Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României /BNR/ ar putea menţine rata dobânzii de politică monetară la 6,25 la sută, după şedinţa de joi, 4 august, este părerea unanimă a membrilor Asociaţiei Financiar-Bancari din România /AFBR/ exprimată într-un sondaj intern, realizat marţi.
Conform opiniilor exprimate, estimarea privind rata dobânzii de politică monetară a aparţinut în procent de sută la sută celor chestionaţi.
În ceea ce priveşte, repondenţii sunt de părere că nivelul rezervelor minime obligatorii, acestea s-ar putea situa la 15 la sută la lei şi la 20 de procente în valută.
Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la 15 la sută a fost estimată de toţi participanţii la sondaj, în timp ce 67 la sută dintre aceştia cred că valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea scădea de la 25 la sută la 20 la sută.
Restul eşantionului chestionat mizează pe o menţinere a valorii de 25 la sută.
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008, care reuneşte peste 50 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.
La începutul lunii iulie, analiştii ING Bank România atrăgeau atenţia că BNR ar putea creşte dobânda de politică monetară, de la 6,25 la sută, la 7 la sută pe an, în ultimele doua sedinţe din acest an, din septembrie şi noiembrie.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a admis că Banca Centrală poate da semnale în acest sens, în contextul în care dobânzile la depozitele bancare sunt real negative.
În data de 30 iunie, Consiliul de Administraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an.
Potrivit instituţiei, alte decizii luate de Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale vizează gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar, precum şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Pe fondul deciziei de a menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, BNR a anunţat că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, dar şi a stabilităţii financiare.AGERPRES
Lasă un răspuns