O mama de numai 19 ani, din Moinesti, a adus pe lume un baietel cu multiple malformatii. Fatul s-a nascut pe 27 martie, are o greutatea de 2,700 kg, insa nu are miinile din umeri si picioarele din sold. Tinara A.N. a dus sarcina la capat, desi in luna a V-a de sarcina a efectuat un control medical in strainatate in urma caruia i s-a comunicat ca fatul prezinta o malformatie osoasa. Femeia nu a constientizat la acea vreme gravitatea diagnosticului, iar din spusele sale, malformatia ar fi aparut intrucit s-a expus razelor ultraviolete la solar.
Lipsa de educatie
Mama copilului este absolventa de opt clase si provine dintr-o familie cu venituri modeste. Ea declara ca a ramas insarcinata in urma unei relatii intimplatoare cu un vecin, iar in luna iulie 2007 a plecat in Italia fara a-si anunta rudele. „In luna februarie, A.N. s-a intors in tara si s-a prezentat la un medic specialist ginecolog din municipiul Moinesti, care a confirmat diagnosticul. Mai exact, fatul are absenta congenitala bilaterala a membrelor superioare, hipoplazie femur drept, aplazie femur sting. Cu alte cuvinte, ii lipsesc membrele superioare si prezinta malformatii ale membrelor inferioare”, a declarat Alina Iftode, purtator de cuvint la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau.
A cerut ajutor prea tirziu
Pe 17 martie, tinara a solicitat conducerii DGASPC instituirea masurilor de protectie speciala pentru copilul care urma sa se nasca. „Aceasta solicitare a venit in urma diagnosticarii fatului cu plurimalformatii, A.N. afirmind ca nu se poate ocupa de ingrijirea acestuia deoarece nu are conditiile necesare cresterii si ingrijirii unui copil cu nevoi speciale. Data fiind gravitatea diagnosticului si tinind cont de interesul superior al copilului, DGASPC a hotarit instituirea unei masuri de protectie intr-un centru specializat”, spune Dorina Jipa, coordonatoarea Centrului de consiliere pentru parinti si copii.
Protezele nu-i vor fi de mare folos
Dr. Stela Suler, medic neonatolog in cadrul Spitalului Municipal Moinesti, declara ca expunerea la solar nu constituie adevarata cauza a malformatiilor. „De obicei, astfel de cazuri apar din cauza unor infectii amniotice, care netratate la timp opresc dezvoltarea membrelor. Pentru a evita astfel de situatii le recomand tuturor femeilor controale ginecologice periodice. Daca la o sarcina de cinci luni inca se mai putea face avort terapeutic, tinara s-a prezentat la medic abia in luna a VI-a. Desi este un copil sanatos, el va ramine infirm pe viata, pentru ca nici eventualele proteze nu-i vor fi de folos”, a declarat medicul neonatolog. La externare, micutul va fi preluat de catre DGASPC pentru a beneficia de servicii adaptate astfel incit evolutia sa sa fie aceea a unui copil normal.
Lasă un răspuns