie sa astept, pentru ca sint suficiente aparate. Inainte, viata era pierduta pe drumuri”. Pentru ca la Iasi si Bacau nu erau aparate suficiente, Daniel Maties a fost infestat cu virusul hepatitei, asa cum s-a intimplat si cu Ion Vesca, de 66 de ani, din comuna Bogdanesti, satul Filipesti. “Era greu tare inainte – ne-a spus el. Nu erau nici masini bune, erau din cele vechi, iar prin serpentinele dinspre Bacau vomitam mai mereu. Cam toata ziua era pierduta cu drumul in Bacau, iar acum nu am decit vreo 4 kilometri pe care trebuie sa-i fac, iar cu salvarea ajung in 5 minute la dializa”.
Tratamente si tehnica medicala noua
Cel de-al doilea doctor de la centrul din Onesti, Adriana Berila, care are masteratul chiar in dializa, ne-a spus ca speranta de viata a pacientilor dializati a crescut si ca urmare a progreselor facute pe plan medical. “Si tehnica medicala a avansat, iar acum se aplica o tehnica introdusa recent in Romania, numita hemodiafiltrare online, care e superioara ca efect – ne-a spus medicul Adriana Berila. In plus, exista si noi tratamente pentru anemia renala, iar aparatura pe care o folosim este foarte buna”. Centrul de dializa la Onesti detine 14 aparate Fresenius NephroCare, liderul mondial in domeniu, plus inca doua de rezerva, are 7 saloane pentru pacienti, 9 asistenti medicali si doi medici, iar sectia se afla amenjata la spitalul municipal si a fost infiintata printr-un parteneriat public-privat, intre firma Renal Med Bacau, reprezentata de doctorul Leonard Rosu, si Consiliul Local Onesti, care a pus la dispozitie spatiul necesar. In tara exista doar 12 centre Fresenius NephroCare, la Bucuresti, Iasi, Constanta, Oradea, Bacau, Stei, Brasov, Pitesti, Onesti, Satu Mare, Deva si Suceava, iar acestea asigura pacientilor si posibilitatea de a efectua concediile in diverse zone ale tarii, prin intermediul programului “Dializa de vacanta”. Astfel, onestenii se pot duce la mare, iar dializa o pot face la centrul din Constanta, sau la Baile Felix si Herculane, cu dializa la Oradea, insa ei trebuie sa se programeze cu doua saptamini inainte, la numarul de telefon 0723.550.123 sau la dializadevacanta@fmc-romania.ro.
UN ONESTEAN ADEVARAT a zis
Un mare merit il are primarul si fostul viceprimar care au infiintat acest centru de dializa la Onesti.Le multumesc din suflet !