Un rezervor cu izopren apartinand Carom SA Onesti a explodat azi dimineata dupa ce a luat foc. La fata locului au intervenit trei echipaje din cadrul Detasamentului de Pompieri Onesti cu 3
autospeciale de lucru cu apa si spuma cu 15 subofiteri, sub comanda sefului garzii de interventie si echipajul Serviciului Privat pentru Situatii de Urgenta al S.C. Carom S.A. Onesti cu o
autospeciala de lucru cu apa si spuma si 3 pompieri.
Au fost chemate în sprijin forte si mijloace de la Serviciile private pentru Situatii de Urgenta din cadrul S.C. Rafo S.A. Onesti, S.C. Chimcomplex S.A. Borzesti si Sucursala Electrocentrale Borzesti.
Rezervorul, cu capacitatea de 25 tone, era încarcat cu aproximativ 18 tone izopren.
La ora 05.50 incendiul a fost lichidat, fortele si mijloacele de interventie ramânând în dispozitiv pentru asigurarea masurilor complementare.
Izoprenulo a fost importat din Rusia si introdus în instalatie în anul 1990 iar pentru pastrarea în conditii de siguranta a produsului, acestuia i s-a adaugat inhibitor de polimerizare.
Pentru ca substanta nu a mai fost vehiculata în instalatie din anul 1998, inhibitorul de polimerizare si-a pierdut proprietatile ducând la initierea reactiei de polimerizare asociata cu cresterea temperaturii si presiunii în rezervorul afectat. Ca urmare a cresterii temperaturii si presiunii au cedat camera de nivel a rezervorului si suruburile de fixare a flansei supapei de
siguranta iar în urma depresurizarii rapide, reactia de polimerizare s-a accentuat si a dus la cresterea rapida a temperaturii produsului, însotita de vaporizare.
Explozia s-a produs ca urmare a formarii sarcinilor electrostatice în produs si aparitiei arcului electric în spatiul de vapori a rezervorului. Evenimentul nu a produs pagube, valoarea bunurilor salvate fiind de aproximativ 6.000 RON.
Izoprenul este întrebuintat la fabricarea cauciucului sintetic si a altor elastomeri. Este un lichid incolor cu densitatea de 0,861, punct de topire -146 gr. Celsius, punct de fierbere 34 gr. Celsius,
densitatea vaporilor în raport cu aerul 2,4, insolubil în apa, inflamabil, temperatura de inflamabilitate -45gr. Celsius, temperatura de autoinflamabilitate – 400 gr. Celsisus. Inhalarea vaporilor produce cefalee, ameteala, iritarea mucoaselor, faringite, laringite si iritatia conjunctivei. În contact cu pielea provoaca dermatite.
Fiind foarte volatil, se depoziteaza în rezervoare de presiune. Pentru a micsora tensiunea de vapori, rezervoarele se stropesc cu apa în zilele calduroase de vara. În timpul depozitarii izoprenul se inhiba pentru a preveni polimerizarea. Vaporii fiind neinhibati pot forma polimeri în conductele de aerisire sau supape de siguranta provocând obturarea acestora.
Lasă un răspuns