In ultimul trimestru, inspectorii din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Constructii (IJC) Bacau au intreprins nu mai putin de 828 de verificari la firmele din domeniu. La 811 dintre controale, realizate efectiv pe santiere, s-a urmarit calitatea constructiilor. Cele mai multe controale, respectiv 557, au fost facute le constructiile finantate cu capital privat (majoritatea fiind cladiri), iar diferenta de 224 au fost facute la constructiile finantate din fonduri publice. Totodata, inspectorii IJC au mai controlat si 17 santiere in ceea ce priveste disciplina in urbanism. In aceste cazuri, practic, s-a verificat daca certificatele de urbanism sint corecte, conforme, complete ori daca proiectul de executie este corect intocmit etc.
Dirigintii de santier nu au cautare la constructorii bacauani
Din pacate, destul de multi constructori dintre cei verificati de inspectorii de specialitate nu erau in regula din puct de vedere al sigurantei in constructii. In cazul a noua dintre acestia, IJC a fost nevoit sa dispuna oprirea activitatii, pe motiv de incalcare a legislatiei de autorizare. La alte 50 de santiere, s-a aplicat aceasi masura, insa pentru nerespectarea termenelor in executie, iar doua au fost oprite pentru nerespectarea proiectelor. „Ca deficienta pe care am gasit-o destul de des la cei verificati, as aminti lipsa personalului atestat, insarcinat de beneficiar pentru verificarea calitatii lucrarilor si a respectarii proiectelor: acei diriginti de santier. In general, persoanele fizice, din motive de economie de bani, incearca sa treaca peste angajarea unui specialist atestat de noi. In acest caz, sintem obligati sa oprim executarea lucrarilor de constructii, pina la remedierea acestei probleme”, a declarat Stefan Boiciuc, inspector sef teritorial adjunct la autoritatea de siguranta in constructii.
Fier beton turcesc si ciment expirat
In alte cazuri, inspectorii in constructii au gasit materiale care erau utilizate fara existenta unor documente care sa le ateste calitatea acestora. „Unii, de exemplu, aduceau otel beton din Ucraina, din Turcia, care desi putea fi de calitate, nu aveau certificate care sa le ateste calitatea, nu erau corespunzatoare cu normele europene de calitate. Pentru ca tot ce vine din afara Europei trebuie sa fie testat in laboratoare atestate, operatiune care costa. Or, oamenii au vrut sa mai faca o economie si in directia asta”, a mai spus Boiciuc. Au mai fost si cazuri cind constructorii foloseau ciment tinut in conditii improprii de depozitare si care, din cauza umezelii sau a expirarii perioadei de garantie, si-a pierdut din calitati. Prin urmare, IJC Bacau a fost nevoita sa aplice amezi unui numar de constructori care realizau lucrari fara respectarea normelor legale in vigoare. Valoarea totala a amenzilor aplicate in perioada analizata este de peste 650 milioane de lei vechi. Cele mai multe amenzi, respectiv 7 din total, au fost aplicate pentru incalcarea legislatiei de autorizare, iar una pentru folosirea de materiale necorespunzatoare.
Amenzile au crescut pina la un miliard de lei vechi
Trebuie spus ca modificarea legislatiei privind autorizarea constructiilor a adus amenzi de pina la un miliard de lei vechi tuturor celor care construiesc ilegal sau fara respectarea normelor din domeniu. Practic, Legea nr. 52/2006, aplicata in prezent prevede amenzi care pleaca de la 1.000 lei si ajung pina la 100.000 lei noi (un miliard de lei vechi). Vechile amenzi erau de 10-100 de milioane de lei vechi. Amenzile se aplica fie pentru executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a constructiilor, dar si in caz de impiedicare ori de sustragere de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor si a actelor solicitate. Risca amenzi si in caz de aprobare a furnizarii de utilitati urbane, ca urmare a executarii de lucrari de bransamente si racorduri la retele pentru constructii noi neautorizate, executarea sau desfiintarea, cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic, emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate, care nu contin lista cuprinzind avizele si acordurile legale necesare in raport cu obiectivul de investitii, sau eliberarea acestora cu depasirea termenului legal etc.
Lasă un răspuns